Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van’a geldi. Ziyaretleri sırasında Ak Parti’yi Van İl Başkanlığına giden Çiftçi, parti teşkilatıyla bir araya geldi.

 

Çiftçi burada yaptığı konuşmada, “Van’ı inşallah teşkilatlarımızla birlikte gece gündüz demeden çalışıp bu referandumda en yüksek oranda ‘Evet’ çıkacak bir olmasını bekliyoruz. Bunun için buradayız. İnşallah hayırlısıyla Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmek için çaba göstereceğiz. Terkiye buna mecburdur. Türkiye’nin başka alternatifi yoktur. Bunun herkesin çok iyi bilmesi lazım. Bu ülkenin geleceği ve selameti için bu gereklidir. İstikrar için bu gereklidir. Bu Cumhurbaşkanımızın şahsi bir şeyi değil.” Dedi. Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Ferit Melen Havaalanı'nda AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ve partililerce karşılandı. Van Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliğinde oda başkanları ve esnafla bir araya gelen Çiftci, daha sonra Vali İbrahim Taşyapan ve AK Parti İl Başkanı Soğanda'yı ziyaret etti.

 

ÇİFTÇİ: ESNAFI ÖNEMSİYORUZ

Ziyaretler sırasında ilk olarak Van Esnaf ve Sanatkârlar Odasına giden Çiftci, burada VESOB Başkanı Muhyettin Aydemir tarafından karşılandı. Burada kısa bir konuşma yapan Çiftci, esnafın kendileri ve ülke için çok önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti. Çiftçi, “Ülkenin gelişmesinin önündeki en önemli dinamizm esnafın üretmesidir. Bu anlamda biz esnafımızı çok çok önemsiyoruz. AK Parti hükümeti olarak şimdiye kadar esnaflarla ilgili çok ciddi adımlar attık. Esnaflarla ilgili çok ciddi düzenlemeler yapıldı. Esnafımızın tarih boyunca gelen devasa sorunları neredeyse tek tek AK Parti hükümeti çözdü. Esnafımızın bireysel sorunları, kredi sorunları, çok ciddi ölçüde ortadan kaldırıldı. Geçmişte esnafın çok yüksek rakamlarla aldığı krediler çok cüzi rakamlara indi. Faizsiz kredi uygulamasını başlattık. Bundan da Van ciddi şekilde faydalandı, inşallah bundan sonrada daha çok faydalanması için ne gerekiyorsa hep birlikte takip edeceğiz. Bu anlamda biz çok çok önemsiyoruz.” Diye konuştu.

 

“SGK AÇISINDAN CİDDİ TEŞVİKLER GETİRİLDİ”

Sicil affının çıktığını dile getiren Çiftci, “Bu sicil affı olayı da Allaha hamdolsun ki şu anda çıktı, yürürlüğe girdi. Bu çok önemliydi, esnafların finansa erişimin önündeki en önemli engellerden biriydi. Dün akşam yine bir düzenleme daha KHK ile çıktı, eskide esnafa kredi veren bankalarda bu zimmet sayılıyordu, artık bu tür kredi veren bankalarda bu zimmet sayılmayacak, suç olmaktan çıkacak. Bu da esnafımızın finansa ulaşmada çok ciddi bir katkı verecek. Yine esnafımızın SGK açısından ciddi teşvikler getirildi. Yine emekli olup çalışan esnaflarımız açısından eskide yüzde 15 bir ödeme kaybı vardı bunlar ortadan kaldırıldı.” Dedi.

