Yüzüncü Yıl Üniversitesi(YYÜ), üniversite - sanayi işbirliği etkinlikleri çerçevesinde Van Organize Sanayi Bölgesi’nde bir toplantı gerçekleştirdi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van Organize Sanayi Başkanı Necmettin Çok, YYÜ Rektörlük Proje Destek Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Esvet Akbaş, YYÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş, akademisyenler ve sanayicilerin katıldığı toplantı Van Ortadoğu Fuar ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal başkanlığında yapılan toplantıda; sanayicilerin ve akademisyenlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. Toplantıda üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde, yeni projeler geliştirilebilmek adına hem sanayicilerin hem de akademisyenlerin teşvik edilmesi, bu şekilde Van halkı ve sanayisine katkıda bulunulması gibi konuların yanı sıra üniversite-sanayi birlikteliğini geliştirmek ve güçlendirmek adına akademisyenler ile sanayicilerden oluşan bir komisyon kurulması, bu komisyonun periyodik olarak toplantılar yaparak bilgilendirme ve sorun çözümü üzerine çalışması kararları alındı.

BATTAL: DESTEK AÇISINDAN BİR SORUN YOK

Toplantıda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal sanayicilerle üniversitenin bir araya gelip Van için neler yapabilecekleri noktasına geldiklerini ifade ederek bu durumun çok önemli ve mutluluk verici olduğunu belirtti. Van’da yaşanan olayların herkesi üzdüğünü kaydeden Rektör Prof. Dr. Battal şunları söyledi: “Ama yaşanan olaylar karşısında bizler umutsuzluğa kapılır, ‘burada artık bir şeyler yapamayız’ mantığına girersek sadece biz kaybetmeyiz, Van kaybeder. Burada bulunan herkesin Van’ın dışında iş yapabilme kabiliyeti var. Bizlerinde başka yerlerde çalışma kabiliyetimiz var. Ama bizim derdimiz ne; Van. Hep konuşmalarımızda söylüyoruz Van’ı ileri taşımak için neler yapabiliriz. El ele omuz omuza sırtı sırta verebilmemiz ve bu kabiliyetimizi geliştirebilmemiz gerektirdiğini görmemiz gerektiriyor. Biz burada birlik beraberlik içindeyiz, eleleyiz, enerjik bir şekilde duruyoruz. Dışarıdan gelecek yatırımcılara sesleniyorum gelin ve burada yatırım yapın. Gerçi birçok yatırımcı yöneldi zaten. Bu yatırımcıları kaçıracak en küçük hatalı girişimlerden bile kaçınmalıyız. Bizim önce enerjik bir şekilde ayakta durmamız lazım. Van’daki potansiyel Kayseri’den, Antep’ten daha ileri seviyede ve Van’ın trendi hızlı bir şekilde yukarı doğru çıkmaya devam ediyor. Bu toplantının âmâcıda Van’ın bu trendini daha yukarı nasıl çekebiliriz, nasıl daha ileriye çıkarabiliriz. Şimdi önümüzdeki günlerde DAP Üniversiteler birliği olarak bir toplantı yapılacak Van’da. Bu çok önemli, 14 kentin sorunları üzerinde üniversiteler olarak duracağız. Daha sonrada bunu sanayicilerle de genişleteceğiz. Bakanlık nezdinde bölgemize destek açısından bir sorun yok. Önemli olan bizim burada Van için el ele vermemiz bir sinerji oluşturmamızdır. Artık bizim bölgemiz cazibe merkezi haline geldi. Van’ı dışarıya kötü lanse edecek hareketlerden kaçınmalıyız”

İŞTE TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR:

Toplantıda ayrıca şu kararlar alındı; sınır ticaretinde yaşanan olumsuzlukların sanayiciyi çok etkilediği belirtilerek, bu konuda çözümler üretilmesi ve bölge için üniversite ile birlikte ekonomik rapor hazırlanması. Sanayide yaşanan kalifiye eleman problemini aşmak için YYÜ Sürekli Eğitim Merkezi’nde kurslar düzenlenmesi, daha sonra yapılacak olan toplantıya İŞKUR bölge müdürünün de davet edilmesi. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM ile İran işbirliği çerçevesinde 23-25 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilecek toplantıya sanayicilerin hem konuşmacı hem de dinleyici olarak katılımının sağlanması. YYÜ Teknokent’e sanayicilerin katılımının ve bilgilendirilmesinin sağlanması. Son günlerde Ülkemizde ve şehrimizde Kobanî olayları nedeniyle yaşanan şiddet olaylarının tüm halkımızda olduğu gibi sanayicide de sıkıntılar yaşattığı, yatırımcıda güven problemleri oluşturduğu ve bu aşamada herkesin üzerine düşeni yapması, bölge kalkınmasını gerçekleştirebilmek için çalışmaların devam etmesi. Toplantının sonunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının SANTEZ programı ile TÜBİTAK’ın TEYDEB programları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Toplantının sonunda sanayiciler üniversitenin sanayicilerle iş birliği yapmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim