1982 yılında Van'a getirilerek Ulupamir köyüne yerleştirilen Kırgız göçmenler, kendi kültür ve kimliklerini tanıtmak için her yıl düzenledikleri şenliklerin bu yıl 11.'sini birbirinden renkli gösterilerle gerçekleştirdi Van Valisi Karaloğlu, “Kırgız kardeşlerimiz 30 senedir bu köyde ve çevrede yaşayan Türkler ve Kürtlerle kardeş olarak yaşamaktalar.” dedi

Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan göç ederek 1982 yılında Erciş'e 22 kilometre uzaklıktaki Ulupamir köyüne yerleştirilen Kırgızlar, geleneksel hale getirdikleri Ulupamir Kültür Şöleni'nin 11.'sini düzenledi. Şenlik öncesi köy girişinde Van Valisi Münir Karaloğlu'nu atlar üzerinde karşılayan Kırgızlar, Karaloğlu'na Kırgız kıyafetlerini giydirdi. 

Düzenlenen şenliğe Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Erciş Kaymakamlığı'na vekâlet eden Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, Van İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, 108. Topçu Alay Komutanı M. Nuri Başol, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Van İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, Kırgızistan Delegasyon Başkanı Ayımhan Jamankullova kamu kurum amirleri, çevre il ve ilçelerden gelen davetliler ile köy halkı katıldı.

“30 YILDIR TÜRKLER VE KÜRTLERLE KARDEŞ OLDULAR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Karaloğlu, Türkiye'ye yerleşen Kırgızların Anadolu'ya yeni bir renk, yeni Tat kattığını söyledi.
Karaloğlu, “Bugün Ulupamir köyümüzde yaşayan Kırgız dostlarımız, önce Kırgızistan'dan Afganistan'ın Pamir Yaylası'na yerleşti. Ardından Rusya'nın Afganistan'ı işgaliyle de çeşitli ülkelere ve ülkemize geldiler. Kırgız kardeşlerimiz 1983 yılında Erciş'in bu bölgesine, bu köyüne yerleştirildi. Anadolu ana kucağı gibidir. Anadolu bu kucakta olan herkesi kardeş yapar. Kırgız kardeşlerimiz 30 senedir bu köyde ve çevrede yaşayan Türkler ve Kürtlerle kardeş olarak yaşamaktalar. İnşallah sonsuza kadar da bu topraklarda yaşamaya devam edecekler” dedi.

İLÇEYE RENK KATTILAR


AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi de, Ulupamir Kırgız Kültür Şenliği'nin gelişerek devam ettiğini belirterek, “Bu ülke kapısını bütün masum insanlara açmıştır. Bu anlamda Kırgız dostlarımız ilçemize yerleştiler. Sizler ilçemize renk kattınız. Biz sizden çok memnunuz” diye konuştu.

“BU BİRLİKTELİK ASIRLAR SÜRSÜN”

Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu da yaptığı konuşmada Ulupamir köyü halkı ile Erciş halkı arasında birlikteliğin oluştuğunu, bu birlikteliğin ise asırlarca sürmesi temennisinde bulundu.
Konuşmaları ardından, Kırgızistan'dan gelen ünlü ses ve saz sanatçıları tarafından konser verildi. Manas destanı okundu. Komuz eşliğinde şarkılar söyledi. Ardından Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, Van İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, 108. Topçu Alay Komutanı M. Nuri Başol ile Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu'na Kırgızlılar tarafından çapan ve kalpak giydirildi. Sergi çadırlarını da gezen protokol üyeleri daha sonra köyden ayrıldı. Şölen at üstünde sergilenen "Kökbörü' (oğlak kapmaca oyunu) ile son buldu.

Editör: TE Bilisim