DBP’nin Necdet Takva’yı ve Vali Aydın Nezih Doğan’ı suçladığı bir açıklama ile başlayan ‘haraç toplama’ kavgasına HDP de dahil oldu. Bu kez de HDP’nin kongresinde konuşan HDP Milletvekili Özdal Üçer, Takva’ya yönelik ikinci açıklamasında yine flaş söylemlere yer verdi. Van TSO’nun kendisine yönelik açıklamasındaki; “Adama sorarlar sen ne yaptın?” şeklindeki sorusuna cevap veren Üçer; “Bana halkım hesap sorar. Ben ne ticaret odasına, ne Valiye, ne genelkurmay’a hesap veririm. Ben halkımdan başka kimseye hesap vermem.” Dedi.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çatak 1. Olağan Kongresinde konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, AKP’li Bakanların önünde ceket ilikleyerek el pençe duranların şimdi Şengal için topladıkları yardımları haraç olarak değerlendirerek kendilerine Valiye ihbar ettiğini söyledi. HDP Van İl Başkanı Harun Okay ise, “Sayın Üçer halkımızın iradesidir ve herkes haddini bilmek zorundadır.” diyerek Van TSO’ya tepki gösterdi.

HDP ÇATAK KONGRESİ’NDE GÜNDEM TAKVA

HDP Çatak 1. Olağan İlçe Kongresine HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Yöneticisi Mehmet Emin Eşut, Çatak Belediyesi Eş Başkanları Celalettin Bartu, Evin Keve ve halk katıldı. Divan Başkanlığına seçilen Çatak Belediyesi Eş Başkanı Evin Keve, Kürt halkının tarihi bir süreçten geçtiğini belirterek mücadeleyi daha da yükseltme çağrısında bulundu. Keve’nin ardından konuşan Çatak Belediyesi Eş Başkanı Celalettin Bartu’da, Kürt halkının Kürdistan’ın bütün cephelerinde direndiğini belirterek; “Seyit Rıza vaktiyle düşmanlarımıza ‘Gün gelecek torunlarımız sizden intikam alacak’ demişti. İşte bugün Seyit Rıza’nın torunları özgürlüğe doğru yürüyor. IŞİD eliyle gerçekleşen katliamı bir kez daha kınıyor ve şehitlerimizin önünde saygıyla anılıyoruz.” Diye konuştu. HDP Van İl Başkanı Harun Okay ise, “Evet Seyit Rıza’nın torunları onun intikamını almıştır. Önderliğin yaktığı özgürlük ateşi bizi özgürlüğe götürüyor. Bu ruh 27 Kasım 1978’de başladı. Seyit Rıza’nın dediği gibi bizde onlara boyun eğmedik, bu da onlara dert olsun. HDP Önder Apo’nun projesidir ve bizde şu anda HDP’yi en doğru temelde halka taşıyoruz. Halkımıza bu sahiplenmişi için teşekkür ediyorum.” Dedi.

HDP ÜÇER’E SAHİP ÇIKTI TAKVA’YI ELEŞTİRDİ!

Konuşmasında Van TSO’nin HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’e yönelik açıklamasına da tepki gösteren Okay isim vermeden Necdet Takva’yı eleştirdi. Okay, “Bizler vekilimizin halkın nazarından ki yerini çok iyi biliyoruz. Sayın Üçer’in Van halkı için yaptıkları ortadadır. Sayın Vekilimize yönelik talihsiz bir takım açıklamalarda bulunan ve halktan kopuk olan bu kesimler gidip bunu halka sorsunlar. Sayın Üçer, halkımızın iradesidir ve herkes haddini bilmek zorundadır. Biz parti olarak sonuna kadar Sayın Üçer’in yanındayız.” Şeklinde konuştu.

ÜÇER: AKP’Lİ BAKANLARIN ÖNÜNDE CEKET İLİKLEYEREK EL PENÇE DURANLAR BUGÜN BİZİ ELEŞTİRİYOR

Son olarak söz alan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’de konuşmasına Van TSO’nun kendisi hakkındaki açıklamalarına yanıt vererek başladı. Van TSO’nun AKP hükümetini tek kelime eleştirmediğine dikkat çeken Üçer, “Sayın İl Başkanımız bazı kesimler dedi. Bazı kesimler dediği Van TSO Başkanı Necdet Takva’dır. Kendisi basına benim hakkımda açıklamalarda bulunmuş. Oysa kendisi bugüne kadar AKP’yi tek kelime eleştirmemiştir. İnsanların evini yıkan, insanları katleden polisleri eleştirmemiş, Valiyi eleştirmemiş ve onlarla ortaklık yapmıştır. AKP’nin bakanlarının önünde önünü ilikleyip esas duruşta duran biri kalkmış bizim hakkımızda açıklama yapmış. Açıklama yapmasının sebebi de ben Şengal’de şehit düşen bir gerillanın taziyesinde açıklama yapmıştım. Bizi, STÖ’leri ve Şengal için yardım toplayan insanları Van Valisine ‘Haraç topluyorlar’ diye şikâyet etti. Biz Şengal için gıda, battaniye, kurban derisi ve parayı yasal izinlerle toplamaya çalıştık. Bu durumu bizim yanımızda Vali’ye ‘Evet haraç topluyorlar’ diyerek ihbar etti. Bunun onlarca şahidi var. Şimdi de diyor ki taziyelerde cenazelerde konuşulmaz. Biz nerde ne konuşacağımızı çok iyi biliyoruz.”

ÜÇER: HESAP VERMEM

Şengal’de şehit düşmüş 19 yaşındaki gencimizin, hepimizin onuru için şehit düşmüş bir şehidimizin cenazesinde konuştum. Dedim ki 19 yaşında ki Kürdistan şehitleri bedenini feda ediyor, okulunu, ailesini, annesini, babasını, kardeşini, heyecanlarını, oyun arkadaşlarını bırakarak halkı için şehit oluyor. Bir yandan birileri de Van’da Çatak’ta, Gürpınar’da, Kürdistan’da kendisi milyoner olsun, rant sağlasın diye battaniye toplayan insanları, STÖ’leri Valiye oraya ihbar ediyor ve haraç topladığımızı söylüyor. Ben bunu söylediğim için açıklama yapmış. Bana yönelik ‘Haddini bil’ şeklinde açıklamalar yapıyor. Ben sizden biri olarak söylüyorum. Biz her zaman halkımıza hesap vermeye hazırız. Bana halkım hesap sorar. Ben ne ticaret odasına, ne Valiye, ne Genelkurmay’a hesap veririm. Ben halkımdan başka kimseye hesap vermem.” Dedi.

“HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞANLAR TERÖRİST OLMAZ, KAHRAMAN OLUR”

Kobane’de 70 gündür büyük bir direniş sergilendiğini kaydeden Üçer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürekli ‘düştü düşecek’ diyerek halkımızın moralini bozmaya çalıştığını ifade etti. “Kobanê düşerse Van’da düşer, Hakkari’de düşer, Şırnak’ta düşer” diyen Üçer, IŞİD’e öfkelik topluluk diyen AKP hükümetinin Kürtlere terörist dediğini hatırlatarak, “ Biz bunu kabul etmiyoruz. Halkının özgürlüğü için savaşanlar terörist olmaz, gerilla olur, kahraman olur. Biz HDP olarak halkların partisiyiz. Biz, Rize’de yaşayan çay üreticisinin de, Ermenek’te ki maden işçisinin de partisiyiz. Mesele Kürt ya da Türk olmak değil, mesele demokrasiye inanmaktır. Halkımız dinin de, dilin de özgür olacak, kimse kimseye haksızlık yapmayacak. Türk, Kürt, Laz, Çerkez hep birlikte çalışacağız. Biz hem HDP’liyiz, hem BDP’liyiz.” Diyerek konuşmasını bitirdi.

OSMAN BALKA VE SEVGİ ERASLAN İLÇE EŞ BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

Konuşmaların ardından seçim gündemine geçildi. Tek liste ile gidilen seçimlerde Osman Balka ve Sevgi Eraslan İlçe Eş Başkanlığına seçilirken, Ender Şipal, Leyla Büge, M. Şirin Babur, Zehra Urar, Nimetullah Eruş, Birgül Bozdemir, Engin Görendağlı ilçe yönetimine seçildi. Kongrede yedek yönetim ise Adil Mantaş, Ayşe Eraslan, Yasemin Caniş, Fazıl Şipal, Erdal Baki, Metin Yıldız, Aziz Abukan ve Fehmi Baysal’dan oluştu.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim