HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, geçtiğimiz günlerde yapılan operasyon ile gözaltına alınan 15 Üniversite öğrencisinin durumunu İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu. Üçer verdiği soru önergesinde, 90’lı yılların karanlık dönemlerinde devlet tarafından uygulanan şiddet odaklı politikaların yeniden devreye sokulduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, geçtiğimiz hafta yapılan operasyon ile gözaltına alınan 15 üniversite öğrencisinin durumuyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Üçer verdiği soru önergesinde öğrencilerin gözaltı ve sonrasında kötü muameleye maruz kaldığını belirtti.

‘SİSTEMATİK İŞKENCE UYGULANMIŞTIR’

Üçer, “Van'da yoğun bir biçimde yaşanan göz altılara 02 Aralık 2014 tarihinde bir yenisi daha eklenmiştir. Hem göz altılarda uygulanan yöntem hem de gözaltına alınan kişilerin sistematik bir şekilde işkence ve kötü muameleye tabi tutulmaları, 90’lı yılların karanlık dönemlerinde devlet tarafından uygulanan şiddet odaklı politikaların yeniden devreye sokulduğunu gösterir mahiyettedir. Söz konusu tarihte gece yarısı düzenlenen ev baskınlarında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde okuyan 15 öğrenci gözaltına alınmıştır. Ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan ve kar maskesi takan polisler tarafından gerçekleştirilen ev baskınlarında: gözaltına alınan öğrenciler, hem gözaltına alınırken hem de gözaltı esnasında kötü muamele ve baskıya maruz bırakılmış, sorgularında sistematik işkenceye tabi tutulmuştur. Ancak bununla da yetinilmemiş; gözaltına alınan öğrencilerin avukatlarıyla görüşmeleri de engellenmiştir.

‘SÜRECE NASIL KATKI SAĞLAYACAK?’

Üçer verdiği soru önergesinde Bakan Ala’nın cevaplamasını istediği soruları şöyle sıraladı: “15 öğrencinin gözaltına alınması olayında da görüldüğü üzere; uzunca bir süredir Van’da yaşanan anti-demokratik/hukuk dışı gözaltılar ve gözaltılar esnasında gerçekleşen işkence ve kötü muameleler hakkında ne düşünmektesiniz? Yaşanan bu olumsuz gelişmeler barış sürecine nasıl bir katkı sunacaktır? Gerek gözaltına alınırken gerekse gözaltı esnasında; bu kişilerin maruz kaldıkları kötü muamele ve işkencenin sorumlularının ortaya çıkarılması ve hak ettikleri cezalara çarptırılmasının sağlanması adına kapsamlı bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim