Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Van'da 606, Muş'ta 330, Bitlis'te 285, Hakkâri’de ise 124 olmak üzere, toplam bin 345 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

 

Van'da etkili olan kar yağışının ardından 606 mahalle ve 444 mezra ile ulaşım sağlanamıyor. Yağışın ardından karayolları ve Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bir yandan şehir merkezinde kar temizleme çalışması yürütürken bir yandan da yol açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Öte yandan kentte birçok vatandaş kar altında kalan araçlarını çıkaramadığı için ihtiyaçlarını karşılamak ve işe gitmek için toplu taşıma araçlarını kullandı.

 

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, havanın bugün ve yarın parçalı olacağını ancak salı gününden itibaren yerini yeniden kar yağışına bırakacağını bildirdi. Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise ana yolları açma çalışmalarının sürdüğü, Gürpınar'ın Kırkgeçit Mahallesi ile güzergâhındaki mahalleler ve Van-Bahçesaray karayolundaki Karapet Geçidi'ne ise yoğun tipi nedeniyle müdahale edilemediği bildirildi. Açıklamada, hava şartlarının düzelmesiyle bu yollarda çalışmalara yarın başlanacağı kaydedildi.

 

MUŞ

Kar yağışı nedeniyle, Muş merkez ve ilçelere bağlı 330 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kar yağışının durmasıyla ekiplerin yol açma çalışmalarına başladığını söyledi. Yentür, yağış olmaması halinde 2-3 gün içinde tüm köy yollarını ulaşıma açacaklarını ifade etti. Karayolları 113. Muş Şube Şefi Sülhattin Ömeroğlu ise Muş Kulp karayolu dışında şehirlerarası tüm yolların açık olduğunu belirtti. Meteoroloji Şube Müdürlüğü yetkilileri de kar kalınlığının merkezi yerlerde 80 santimetreye ulaştığını, yüksek kesimlerde ise 1,5 metre olduğunu ifade etti. Yetkililer, kar yağışının akşama kadar aralıklarla devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

 

BİTLİS

Bitlis'te etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle, 285 köy yolu ile ulaşım sağlanamıyor. Köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerince çalışmaları aralıksız yürütülüyor. Yoğun kar yağışı ve tipinin etkili olduğu kentte, vatandaşlar ve sürücüler zor anlar yaşadı.

 

HAKKÂRİ

Hakkâri’de ise 124 köy ve 355 mezra yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Hakkâri Şırnak karayolunda, Karayolları 114 Şube Şefliği ekiplerinin başlattığı çalışmalar sürüyor. Belediye ekipleri çarşı merkezinde kar temizleme çalışmaları başlattı. Ekipler topladıkları kar yığınlarını kamyonlarla il dışına çıkarıyor. İlçede üç gündür aralıksız yağan kar hayatı olumsuz etkiliyor. Kar kalınlığının 1,5 metreyi bulduğu ilçede, evler ve park halindeki araçlar kar altında kaldı. Öte yandan kar ve tipi nedeniyle Yüksekova Şemdinli ve Yüksekova Dağlıca karayolu ulaşıma kapandı. Yüksekova Van karayolunda ise ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Editör: TE Bilisim