HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van’ın da aralarında bulunduğu Doğu illerinin sağlık alanındaki memnuniyetsizliklerini Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na iletti. Bu memnuniyetsizliğin sağlık alanında sunulan hizmetlerin yetersizliğine bağlayan Üçer, Van’da yaşanan sağlık sorunlarını da Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat’tan kaynaklandığını belirterek Polat ile ilgili da çarpıcı iddialara yer verdi.

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sunduğu soru önergesinde TÜİK’in açıkladığı sağlık hizmetleri memnuniyet haritasında en düşük seviyede olan Van ve doğu illerinin durumunu anlattı. Kentteki kamu kaynaklarının eşit dağıtılıp dağıtılmadığını Bakan Müezzinoğlu’na soran Üçer, o önergesinde ilginç de iddialara yer vererek şu ifadeleri kullandı; “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti 2013 Araştırması veri sonuçlarını 2014 yılı Mayıs ayında yayınlamıştır. Söz konusu araştırmanın en önemli ayaklarından birini de kamu hizmetlerinden memnuniyet alanı oluşturmaktadır. Bu alan içerisinde sağlık hizmetlerinden memnuniyet verileri incelendiğinde; Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde, memnuniyet oranının (diğer illere kıyasla) çok daha düşük olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Bu illerin hepsi genel itibariyle son sıralardadır. Yine son yedi il sırasıyla: Bingöl, Van, Tunceli, Ağrı, Muş, Şırnak ve Hakkâri’dir. 2013 yılına ait sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranlarına İller bazında bakıldığında, listenin en başında % 89,1 ile Isparta yer almaktadır. Bu oran Hakkari’de % 54,6; Şırnak’ta % 57,5’tir. Hakkari ve Şırnak halkının yaklaşık olarak yarısı kendilerine sunulan sağlık hizmetinden memnun değildir. Yine İl içi memnuniyetsizlik oranı Van, Bingöl, Tunceli, Ağrı ve Muş’ta % 40’lar seviyesindedir.”

ÜÇER: SEKRETERLİK POLAT’IN ÇİFTLİĞİNE DÖNÜŞTÜ!

Önergesinde Van’da sağlık alanında yaşananları Genel Sekreter Polat’a bağlayan Üçer, bu konuda da bazı söylentileri de paylaşarak konu ile ilgili olarak, “Kürt İlleri açısından oranların böylesine düşük olmasında; AKP İktidarı tarafından bölgeye sunulan sağlık hizmetlerinin yetersizliği önemli bir rol oynarken; bu illerdeki sağlık bürokrasisinin rolü de azımsanmayacak derecede önemlidir. Türkiye’de ‘‘kamu hastaneleri kurumu sistemine’’ geçildikten sonra illerde oluşturulan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri’nin ve bu birimin bürokratlarının söz konusu tablonun ortaya çıkmasında birincil etkiye sahip olduğu aşikârdır. Çünkü uygulamaya konulan bu sistemden sonra İl Sağlık Müdürlüleri deyim yerindeyse pasifize edilmiş; sağlık alanındaki kamu kaynaklarının başat harcayıcısı bu sekreterlikler olmuştur. Van İli’nin Tablo’da sondan 6. sırasında olmasında; (iktidarın sağlık harcamalarının bölgeler arası dağıtımında adil olmamasının yanı sıra) ‘‘Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat’ın başat rol oynadığı’’ iddiası, kamuoyu tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. ‘‘Genel Sekreterliğin hizmetine sunulan kamu kaynaklarının usulsüzce kullanıldığı; bu kaynakların halkın hizmetine sunulmak yerine iktidara yakın kesimler ile Vural Polat’ın şahsının/yakınlarının zenginleşmesi için harcandığı; Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin Vural Polat’ın adeta çiftliğine dönüştüğü’’ iddiaları yine kamuoyunda sıklıkla ifade edilmektedir?” dedi.

POLAT’LA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?

Üçer soru önergesinde sağlık alanındaki o problemlerle ilgili olarak Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti; “TUİK’in söz konusu araştırmasından haberdar mısınız? Tablo’nun bu şekilde oluşmasının nedeni olarak ‘‘kamu kaynaklarının bölgeler arası paylaşımında adaletsizlik yapıldığı’’ iddiaları hakkında ne düşünmekte siniz? Bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması için nasıl bir girişimde bulunacaksınız? Van İli’nde başat sorumlunun Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Genel Sekreteri Vural Polat’ın olduğu iddiaları hakkında ne düşünmektesiniz? Vural Polat’la ilgili söz konusu iddialar nedeniyle inceleme/soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz? Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin yapmış olduğu ihalelerle ilgili iddialar konusunda, bakanlığınızca yapılan standart denetimlerde herhangi bir usulsüzlük saptanmış mıdır? Bu denetimlerin sonuçları nedir? Vural Polat’ın genel sekreter olarak göreve başladığı süreden günümüze kadar Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından kaç ihale verilmiştir? Bu ihaleler hangi usulle ve kimlere/hangi şirketlere verilmiştir? Her bir ihalenin maliyeti ne kadardır?”

Editör: TE Bilisim