 

ÇİFTÇİ: SİZLERDEN ALDIĞIMIZ BİRÇOK ŞEYİ ANKARA’YA TAŞIDIK

Çiftçi şöyle konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz esnafımızı gerçekten çok çok önemsiyoruz. Esnaf bu ülkenin dinamizmidir, esnaf bu ülkenin geleceğidir. Nasıl ki 15 Temmuz’da hain FETÖ örgütüne karşı çıktıysa bu ülkenin gelişmesinde bundan sonra da üreterek katkı vermektedir. Biz bu anlamda bakanlık olarak, her zaman esnafımızı çok önemsiyoruz. Bundan sonraki süreçte de inşallah esnaflarımızla ve sizlerle birlikte olacağız. Biz buraya geldiğimizde her zaman mutlaka esnaf odalarımıza uğramak istiyoruz. Esnafımızın ve Van’ımızın sorunlarını en yakın reel ekonomi içinde olan sizlerden öğrenip takipler yapıyoruz. Sizlerden aldığımız birçok şeyi Ankara’ya taşıdık ve hükümetimiz nezdinde bunlar çözüldü. Bundan sonra da inşallah sizlerle birlikte biz bu süreci takip edeceğiz.”

 

“ESNAFIMIZ AYAĞA KALKACAK”

Zaman zaman yerel sorunlarla ilgilendiklerini dile getiren Çiftci, “Sizin var olan banka sorunu çözülmüş, hayırlı olsun. Diğer ilçelerde de yine Halk Bankası’nın sorunları vardı. Halk Bankası olmayan şubelerle ilgili genel müdürlüğe arkadaşlarımız sorunu iletti. Oralarda da Ziraat Bankası üzerinden herhangi bir ücret alınmaması yönünde bir protokol hazırlığı var. Bu işi de çözdüğümüzde diğer ilçelerimizde de inşallah Ziraat Bankası üzerinden bu işlemleri yapmaya başlayacağız. Onun da takipçisi olacağız. Esnaflarımız ilçeden bir işlemi için bir ödeme yapmak için ta buraya kadar gelmesin. Ya yerinde yaptığı zaman da bir ücret alınmamasın noktasında çalışmalarımız var. KOSGEB’den Sayın Başbakanımız açıkladı inşallah önümüzdeki süreçte de esnafa faizsiz kredi olayında da şartları tutan tüm esnafımıza bunlar verilecek. Bu inşallah esnafımızı ayağa kaldıracaktır. KOSGEB kredileri inşallah açılacak ve Van’da müracaat eden ne kadar şartları tutan esnaf varsa bundan yararlanacak.” Şeklinde konuştu.

 

ÇİFTÇİ: ÇOK CİDDİ BİR DESTEK BEKLİYORUZ

Çiftçi şöyle devam etti: “Geçmişte Halk Bank üzerinden kullandığımız krediler vardı, bunların faizleri çok yüksekti, şu anda çok cüzi bir faizle ve çok ciddi oranda 20 katrilyon gibi bir kredi kullanılıyor ve çok küçük bir faizle. Bu imkânımız ayrıca devam edecek. Buraya gelmişken tabi Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu bir istihdam seferberliği var. Biz Van’daki esnafımızın, tüccar ve sanayicimizin de buna destek vermesini, hep birlikte bu kampanyaya destek vermesini bekliyoruz. Ve burada bulunan oda başkanlarımız da bugün burada ilan ederler açıklarlar. Çünkü biz Van’dan çok ciddi bir patlama olmasını bekliyoruz, çok ciddi bir destek bekliyoruz.”

 

BAŞKANLARDAN REFERANDUMA ‘EVET’ DESTEĞİ

Ciddi bir süreçten geçildiğini ifade eden Çiftci, “Bu ülkenin kaderini belirleyecek, ülkenin istikrarına ve gelişmesine çok katkı yapacağına inandığımız bir referandum süreci var. Bu süreçte Van üzerine düşeni yapacaktır. Benim buna olan inancım tamdır. Bugün burada da inşallah başta birlik başkanımız olmak üzere esnaf odalarının, tüm oda başkanlarının bu desteğini bekliyoruz. Ümit ederiz bu arkadaşlar da bugün burada bu açıklamalarını yaparlar, hep birlikte “evet diyoruz” derler, bunu da arkadaşlarımızdan bekliyoruz. Bu çünkü ülkenin kaderi ve ülkenin geleceği, bunu herkesin böyle bilmesi lazım. Cazibe Merkezleri programının da çok ciddi bir ivme kazanacağına inanıyorum. Buradan da tüm esnaflarımızın, özellikle birlik oda başkanlarımızın esnaflarımızı yönlendirip, ciddi şekilde bunları bilgilendirip ve olabildiğince Van’ın daha çok faydalanması noktasında gayret göstermelerini istiyoruz. Ben onun da Van’a hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” Diye konuştu. Çiftçi’nin söylemi üzerine söz alan oda ve STK temsilcileri 16 Nisan’da yapılması planlanan referandumda ‘evet’ diyeceklerinin sözünü verdi.

 

SOĞANDA: HÜKÜMETİMİZ 15 YILDA BÜYÜK YATIRIMLAR YAPTI

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odasından sonra Vali İbrahim Taşyapan’ı da ziyaret eden Çiftci, daha sonra Ak Parti il binasına geçti. Burada partililerle bir araya gelen Çiftçi, sürece dair açıklamalarda bulundu. Çiftci’den önce kısa bir konuşma yapan Ak Parti il Başkanı Zahir Soğanda, hükümetin 15 yıldan bu yana Van’a büyük yatırımlar yaptığını ifade ederek, referandum sürecinden geçtiklerini kaydetti. Soğanda referandum için tüm parti teşkilatı olarak sık sık vatandaşla iç içe olduklarını söyledi. Her şeye rağmen sahada olduklarını ifade eden Soğanda, sürekli vatandaşla iç içe olacaklarını söyledi. Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci’nin 3 gün boyunca Van’da olacağını ifade eden Soğanda, Pazar günü büyük bir danışma meclisi toplantısı yapacaklarını belirtti. Soğanda’nın ardından konuşma yapan Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Van’ın bir sevda olduğunu ve sürekli Van’a geleceklerini ifade etti. Cazibe merkezleri kapsamında başlatılan istihdam sürecinin iyi bir şekilde anlatılması için sık sık Ak Parti teşkilatlarıyla bir araya geleceklerini kaydeden Çiftci, “Ekonomik dinamiklerle bir araya gelip bir yol haritası çizeceğiz inşallah. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Ak Parti hükümetleri ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemize çok önemli yatırımlar ve önemli hizmetler geldi. Alt yapı ve üst yapıda Türkiye’de devrim yaşandı. Van’ın ulaşımına, sağlığına, eğitimine, tarımına, turizmine baktığımızda Van’ın Ak parti için bölgede ayrı bir yer tutmuş ve hep pozitif ayrımcılık yapılmış.” Dedi.

 

ÇİFTÇİ: DEMOKRASİ DEVRİMLERİ YAPILMIŞTIR

Çiftçi konuşmasına şöyle devam etti: “Eksik yatırımlarımız yok mu var. Onu da milletvekillerimizle birlikte, teşkilatımızla ve hükümetimizle birlikte yerinde inceleyip ve yapılması noktasında elimizden gelen her türlü gayreti yapacağız. Recep Tayip Erdoğan ve onunla birlikte olan teşkilatla birlikte Türkiye’de çok önemli zihinsel değişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Demokrasi reformları ve devrimleri yapılmıştır. Vesayet odakları ve makamları bir bir ortadan kaldırılmıştır. Yetkinin sadece ve sadece milletin olduğu ve milletin iradesinde olduğu Ak Parti Hükümetleri döneminde ortaya konulmuş.”

 

“HALK OYLAMASINA GİDİLECEKTİR”

Çiftci, “2007 yılında 363 Ak Parti milletvekilinin olduğu gurubun kendi cumhurbaşkanının seçilmesine o gün CHP’nin ortaya koyduğu tavır ve anayasanın mahkemesinin ortaya koymuş olduğu hukuk garibesi bir hitap durumu ile 367 ortaya koymuş ve 367 milletvekili olan Ak parti kendi cumhurbaşkanını seçememiştir. Bunun üzerine anayasa referandumuna gidilmiş ve artık halkın bu işi çözmesi kararlaştırılmıştı. O günden bu güne kadar bu tartışmalar süre gelmiş. Geldiğimiz noktada ise 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımızı ilk defa halk kendisi seçmiş ve adından Ak Parti hükümetleri devam etmiştir. Ancak bu her zaman böyle devam edecek bir durum değil. Bunun üzene iki başlılığın ortadan kaldırılması, tamamıyla halkın doğrudan temsili ile güven ve istikrarın daim olması, bu ülke için alınacak kararların çok hızlı bir şekilde alınması için bir anayasa teklifi ortaya konulmuştur. Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinin oyları ile anayasa teklifi meclisten çıkmıştır. Allah’ın izni ile halk oylamasına gidilecektir.” Diye konuştur.

 

ÇİFTÇİ: İNSANLARIMIZIN AKLINI ÇELMEYE ÇALIŞIYORLAR

Halk oylamasının ülkenin kaderi olduğuna vurgu yapan Çiftci, “Bu bir seçim değildir. Halkın kendisini ve ülkesini geleceğe taşıması için yeni bir sistemi ortaya koyma olayıdır. İstikrar mı devam edecek yoksa Allah korusun bundan sonraki süreçte istikrarsızlara yol açacak bir yapı mı devam edecek. Bunun çok iyi düşünülmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte çok farklı şeyler anlatılıyor basında. Veya hayır cephesine bakıldığında CHP, FETÖ, PKK ve Ulusalcıların blok olduğu bir yapı öyle çarpıtarak öyle şeyler ifade ediyorlar ki, gerçeğe aykırı bir şekilde sanki meclis tamamıyla ortadan kaldırılıyormuş, tek adam ve otoriter bir yapı kuruluyor şeklinde beyanlarla bir kampanya yürütülüyor. İnsanlarımızın aklını çelmeye çalışıyorlar. Oysaki Cumhurbaşkanlığı sisteminde yetkiyi direkt halktan alacak. Yardımcılarını ve bakanları kendisi atayacak. Ama mecliste çok güçlü bir şekilde yerinde durup güçlü bir şekilde yasama faaliyetlerini yürütecek.” Şeklinde konuştu.

 

“BİZ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Hiçbir zaman otoriteye gidecek bir yapının olmayacağına dikkat çeken Çiftci, “Hem meclis hem de Cumhurbaşkanı karşılıklı bir birini kontrol sistemi içerisinde olacak. Ancak meclisin aldığı kararlar herkesi bağlayacak şekilde yapı söz konusu olacak. Burada iki başlılık ortadan kalkacak. Ülkenin üniter yapısı, ülkenin bütünlüğü ve birlik beraberliği temsil edilecek. Ve bu ülke inşallah daha çok yatırım, daha çok iş imkânına sahip olacak. Bunun için Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumunda, hepimizin ve ülkenin geleceğinin oylanacağı bir referandum olacak. Bundan dolayı biz çok önemsiyoruz.” Dedi.

 

ÇİFTÇİ: TÜRKİYE’NİN BAŞKA ALTERNATİFİ YOKTUR

Çiftçi konuşmasını şöyle tamamladı: “Van’ın inşallah teşkilatlarımızla birlikte gece gündüz demeden çalışıp bu referandumda en yüksek oranda ‘Evet’ çıkacak bir olmasını bekliyoruz. Bunun için buradayız. İnşallah hayırlısıyla Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmek için çaba göstereceğiz. Türkiye buna mecburdur. Türkiye’nin başka alternatifi yoktur. Bunun herkesin çok iyi bilmesi lazım. Bu ülkenin geleceği ve selameti için bu gereklidir. İstikrar için bu gereklidir. Bu Cumhurbaşkanımızın şahsi bir şeyi değil.” 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

 

Editör: TE Bilisim