Borajet'in 3 Nisan 2013'te yapacağı ilk Van-Erivan seferini ertelemesinin ardından, uçuşların başlayacağı tarihte eylem yapacak Ermeni karşıtı derneklerde bu eylemlerinden vazgeçti. Genel Merkezi Iğdır'da bulunan Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) uçuşların altında siyasi amaçlar yattığını açıkladı. ASİMDER Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi İrfan Ermiş, “Uyanık olmamız gerekir. Bunlar ticaret ve turizm amaçlı gelmiyorlar. Van'ı Batı Ermenistan'ın başkenti olarak görüyorlar. Uçuşların yapılmaması için her türlü girişimde bulunacağız” dedi.

 

 

VAN KAYBETTİ, BAZILARI MUTLU OLDU…

 

Mart ayı başında 5 karşılıklı sefer ile Van uçuşlarına başlayan ve Van’ın uluslararası havaalanı olması için büyük bir adım atan Borajet yurt dışı uçuşlarını yeterli yolcu sayısı olmadığı için iptal etti. Vali Karaloğlu’nun da yoğun çabaları ile Van’a gelen şirket önce İran seferlerini sonra da Ermenistan seferlerini iptal etti. Seferlerin iptali Van için büyük kayıp olarak nitelendirilirken, bazıları ise bu iptallerden mutlu oldu!

 

VAN ÜS OLACAKTI…

 

Van'ı üs haline getiren Borajet, 19 Şubat 2013 tarihi itibariyle Van'dan Kayseri, Gaziantep ve Trabzon seferlerine başladıktan sonra, 3 Nisan 2013'te Van'dan Ermenistan'ın Başkenti Erivan'a uçuş yapmayı planladı. Ancak uçuş bazı sebeplerden dolayı iptal edildi. Borajet'in Van'dan Erivan'a yapacağı uçuşlara da Ermeni karşıtı dernekler sert tepki gösterdi. Erivan uçuşlarını protesto etmek için hazırlık içinde olduklarını belirten ASİMDER, ilk uçuşun gerçekleşeceği 3 Nisan 2013'te Van Ferit Melen Havaalanında Azerbaycan'daki Beynel Halk Diyaspora Merkezi ve bölgedeki dernek yöneticileriyle bir araya gelerek basın açıklaması yapacaktı. Uçuşların ertelenmesiyle eylemlerinden vaz geçtiklerini belirten ASİMDER Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi İrfan Ermiş, uçuşların siyasi amaçlı olduğunu söyledi.

 

VAN İÇİN BÜYÜK KAYIP

 

Borajet Hava Yolları’nın Türkiye ile İran arasında Mart ayının başında başlatmış olduğu uçuşlar yine İran’ın son yıllarda Van’a yönelik ilgisizliğine takıldı. Van’ı adeta bir üs haline getiren ve önce yurt içi sonra yurtdışı uçuşlarını başlatan Borajet özellikle yurt dışı uçuşlarına talep gelmeyince seferleri bir bir iptal etti. Önce karşılıklı İran seferlerini iptal eden şirket sonra da Erivan seferini iptal etti. Böylelikle Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Borajet Hava Yolları katkıları ile düzenlenen ve Urumiye Belediye Başkanı Mohammad Hazratpor Talatapeh, Batı Azerbaycan Yol ve Şehirleşme Müdürü Khalıl Mohabbat Khah ile Van ve Urumiyeli seyahat acenteleri temsilcilerinin de katıldığı bir toplantı ile tanıtılan “Van Urumiye İle Buluşuyor” suya düşmüş oldu. Van için büyük bir fırsat olarak değerlendiren bu uçuşlar, Van’da büyük üzüntü yaratırken, bazı karşıt fikirli grupları da mutlu etti.

 

SEFER DE İPTAL EYLEM DE!

 

Öte yandan Borajet’in 1 Nisan 2013 tarihi itibari ile başlatmayı Van-Erivan uçuşlarının iptali daha önce de yaptıkları bir açıklama ile seferlerin başladığı gün eylem yapacaklarını açıklayan Genel Merkezi Iğdır'da bulunan Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) de protestoyu iptal etti. Seferlerin başlayacağı haberinden sonra gelişmeyi, “Sözde soykırım iddialarının 100. yıl dönümü arifesinde Van-Erivan uçak seferinin başlatılmasının, Ermeni diasporasının Akdamar Kilisesi’ndeki ayin törenlerinden sonra kazandığı büyük bir zafer olacağını THY yetkililerinin bilmesi gerekiyor” diyerek protesto eden dernek, Ermeni diasporasının Van’da toprak talebi olduğunu iddia ederek, Van’da bunların atılmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetmişti. Hal böyle olunca iptal edilen seferler en çok da bu derneğin işine geldi. Onlar mutlu olurken, Van uluslararası merkez olma hayallerini yine başka bir bahara erteledi.

 

“UÇUŞLARIN YAPILMAMASI İÇİN HER TÜRLÜ GİRİŞİMİ YAPACAĞIZ”

 

Erivan uçuşunun iptal edilmesinin kendilerini memnun ettiğini belirten Ermiş, “Van'dan Ermenistan'ın Başkenti Erivan'a uçuş yapılacağını duyunca buna engel olmak için çalışmalara başladık. İlk olarak Iğdır'da bir araya geldik. Toplantıya bölge illerindeki temsilcilerimiz ve Azerbaycan Beynel Halk Diyaspora Merkezi'nden yetkililer katıldı. Biz biliyoruz ki bu uçuşların amacı ne ticaret nede turizm. Tamamen siyasi amaçlı. Ermenilerin Van üzerindeki emellerini biliyoruz. Genel merkezimiz uçuşların olmaması için üst düzey görüşmeler yapıyor. Ermeniler burayı Batı Ermenistan'ın başkenti olarak görüyorlar. Ermeniler gelip burada Akdamar Adası'nda olduğu gibi Ermeni bayrakları açıp yaygara yapacaklar. Hepimiz uyanık olmak zorundayız. Uçuşların yapılmaması için her türlü girişimi yapmaya devam edeceğiz” dedi.

 

BÜYÜK UMUTLARLA BAŞLAMIŞTI

 

Borajet Hava Yolları’nın Türkiye ile İran arasında başlatmış olduğu uçuşlar kapsamında Mart ayı başı ile başlatılan uçuş Van’da büyük heyecan yaratmıştı. Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Borajet Hava Yolları ile bazı otellerin katkıları ile düzenlenen ‘Van Urumiye ile Buluşuyor’ konulu toplantı bir otelde gerçekleştirilmiş, toplantıda önemli konulara yer verilmişti. O toplantıya Van Valisi Münir Karaloğlu, yardımcıları Ata Uslu, Hakan Alkan ve Mehmet Yüzer, Urumiye Belediye Başkanı Mohammad Hazratpor Talatapeh, Batı Azerbaycan Yol ve Şehirleşme Müdürü Khalıl Mohabbat Khah ile Van ve Urumiyeli seyahat acenteleri temsilcileri katılmıştı. Fakat daha uçuşların üzerinden bir ay bile geçmeden önce Urumiye sonra ise Erivan seferlerinin iptal edildiği açıklandı.

 

O DERNEK NE DEMİŞTİ?

 

Öte yandan uçuşların başlamasının hemen ertesinde bir açıklama yapan ve uçuşların başlamasına set tepki gösteren ASİMDER Başkanı Gülbey, Türkiye-Erivan hava sahasının zaten açık olduğunu belirterek, “Üç yılı aşkın süredir İstanbul-Erivan uçak seferleri gerçekleştiriliyor ancak Van Ermeniler için özel bir anlama sahip çünkü Van Ermenilere göre Batı Ermenistan’ın başkenti. Ermeni diasporasının toprak talebinde Van büyük bir rol oynamaktadır. Bu taleplerin temellerinin atılmasına izin verilmemelidir” şeklinde konuşmuştu. Seferlerin başlatılma tarihinin Van’ın Ermenilerden kurtarılış yıl dönümüne denk getirilmesinin de ayrı bir mana taşıdığını ifade eden Gülbey, bunun THY’nin Ermeni meselesinde aldığı ilk karar olmadığını keydetmiş Agos gazetesini Türkiye’de yaşayan Ermeni cemaatinin propaganda aracı gibi kullandığını ve gazetenin yurt dışı seferi yapan uçaklarda yolculara ücretsiz dağıtılmasının yanlış olduğunu sözlerine ekleyen Gülbey, bu tür kararların Azerbaycan yetkilileri arasında yanlış anlaşmalara yer vereceği gibi ilişkilere de zarar vereceğini savunmuştu.

 

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim