Çözüm süreci, ekonomik değişimler, Van’ın kabuğunu kırması adına olumlu başlayan 2015 yılı Van açısından da çok iyi bitmedi… 2011 yılında yaşanan depreme rağmen sahip olduğu potansiyellerle çıkış yapmayı arayan Van, diğer bölge illeri gibi huzur ve barış ortamının yitmesiyle ve olaylardan dolayı yeniden dibe vururken hem huzura hem de kalkınmaya yönelik umutlar adeta yarım kaldı. 2015 yarısı itibariyle bir anda ters düz olan umutlar bu kez 2016’ya taşındı…

 

Acıların, kanın ve gözyaşının dinmediği 2015 yılı sonunda bitti. Van halkının 2015 yılında da beklentileri karşılanmazken, yaşanan ölümler ve akan gözyaşları tarihe ‘Kara yıl’ olarak geçti. 2015’te en çok konuşulan ise ‘barış’ oldu. Şehrivan Gazetesi olarak 2015 yılının değerlendirmesini ve Vanlıların 2016 beklentilerini siz okuyucularımız için derledik. Vanlıların 2016’da en büyük beklentisi, 2015’te olduğu gibi barış oldu. Barış temennilerin yanı sıra Vanlıların diğer en büyük beklentisi ise ekonomi oldu. Ekonomi anlamında 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra başlayan ekonomik dar boğazın bitmesini isteyen Vanlılar, Kapıköy Sınır Kapısı, TOKİ ödemeleri, vergi terkini gibi sorunların da çözülmesini istiyor. İşte Vanlıların 2015 değerlendirmesi ve 2016 beklentileri…

 

TUGAY: UMUDUMUZU KORUYORUZ

2016 beklentilerini gazetemize açıklayan Sigorta Acente Yetkisi Hacı Tugay şu ifadelere yer verdi: “2011 yılında yaşanan depremlerden dolayı gibi büyük sorunlar yaşadık. Ancak biz 2011 yılından bu yana hep bir sonraki yılı bekledik. İşte 2012’de bir şeyler daha iyi olacak, şu sorunlarımız çözülecek diye bugüne kadar hep umutlu olduk. Bu şekilde 2015 yılına kadar geldik. Kendi adıma 2016 yılında eğer ki çözüm süreci tekrar başlar ve olaylar durursa sorunlar çözülecektir. Beklentimiz her zaman güçlü bir hükümet, mecliste bulunan partilerinde de bu hükümete destek vererek gerekli adımlar atılırsa 2016 çok iyi geçecektir diye düşünüyorum. Tabi bu sadece umudumuz. Artık umutlar gerçekleşir mi bu konuda çok fazla ön görülü değilim. Çünkü 5 yıl içerisinde her yıl için umutlu olduk, ancak bu umut karşılık görmedi. Her zaman umutlu da yaşanamayacağını öğrendik, daha doğrusu bu bize öğretildi. Ama her şeye rağmen umut ediyoruz ki 2016 çok iyi geçer ve başta bölge olarak sektör olarak sorunlarımıza çare bulunur ve sıkıntılar biter.”

 

KIRMIZ: VAN AVM DIŞINDA BİR GELİŞME OLMADI

2016 beklentileriyle ilgili görüştüğümüz Maraş Caddesi mobilyacı esnafından Nurullah Kırmız, “Açıkça konuşmak gerekirse 2015 yılında beklentilerimiz karşılanmadı. Gerek yapılan seçimler gerekse de bozulan çözüm süreciyle birlikte Van’daki ekonomik ve gelişmişlik sorunlarının hiçbir çözülmedi. Van için 2015 yılında en önemli gelişme sadece Van AVM oldu. Van AVM dışında Van’da hiçbir gelişme olmadı ve Vanlıların sorunu devam etti. 201 beklentilerin olarak Van’ın ekonomik anlamda tüm sorunlara çözülmelidir. Van AVM gibi AVM’ler yapılmalı. Kapıköy Sınır Kapısı tam anlamıyla açılmalı. Bunların yanı sıra kentin en büyük sorunu olan vergi sorunu 2016’nın ilk ayında muhakkak çözülmelidir. Tabi ekonomik sorunlarımın yanı sıra en büyük beklentimiz var olan savaşın bir an önce çözülmesidir.” Dedi.

 

TUNCİL: İLK OLARAK AKAN KAN DURMALI

Hz. Ömer Camii esnafından Burak Tuncil 2016 yılından en büyük beklentilerinin çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini ifade etti. Tuncil şu sözlere yer verdi: “2016 yılından en büyük beklentimiz var olan savaşın bir an önce son bulması ve akan gözyaşı ile kanın bitmesidir. 2015 yılında bu acıyı çok yaşadık. Anneler çok fazla gözyaşı döktü, çok sayıda gencimiz toprağa verildi. İlk olarak bu acıya artık bir son verilmeli. Bunun yanı sıra kent olarak istihdama ve iş alanlarına ihtiyacımız var. Bu konuda da hükümetin ve buradaki yerel yönetimlerin adım atmalarını bekliyoruz. 2016’dan beklentimiz huzur, mutluluk ve ekonomik anlamda daha karlı bir yıl olmasıdır.”

 

CAMCI: 2016 İÇİN BEKLENTİM YOK

Mahir Camcı adlı vatandaş 2016 için bir beklentisi olmadığını ifade etti. Camcı, “2016’yla ilgili herhangi bir beklentim yok. Bugüne kadar her zamana beklenti içinde olduk ve umutlu olduk. Artık kendimiz için hiçbir beklentiye giremiyoruz zaten. Herkes kendini olayların akışına bırakmış durumda. Ülkenin içerisinde bulunduğu durum da zaten belli. Kısa vadede her hangi bir düzelme olabileceğini düşünmüyorum. Ülkenin uyguladığı iç ve dış politikadaki siyasetini hiç olumlu görmüyorum ve bu ülkemizin geleceği açısından da bizi endişelendiriyor. Artık kendimiz için hiçbir beklentiye giremiyoruz zaten. Herkes kendini olayların akışına bırakmış durumda. Bu anlamda siyasilerin ve devlet büyüklerinin adım atması gerekiyor. Yoksa sonumuz hiç hayırlı değil.” Dedi.

 

YAMANER: 2015 ÇOK KÖTÜ BİR YIL OLDU

Genç Giyim Yetkilisi Sevim Yamaner 2015 yılının çok kötü geçtiğini belirterek şöyle konuştu: “Esnaf arkadaşların da söylediğine göre son yılların en kötü yılını geçirdik. Birçok büyük firmanın battığı bir yıl oldu. Bu sene umuyoruz ki aynı düzeyde gitmez ve kent olarak ekonomik anlamda güçleniriz. Yani ayakta kalmaya çalışıyoruz zaten, çok büyük beklentimiz yok. Bizim esnaf olarak elbette ki ekonomik anlamda beklentilerimiz var. Ancak en büyük beklentimiz süre gelen savaşa ortamının son bulması ve yeniden çözüm sürecinin olmasıdır. Umarım 2016 yılı, 2015 gibi geçmez. Eğer yine böyle geçerse, çok büyük sorunların çıkacağını düşünüyorum.”

 

TALHA: NEREYE KADAR UMUTLU OLACAĞIZ BİLİNMEZ

Gümüşçü esnafından emekli Mithat Talha 2015 yılının emekliler için çok iyi bir yıl olmadığını ifade etti. Talha, “2015 yılı emekliler için hiç iyi geçmedi. 2016 yılında da her hangi bir şey olacağını da düşünmüyorum. Yine de beklentilerimizi ve umudumuzu koruyoruz. Emeklilerin yanı sıra diğer sektörlerde de yaşanan problemler var. Bu sorunların en büyük ve önemlisi de ülkede ve özellikle de Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan savaş ortamıdır. Sokağa çıkma yasaklarını olduğu, hendeklerin kazıldığı bölgede hemen her gün ölüm haberleri geliyor. Benim gördüğüm kadarıyla, ülkede olan A’dan Z’ye hiçbir şeyi iyi görmüyorum. Bu durumda beklentilerimiz çok olmaz. Sonuç olarak gelecekten yine umutluyuz ancak bu umut nereye kadar devam eder onu bilmiyorum. Her geçen gün daha kötüye gidiyoruz. Bu tabi bizim gibiler için böyle, ekonomisi iyi için olanlar için böyle olmaya bilir. Ama emeklilerin durumu hiç iyi değil.” Şeklinde konuştu.

 

ERGİN: 2015 YILI KARA YIL OLDU

İskele Caddesi’nde yer alan kafe yetkilisi Ali Ergin, hükümetin aldığı kararlardan memnun olmadığını belirterek, 2015 yılının kara bir yıl olduğunu ifade etti. Ergin şu sözlere yer verdi: “2015 yılı maddi ve manevi olarak kötü geçen bir yıl oldu. Van’da ve bölgede olduğu Türkiye’de de genel olarak kötü bir olduğunu düşünüyorum. Şahsi olarak beklentimiz tabi eskisi gibi huzura ermemiz. Ülke için beklentimizse hükümetin aldığı kararlardan artık vazgeçmesi ya da halkı düşünerek karar almasıdır. Hükümetin özellikle bölge de aldığı kararlar insan ölümlerinin armasına neden oluyor. Var olan çatışmalı süreç ve ölümlerin 2016’da bitmesini istiyorum. Ekonomik olarak da ülke gerçekten kötü bir durumda yer alıyor. Özellikle küçük esnafın ekonomik durumu çok kötü ve bu kötü durum devam ediyor. Sokaklara baktığımızda, iki üç ayda bir el değiştiren işletmeler görüyoruz. Artık ekonomik olarak bizim de ferahlayıp, rahatlamamız gerekiyor. Ama bu hükümetle olabilecek bir şey mi bilemiyorum. Ben bu anlamda 2015 yılını kara yıl olarak görüyorum.”

 

"ÇOCUK ÖLÜMLERİ SON BULSUN"

İsmini vermek istemeyeb bir öğrenci 2016 yılında eğitim anlamında beklentilerinin olduğunu, bunun yanı sıra çocuk ölümlerinin durması gerektiğini söyledi. "2016 yılından beklentim yok. Kişisel olarak beklentilerimizi artık bir kenara bıraktık, öyle bir lüksümüzün olmadığını düşünüyorum. Genel anlamda ise son dönemde yaşadığımız ölümler, çocuk ölümleri, özellikle de savaşlarda çocukların öldürülmesi gibi olayların artık yeni yılda olmamasını diliyorum. İkinci olarak eğitim sistemiyle ilgili olarak, sürekli saçma sapan öğrencilerin sınavlarla yarıştırılmasından artık bıktık. Yeni yılda artık böyle yarış atı gibi yarıştırılmak istemiyoruz. Türkiye’deki bütün çarpıklıkların son bulmasını, etnik farklılıklardan dolayı insanlarda var olan nefretin bitmesini istiyorum. Zaten bunları aşabilirsek insanlar kendileri için beklentiye girip, gelecekle ilgili daha umutlu olabileceklerini düşünüyorum. Bu yüzden artık böyle bakamıyoruz ve kişisel olarak beklenti içerisine giremiyoruz. Yeni yılda bütün yaşanan bu kötü olayların son bulmasını diliyorum.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim