HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, atanamayan öğretmenleri meclis gündemine taşıdı.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, atanamayan öğretmenlerin yaşadığı sorunları Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafındna Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi.

 

Atanamayan öğretmenlerin, Türkiye’de eğitim sistemine ilişkin en önemli sorunlardan biri olarak yıllardır tartışıldığını dile getiren Özgökçe, “Okullarda önemli ölçüde öğretmen açığı olmasına rağmen, çok sayıda öğretmen atanamadığı için eğitimini aldığı mesleğini icra edememektedir. Şubat ayında yapılacak olan öğretmen atamaları için açıklanan kontenjan sayısının 30 bin olması, mevcut öğretmen açığının yine karşılanmayacağını ve atanamayan öğretmen sorununun devam edeceğini göstermektedir.” Dedi.

 

ÖZGÖKÇE: ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER DÜŞÜK ÜCRET ALIYOR

Türkiye’nin öğretmen yerleştirme sistemindeki tutarsızlığın “ücretli öğretmenlik” gibi geçici önlemler aracılığıyla gidermeye çalışıldığına dikkat çeken Özgökçe, “Ülkemizde eğitim sisteminin önemli ayaklarından birini oluşturan ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı işleri yapmalarına rağmen düşük ücretlerle, iş güvencesinden yoksun bir şekilde eğitim vermeye devam etmektedir. Yıllık izinleri olmayan bu öğretmenler, resmi bayram ve törenlerde görevlendirilseler bile herhangi bir ek ücret alamamaktadır. Bu durum eğitim aldıkları meslekleri yapamayan ücretli öğretmenler için sorun teşkil etmekle birlikte, ülkedeki eğitim-öğretim kalitesi için de önemli bir problemdir. Çünkü ücretli öğretmenler işsizlik nedeniyle uzman olmadıkları ve yeterli formasyona sahip olmadıkları alanlarda öğretmenlik yapmaya zorlanmaktadır.” Diye belirtti.

 

“BAKANLIĞINIZ HERHANGİ BİR ÖNLEM ALMAYI PLANLAMAKTA MIDIR”?

Özgökçe, Nabi Avcı’nın yazılı olarak cevaplaması için şu soruları yöneltti: “2015-2016 eğitim-öğretim yılında kaç tane ücretli öğretmen görev yapmaktadır? Ücretli öğretmenlerin illere göre dağılımı nedir? Ücretli öğretmenlerin mezun oldukları üniversitelere ve verdikleri derslere göre dağılımı nasıldır? Hiçbir özlük hakkı bulunmayan ve düşük ücretlerle çalışan bu öğretmenlerin koşullarının iyileştirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığınız herhangi bir önlem almayı planlamakta mıdır? Birçok kesim tarafından ‘eğitimde taşeronlaşma’ olarak adlandırılan ücretli öğretmenliği kaldırmaya ve öğretmen açığına kalıcı ve etkili bir çözüm bulmaya yönelik Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?” 

Editör: TE Bilisim