HDP Van Milletvekili Özdal Üçer VEDAŞ işçilerinin yaşadıkları sorunları TBMM’ye taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması için soru önergesi verdi. Üçer, “Van İli’nde Van Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (VEDAŞ) elektrik arıza biriminde görev yapan işçileri sosyal haklardan yoksun bir şekilde çok düşük ücretle çalıştırılmaktadır. Ağır çalışma koşulları altında ezilen bu işçilere layık görülen iş ve işçi hakları, VEDAŞ tarafından emek sömürüsünün yoğun bir şekilde devreye sokulduğu göstermektedir. Bu durum birçok ilçede işçilerin greve gitmesine sebep olmuş ve çalışmaların aksaması yoluyla elektrik arızalarının giderilmesi gecikmiştir. VEDAŞ’ın Van İli’nde emek sömürü üzerine kurduğu çalışma düzeni hem işçilerin hem de Van halkını mağdur olmasına yol açmaktadır.” Dedi.

‘ZORUNLU İHTİYAÇLAR BİLE KARŞILANMIYOR’

Özelleştirme sonrası gelimleri de değerlendiren Üçer şöyle devam etti:
“Özelleştirmeden sonra çok büyük karlar elde eden VEDAŞ’ın, işçilerini böylesine düşük ücretlerle çalıştırması; emekçilerin ekonomik darboğazın içine düşmelerine sebep olmakta, bu kişiler ailelerinin zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayamamaktadır. Ayrıca söz konusu durum, sonrasında önemli toplumsal sorunların baş göstermesine yol açacak mahiyettedir. Dolayısıyla işçilerin çalışma haklarının bir an önce düzeltilmesi ve hak ettikleri ücret üzerinden çalıştırılması, çalışma barışının sağlanması açısından son derece önemlidir.”

‘KÖLELİK ŞARTLARINDA ÇALIŞTIRILIYORLAR’

Üçer verdiği soru önergesinde Bakan Yıldız’ın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı:

1-VEDAŞ tarafından elektrik arıza biriminde çalışan işçilerin, kendilerine ödenen düşük ücretle ailelerinin geçimini sağlayabileceklerine inanmakta mısınız? İşçiler tarafından ifade edilen; ‘‘VEDAŞ tarafından adeta kölelik şartlarında çalıştırıldıkları’’ gerçeği hakkında ne düşünmektesiniz?
2-VEDAŞ arıza birimi işçilerinin özlük haklarının da asgari seviyede bile olsa karşılanmadığı dikkate alındığında; meşru olan bu greve (işçilerin haklı talepleri karşılanarak) son verilmesi için Bakanlık nasıl bir girişimde bulunmayı düşünmektedir?
3-Bakanlık, VEDAŞ İle işçiler arasında yapılan iş sözleşmesinde ne tür bir işleve sahiptir? Bakanlığın taban ücret belirleme yetkisi var mıdır?
4-SOSYAL Devlet İlkesi gereği Bakanlığın, işçilerin çalışma ve sosyal hakları konusunda işverene ne tür yaptırımlarda bulunma yetkisi vardır? Bakanlık bu yetkileri kullanmakta mıdır? Kullanıyorsa; durum neden işçilerin greve gitmesini gerektirecek kadar vahim bir hal almıştır?
5-Bakanlığın (işçi hakları açısından) bu yaptırım yetkilerini yeterli bulmakta mısınız? Bu yetkiler Sosyal Devlet İlkesi’nin gereklerini karşılayabilmekte midir? 

Editör: TE Bilisim