HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Üçer verdiği soru önergesinde Onikidere Mezrası’nın 2009 yılında yaşanan sel felaketi ardından 56 hanenin bulunduğu mevkiinin afet bölgesi ilan edildiğini, benzer durumda olan 20’ye yakın hanenin afet bölgesi ilan edilmemesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

BAŞVURULARA RAĞMEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Köy’üne bağlı Onikidere Mezrası’nda 2009 yılında meydana gelen sel felaketi sonucu 56 hanenin bulunduğu mevki afet bölgesi ilan edildiğini, aynı yerde bulunan ve benzer şekilde sel felaketi riski ile karşı karşıya olan 20’ye yakın hanenin yöre halkının başvurularına rağmen, AFAD tarafından kapsam dahiline alınmadığını belirtti. Bu durumun söz konusu hanede yaşayan insanların hayatını kaybetme tehlikesi başta olmak üzere, büyük risk altında yaşamlarını sürdürmelerine yol açtığını belirten Üçer, “Ayrıca sel riski sadece Onikidere Mezrası ile de sınırlı değildir. Mezra ile Esenyamaç köyü güzergahında yer alan Yeşilbulak ve Yolağzı Mezraları da benzer bir risk ile karşı karşıyadır.” Dedi.

YAŞANACAK OLUMSUZLUĞUN SEBEBİ KİM OLACAK?

Üçer’in soru önergesinde şu sorular yer aldı:
-Onikidere Mezrası’nda bulunup da sel riski ile karşı karşıya olan diğer 20’ye yakın hanenin afet bölgesi kapsamına alınması başvuruları hangi gerekçeyle kabul edilmemektedir? Defalarca yapılan başvurulara rağmen yaşanabilecek olumsuzluklardan kim sorumlu olacaktır?
-Yine Yeşilbulak ve Yolağzı Mezraları ile ilgili etüt çalışmaları yapılmış mıdır? Afet bölgesi alanının bu iki mezrayı da kapsayacak şekilde genişletilmesi düşünülmekte midir? 

Editör: TE Bilisim