Türkiye genelinde hayvan yetiştiricilerine hayvan başına 20 TL ödeme yapılırken Van’da ise hak sahiplerine hiçbir ödemenin yapılmadığını söyleyen Milletvekili Üçer, böyle bir gecikmenin küçükbaş hayvancılığı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Üçer Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in cevaplaması için soru önergesi verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in cevaplaması için soru önergesi veren HDP Van Milletvekili Özdal Üçer Türkiye genelinde hayvan yetiştiricilerine hayvan başına 20 TL ödemenin Van’da hak sahiplerine ödenmediğini belirtti. Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in cevaplaması için soru önergesi veren Milletvekili Özdal Üçer, bu gecikmenin küçükbaş hayvancılığı olumsuz etkileyeceğini belirtti.

ÜÇER: GECİKME HAYVANCILIĞI ETKİLEYECEK

Üçer Bakan Eker’in cevaplaması için verdiği soru önergesinde şu cümlelere yer verdi:
“Damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye olup da koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan ve hayvanları Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) ve Koyun-Keçi Bilgi Sistemine (KKBS) kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden yararlandırılmaktadır. Bu kapsamda desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu Birliğe 1 Eylül 2013 - 30 Kasım 2013 tarihleri arasında başvuruda bulunmuştur. Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlikleri ise kendilerine yapılan bu başvuruları 30 Kasım 2013-17 Ocak 2014 tarihleri arasında listelerini oluşturarak İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirmişlerdir. 7 Nisan 2014 tarihinde kararlaştırılan ve 12 Nisan 2014’te Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre; Birlikler kanalıyla yapılacak ödemelerde yetiştiricilere hayvan başına 20 TL ödeme yapılacaktır. Devam eden süreçte Tarım Müdürlükleri, icmalleri Bakanlığa bildirmiş ve ödemeler peyder pey yapılmaya başlamıştır.
Bu gelişmelere rağmen Van’lı hak sahiplerine halen herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Türkiye genelinde en çok koyun-keçi popülasyonuna sahip olan Van İlinde böyle bir gecikme, küçükbaş hayvancılığı olumsuz etkileyecek ve yaşanan mağduriyet nedeniyle ilde hayvancılık sektörü büyük yararlar alacaktır.”

MİLLETVEKİLİ ÜÇER BAKAN EKER’İ CEVAPLAMASINI İÇİN İSE 9 SORU YÖNELTTİ:

1-Van’lı hak sahiplerine yapılması gereken ödemenin gecikmesinde sorumlu olan kurum Bakanlık mıdır? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı halihazırda hangi iller için ödeme yapmıştır? Ödeme sırası hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
2-Van için geciken ödemelerin ne zaman yapılması düşünülmektedir?
3-Bu ödemeler nasıl bir hesaba yatırılmaktadır? Her yetiştiricinin ayrı bir hesabı mı vardır, yoksa ödemeler birliklerin hesabına mı yatırılmaktadır?
4-Ödemeler birliklerin hesabına yatırılıyorsa; bu birilikler ne kadar süre zarfında üyelerine bilgilendirmede bulunmak zorundadır? Ödemeleri geciktirme inisiyatifleri var mıdır?
5-Yetiştiricilere yapılan hayvan başı 20 TL; hayvan başına ödenen net tutar mıdır? Bakanlık ve özellikle de birilikler (aidat-masraf ya da başka herhangi bir gider adı altında) bu paradan kesinti yapmakta mıdır?
6-Van İli’nde kaç yetiştirici bu destek programı için başvurmuş ve kaçının başvurusu kabul edilmiştir? Bu sayıları İl Merkezi ve ilçelere göre ayrı ayrı belirtiniz?
7-Van’a 2014 yılında söz konusu destek programı kapsamında toplam ne kadar para gönderilecektir? Bu miktardan İl Merkezi ve her bir İlçe’nin payına düşen ne kadardır?
8-Aynı değerler 2013 yılında ne miktarlardadır?
9-Türkiye genelinde 2013 ve 2014 yıllarında toplam destek miktarı ne kadardır? Her bir il 2013 ve 2014 yıllarında ne miktarda destek almıştır?

Editör: TE Bilisim