TOKİ konutlarında su skandalı başlıklı haberimiz üzerine açıklama yapan Edremit Belediye Başkanlığı AK Partinin depremzedelerin mağduriyetini BDP'li belediyeler yıkmak istediğini belirtti. Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan tarafından yapılan açıklamada “Edremit Belediyesi'nin şuan için yurttaşların talebi üzerine almış olduğu 350 TL'lik su abonelik ücreti 2005 yılında belediyenin AKP'nin elinde olduğu bir dönemde AKP'li belediye meclis üyelerinin talebiyle karar altına alınmıştır.” Dedi.   

 

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Hekim Karabıyık geçtiğimiz günlerde gazetemize yapmış olduğu açıklamada Edremit Belediyesinin Edremit’te oturan vatandaşların su aboneliği ücretinin 350 TL olmasının büyük bir ayıp ve vicdansızlık olduğunu söyledi.

Karabıyık’ın bu açıklamasının ardından Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan’dan açıklama geldi. Sayan yaptığı açıklamada Karabıyık’ın yaptığı açıklamanın tamamen seçim öncesi AKP'nin karalama kampanyası olduğunu aktardı.

 

SAYAN: KARALAMAK İÇİN PROVA YAPILIYOR

 

Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, “AKP hükümeti Van'da mağdur ettiği on binlerce depremzedenin mağduriyeti için bir günah keçisi arıyor. Ve kendi eksikliklerini noksanlıklarını BDP'li belediyelere yıkmak istiyorlar” diyerek AKP'lilerin yerel seçim öncesi BDP'li belediyeleri karalamak için prova yaptıklarını söyledi.

 

SAYAN: TAMAMEN BİR KARALAMA OPERASYONUDUR

 

AK Parti Van il başkan yardımcısı Hekim Karabıyık ve beraberindekilerin Edremit yeni TOKİ alanına giderek burada yerel seçim öncesi yaptıkları çalışmalara zemin bulmak için TOKİ'ye ait tüm eksikliklerin Edremit Belediyesi'ne mal etmek istendiklerini belirten Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, söz konusu iddiaların tamamen bir karalama operasyonu olduğunu belirtti. AK Partinin Van depreminden sonra ortaya koyduğu başarısız pratiğin en iyi örneğinin depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kaldıkları konteynerlerde elektrikleri kesilerek zorla çıkarılmak istenen açlık grevindeki depremzedelerin olduğuna dikkat çeken Sayan, AKP depremzedelere yaptığı tüm haksızlıkları yerelde iktidar oldukları için BDP'li belediyelere yıkmak istediğini aktardı. Van'da elektrikleri kesilerek gidecekleri bir yerleri olmadıkları için konteyner kentlerde yaşamak zorunda olan depremzedelerin başlattıkları açlık grevinin Van halkına AKP tarafından gösterilen insafın en iyi göstergesi olduğunu söyledi.

 

SAYAN: YENİ TOKİ’DE BİRÇOK ETABA BİZ SU VERDİK

 

Söz konusu AK Partililerin yeni TOKİ alanında yaptıkları seçim çalışmaları esnasında vatandaşların kendilerine dönük şikayetleri belediyeye mal edecek bir yaklaşımla BDP'li Edremit Belediyesi'ni yıpratmaya çalıştıklarını belirten Sayan, yeni TOKİ alanında birçok etaba belediyenin su verdiğini haliyle burada vatandaşların talebi üzerine Belediyenin su aboneliğinden doğru işlem yapmasının gayet doğal olduğunu söyledi.

Yeni TOKİ'ye yerleştirilen on binlerce vatandaşın TOKİ tarafından büyük bir sömürüye tabi tutulduğunun altını çizen Sayan, “Depremi AKP ve ona bağlı TOKİ bir ranta çevirdi. Kendi müteahhitlerine yaptırdıkları ve 30-35 bin TL'ye mal ettikleri daireleri de 90-120 bin TL arası fahiş fiyatlarla depremzede yurttaşlara satarak Van halkının mağduriyeti üzerinden rant elde etmişlerdir. Yeni TOKİ alanına yerleştirilen yurttaşlar kendilerine TOKİ tarafından su verilmediği için gelip Belediyemize başvurdular. Belediyemiz de kendi hizmet alanı olmadığı halde söz konusu yeni TOKİ alanında gücü yettiğince kendi içme suyu depolarından su vermeye başlamıştır. Bazı etaplara da ek olarak geçici bir süreliğine içme suyu için kullanılan tankerlerle su vermiştir. Çok sonrasında yurttaşların sürekli şikayet etmesi üzerine AFAD tarafından tankerlerle yurttaşlara su taşınmaya başlandı. AFAD'ın taşıdığı suyun hijyenik olmadığı gelişigüzel dezenfekte edilmemiş bir şekilde Edremit'te bulunan Hidroelektrik santralinden suyu alarak yurttaşlara dağıttıkları yazınsal ve görsel medyaya fotoğraflarıyla yansımıştı. AKP ve AFAD'ın yurttaşların sağlığını düşünmeden belli bazı yandaş müteahhitlere nasıl para kazandırılır kaygısıyla yaptıkları bu sutaşıma işinde yurttaşların musluklarında içinde katı atıkların olduğu kokan bir suyun aktığı TOKİ'de yaşayan yurttaşların beyanlarında ortaya çıkmıştır.” Dedi.

 

SAYAN: 350 TL ÜCRETİ 2005 YILINDA AKP BELİRLEMİŞTİR

 

Edremit yeni TOKİ alanında AK Partililerin yaptıkları seçim öncesi parti propagandaları sonrasında Van'da yerel yayım yapan bir gazeteye verdikleri demeçlerde belediyelerini ve partilerinin hedef alındığını belirten Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, verilen demeçte TOKİ alanında Edremit Belediyesi'nin su vermediği halde su parası aldığını ve ayrıcı su abonelik ücretlerinin miktarına ilişkin yapılan açıklamaların tamamen seçim öncesi AK Partinin karalama kampanyası olduğunu aktardı. Söz konusu TOKİ alanında resmi bir şekilde su abonelik çalışması yürüttüklerini bu çalışmalar doğrultusunda abonelik ücretlerinin alındığını belirten Sayan “Edremit Belediyesi'nin şuan için yurttaşların talebi üzerine almış olduğu 350 TL'lik su abonelik ücreti 2005 yılında belediyenin AKP'nin elinde olduğu bir dönemde AKP'li belediye meclis üyelerinin talebiyle karar altına alınmıştır. Bu 350 TL'lik ücret tarifesini AKP belirlemiştir. Biz BDP'li Edremit Belediyesi yönetimi olarak bu ücretin aşağıya çekilmesi için çalışma yürüttük. Fakat yerel yönetimler belediyeler kanununa göre belediye meclisinde alınan kararlarda geriye dönük düzeltilme yapılmadığından bu resmiyete aykırı davranamıyoruz. Burada belirlenen abonelik ücretini AKP'liler belirlemiştir” Dedi.

 

SAYAN: AKP VE TOKİ KENDİ BECERİKSİZLİĞİNİ BİZE YIKMAK İSTİYOR

 

Sayan ayrıca su verilmediği halde su fatırası tahsilatı yapıldığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, “AKP'lilerin seçim öncesi resmi kurumları nezdinde içine girdikleri kendi eksikliklerini BDP'li belediyelere yıkarak yurttaşları kandırmaya çalışıyor. AKP Van halkı için deprem öncesi ve sonrasında kötü bir sınav vermiştir. Bunun somut örneği açlık grevindeki depremzedelerdir. Belediyemize bağlı Su İşleri Müdürlüğü söz konusu yeni TOKİ alanında daire sahiplerinin talepleri doğrultusunda su sayacı takarak su aboneliği yapmışlardır. Fakat AKP'lilerin iddia ettikleri gibi orada asla bir su faturası tahsilatı olayı gerçekleştirilmemiştir. Sayaç kontrolleri yapılarak abonelik çalışması yürütülmüştür. Biz bu konuda yeni TOKİ alanında yaşayan yurttaşlarımız mağdur olmasın diye kendi su depolarımızdan tek lira ücret talep etmeden şebeke hattımızdan su verdik. Su tankerlerimizle su depolarımızdan su taşıdık. Bugün yeni TOKİ alanı belediye tarafından devralınmadığı halde tüm çöpü belediyemiz temizlik işleri topluyor. Yurttaşlarımızın mağdur olmaması için her zaman o alanda görevimiz olmadığı halde hizmet görevini üstlenmekten kaçmadık. AKP ve TOKİ kendi beceriksizliğini ve başarısızlığını BDP'li Edremit Belediyesi'ne yıkmak istiyor” diyerek AK Partililerin ortaya atmış olduğu iddiaların tamamen karalamak amaçlı olduğunu söyledi.

 

SAYAN: TOKİ SU İSALE HATTI KISA ÖMÜRLÜ GELİŞİGÜZEL YAPILMIŞTIR

 

TOKİ tarafından binlerce konut için yapılan içme suyu isale hattının gelişigüzel kalitesiz malzeme kullanılarak yapıldığına dikkat çeken Sayan “Teknik şartname düzenlenirken sistemde oluşacak arızaların nasıl giderileceği bu arızalara giderilirken sistemdeki suyun boşaltılması gerekliliği düşünülmemiştir. Pompalardaki arıza giderilirken bu arızaların ne kadar sürede giderileceği belirsiz. Yaklaşık 8 bin konutun su ihtiyacı nasıl karşılanacağı düşünülmemiştir. En fazla konutun yapıldığı ilçemize dalgıç pompalarla kısa ömürlü düşük verimli otomasyonsuz ve daha birçok eksiği olan terfi yapılmıştır. İnşaat ve mimari projelerinde yatay milli pompa sistemine göre inşa ettirilen terfide şu anda terfi binası boşa çıkmış gereksiz imalat durumundadır. Sistemin kullanım ömrü hesaplanmadan acele ile imalata girilmiştir. Şebeke yapılırken teknik kullara, derinlik yataklama ve kaynak uyulmadığından dolayı şimdiye kadar 7 adet arıza için yol tahrip edilmiş ve tekrar eski haline getirilememiştir. Şebeke her arızalandığında tüm sistemin suyu boşalması beklendiği için gecikmeler oluşmaktadır. Kimi arıza 3 gün sürmektedir. Biran önce şebeke yolun dışına alınarak tekrar tahliye ve bağlantı vanaları projelendirilmesi gerekiyor. Aksi halde konutların içme ve kullanma suyundaki kesintilerin devam edecektir” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim