Köy okulu öğrenci yetersizliği nedeniyle 4 yıl önce kapatılırken, aileler köyde okul çağına gelmiş 3'ü kız 5 çocuğu okula gönderemiyor. Köylerine 2 kilometre uzaklıkta ve Özalp İlçesi'ne bağlı Hazine Köyü'ne taşımalı sistemle eğitim yapan okula göndermek isteyen ailelere ret cevabı verilince çocuklar okulsuz kaldı. Aileler okula gönderemedikleri çocuklarına da evde eğitim vermeye çalışıyor.

İKİ İLÇE ARASINDA KALDILAR

Van'a 90 kilometre uzaklıktaki 16 haneli Umut Köyü'nün sakinleri mutsuz. Özalp ve Gürpınar ilçesinin sınırını oluşturan köyde, 4 yıl önce öğrenci yetersizliği nedeniyle okul kapatıldı. Okulun kapanmasının ardından okul çağına gelen 5 çocuk, iki ilçenin sınırda olmanın cezasını okula gidemeyerek ödüyor. Köylerine 2 kilometre uzaklıktaki Özalp İlçesi'ne bağlı Hazine Köyü'ndeki taşımalı sistemle eğitim veren okula gidemeyen çocukların aileleri çaresiz kaldı. Gürpınar'a bağlı bir köyde yaşadıkları için farklı bir ilçedeki okula taşınamayan 5 çocuğun ailesine çocuklarının köye 30 kilometre uzaklıktaki Gürpınar'ın Güzelsu Köyü'ndeki YİBO'ya göndermeleri istendi. Ancak aileler çocuklarını küçük olması, okulun uzak yolunda kışın sürekli kapalı olması nedeniyle aileler bunu kabul etmedi.

EVDE ÇOCUKLARINA EĞİTİM VERİYORLAR

Okul çağına gelen çocuklarının eğitimden geri kalmaması için evde eğitim vermeye çalışan aileler, kendilerinin unutulduğunu söyledi. Köylülerden Süleyman Yıldız, 6 yaşındaki oğlu Şefik Yıldız'a her gün saatlerce harfleri öğretip kitaplar okutmaya çalıştığını belirterek, “Çocuklarımız okul özlemi içinde. Bizim ve çocuklarımızın tek suçu iki ilçenin sınırında bulunmamız. Böyle giderse biz de köyü terk etmek zorunda kalacağız. Hemen yanımızda Özalp İlçesi'nin Hazine Köyü var. Biz buraya öğrencilerimizin taşınmasını istiyoruz. Ancak yetkililer ise Gürpınar'a bağlı bir köyden Özalp'e bağlı bir köye taşıma yapamayacaklarını söylüyorlar. Çocuklarımızı köyümüze 30 kilometre uzaklıktaki Güzelsu Köyü'ndeki YİBO'ya göndermemizi istediler. Çocuklarımız çok küçük. Biz kışın yolun kardan dolayı sürekli kapalı olduğunu, bundan dolayı öğrencilerimizin Güzelsu'ya gönderemeyeceğimizi söyledik. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

YOLLARINI KENDİLERİ AÇIYOR

Sınır köy olmanın sıkıntısını kışın daha çok yaşadıklarını belirten köylüler, “Kar yağışı sonrası Gürpınar'a bağlı karla mücadele ekipleri Gürpınar tarafından köyümüze kadar olan yolu açıyorlar. Bu yol kışın bizim için çok avantajlı değil. Çünkü biz bütün alışverişimizi Özalp İlçesi'nde yapıyoruz. Aile hekimlerimiz Özalp İlçesi'nde. Bizim köyümüz Özalp İlçesi'ne bağlı Hazine Köyü'ne 2 kilometre. Bu yol kışın açılırsa biz 35 kilometrelik bir yoldan Özalp İlçesi'ne ulaşırız. Bu aradaki yola ne Özalp, nede Gürpınar İl Özel İdaresi ekipleri kedilerine ait olmadığı için açmıyor. Bizde araçlarımızda sürekli kürek taşıyarak yola çıktığımızda kapanan bölgeleri kendimiz açıyoruz” dedi.


Orhan AŞAN

Editör: TE Bilisim