VAN’DA CAN PAZARI

Son aylarda sayısı katlanan yurda kaçak giriş yapan göçmenlerin umut yolculukları hüzünle bitmeye devam ediyor. Kış boyunca donarak ölenlerin, yaz aylarıyla birlikte ise Van’da farklı bölgelere bırakılıp kaçan mültecilerin dram dolu hikayelerine bir yenisi daha eklendi. Van’ı ve bölge illerini Türkiye’ye giriş yapmak için umut olarak gören bir grup göçmen dün Van’da ölüm yolculuğuna çıktı. İran sınırından girdikten sonra bir minibüs ile yola çıkan 60’ın üstündeki göçmeni taşıyan minibüs sonları oldu. Erçek Mahallesi yakınlarında kaçak göçmenleri taşıyan minibüsün takla attı. Kaza sonrası bölge can pazarına dönerken tıklım tıklım doldurulan minibüsten saatler boyunca ölü ve yaralı bedenler çıkarıldı. Civardaki vatandaşların haber etmesi üzerine ilk yardım, jandarma, AFAD, UMKE, 112 ekipleri alana akın ederken kazada 16 kişinin hayatını kaybettiği, 51 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Kaza tüm ülkede büyük yankı uyandırırken, kazadan geriye acı dolu cansız beden ve acıyla kıvranan umut yolcularının görüntüleri kaldı. 15 kişilik minibüse 60’tan fazla insanı aynı araca sıkıştıran araç şoförüyle ilgili detay ise kan dondurdu! Vali Mehmet Emin Bilmez, kazada hayatını kaybeden şoförün daha önce aynı suçtan soruşturma geçirdiğini açıkladı.

Son aylarda sayısı katlanan yurda kaçak giriş yapan göçmenlerin umut yolculukları hüzünle bitmeye devam ediyor. Kış boyunca donarak ölenlerin, yaz aylarıyla birlikte ise Van’da farklı bölgelere bırakılıp kaçan mültecilerin dram dolu hikayelerine bir yenisi daha eklendi. Van’ı ve bölge illerini Türkiye’ye giriş yapmak için umut olarak gören bir grup göçmen dün Van’da ölüm yolculuğuna çıktı. İran sınırından girdikten sonra bir minibüs ile yola çıkan 60’ın üstündeki göçmeni taşıyan minibüs sonları oldu. Erçek Mahallesi yakınlarında kaçak göçmenleri taşıyan minibüsün takla attı. Kaza sonrası bölge can pazarına dönerken tıklım tıklım doldurulan minibüsten saatler boyunca ölü ve yaralı bedenler çıkarıldı. Civardaki vatandaşların haber etmesi üzerine ilk yardım, jandarma, AFAD, UMKE, 112 ekipleri alana akın ederken kazada 16 kişinin hayatını kaybettiği, 51 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Kaza tüm ülkede büyük yankı uyandırırken, kazadan geriye acı dolu cansız beden ve acıyla kıvranan umut yolcularının görüntüleri kaldı. 15 kişilik minibüse 60’tan fazla insanı aynı araca sıkıştıran araç şoförüyle ilgili detay ise kan dondurdu!

Van’ın İpekyolu ilçesinde kaçak göçmenleri taşıyan minibüsün takla atması sonucu sürücüyle birlikte 16 kişi hayatını kaybederken, 51 kişi de yaralandı. Alınan bilgilere göre kaza, dün öğle saatlerinde ilçenin Ilıkaynak Mahallesi yolunda meydana geldi. Sürücüyle birlikte içerisinde 64 kişinin bulunduğu 76 AAC 296 plakalı minibüs, kontrolden çıkarak takla attı. Vatandaşların haber vermesi üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE ile 112 Acil Servis ekipleri sevk edildi. Kırsal alanda etrafa savrulan yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Edinilen bilgiye göre kaçak göçmenleri taşıyan aracın şoförü Gökhan Sırma isimli şahsın daha önce “Maddi çıkar elde etmek amacıyla yasal olmayan yollardan Türkiye’ye insan sokma” suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldığı öğrenildi.

SAĞLIK EKİPLERİ SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Kaza meydana gelir gelmez civardakilerin haber vermesi üzerine kaza yeri adeta can pazarına döndü. Olay yerine çok sayıda ambulans ve UMKE ekibi yönlendirildi. Kaza nedeniyle kara yolunda ulaşım kontrollü sağlanırken yaralananların hastanelere yetiştirilmesi için adeta seferberlik ilan edildi.

FOTOĞRAF VE GÖRÜNTÜLER KAHRETTİ

Kaza sonrasında olay yerinde hurda haline gelmiş araçtan fırlayan cansız bedenler ile yaralıların görüntüleri yürekleri kahretti. Bir araçtan çıkan 60 civarındaki insanın acı içindeki görüntüsünün yanı sıra bazı bebek ve çocukların acı içinde kıvranması yürekleri burktu. Sağlık çalışanları kazada yaralanan çocukları kucaklarında taşıyarak hızlıca en yakın hastanelere yetiştirdi.

16 UMUT YOLCUSU HAYATINI KAYBETTİ

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu'ndan yaralıların durumu hakkında ilgili bilgi alan Bilmez, kazanın yaşanmasının ardından Van Valisi Mehmet Emin Bilmez yaralıları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Vali Bilmez, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralıları ziyareti sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kazada 16 kişinin hayatını kaybettiğini yaralanan 51 göçmenin hastanedeki tedavilerinin devam ettiğini söyledi.

SAĞLIK EKİPLERİ TİTİZLİKLE ÇALIŞTI

Erçek bölgesinde yaşanan olayda düzensiz göçmenleri taşıyan minibüsün dağ yolundan kente gelmeye çalıştığını belirten Bilmez, “Muradiye'den düzensiz göçmenleri taşıyan minibüs dağ yolunu kullanırken şarampole yuvarlandı. Olayın ardından bölgeye yeteri kadar kurtarma ekibi sevk edildi. Ekiplerimizin kurtarma ve yaralıların hastanelere sevk edilmesine yönelik çalışmaları titizlikle yaptı.” Dedi.

17 KİŞİLİK ARACA 67 KİŞİ SIĞDIRAN SÜRÜCÜ HAKKINDA DAHA ÖNCE DE AYNI SUÇTAN İŞLEM YAPILMIŞ!

Kazadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Bilmez, şunları kaydetti: “Maalesef elim kazada an itibariyle ölen kişi sayısı 16, yaralı sayısı da 51. Durumu ağır olanlar da var. Ölüler arasında çocuklar ve kadınlar da bulunuyor. Umarım yaralılardan başka ölen olmaz. Aracın sürücüsü de olay yerinde öldü. Sürücünün daha önce de kaçak göçmen taşımaktan dolayı hakkında adli işlem yapılmış. Normal şartlarda 17-18 kişilik bu minibüse 67 kişi sığdırılmış.”

Bilmez, kazada hayatını kaybeden sürücünün daha çok yolcu almak için aracın koltuklarını söktüğünü vurguladı. Vali Bilmez, Bölge hastanesindeki yaralıları ziyaret ettikten sonra Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezinde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. 

Editör: TE Bilisim