Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nce kentte sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla bir toplantı gerçekleştirildi.

 

Van Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri, Van Tarım Kredi Kooperatifi, ziraat odaları temsilcilikleri, Van İli Un Sanayicileri Derneği Başkanlığı ve çiftçiler katıldı. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılarak piyasaya yüksek kaliteli hububat sunulmasının sağlanması amacıyla yürütülen çalışmalar masaya yatırıldı. Ziraat Mühendisi Arafat Sarıbulak’ın hububat üretiminin Van ve Türkiye’deki mevcut durumu, sorunlar ve çözüm önerileri, sertifikalı tohum kullanımının önemi ve sertifikalı tohum desteklemeleri, Van için önerilen önemli hububat çeşitleri başlıklı konularla ilgili sunum yapmasının ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ercan Ünsal, kısa bir konuşma yaptı.

 

Sertifikalı tohumun yaygınlaştırılması ile çiftçilerin kazancının artacağını anlatan Ünsal, “İlimizde çok geniş alanlarda hububat ekiliyor. Ancak sertifikalı tohum kullanımının yetersiz olması sebebiyle piyasaya yüksek kaliteli hububat ürünü arz edilmesi konusunda ilimiz hak ettiği yerde değil. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması suretiyle verim ve kalitede artış sağlanacak. Böylece hem çiftçinin kazancında artış olacak hem de katma değer oluşturulacak" dedi. Van İli Un Sanayicileri Derneği Başkanı Ata Altay da, üretilecek olan yüksek kaliteli hububatın un sanayicileri tarafından alımının yapılabileceğini belirterek, “İlimizin çok yüksek bir un işleme kapasitesine sahip olduğunu, ancak üretilen hububat kalite yönünden ildeki un sanayisinin ihtiyacını karşılamamaktadır. İhtiyaç duyulan kaliteli buğday il dışından getirilmektedir. Sertifikalı tohum kullanımı ilimiz için bir zaruret arz etmektedir. Üretilecek olan yüksek kaliteli hububatın, un sanayicilerimize alımı yapılacaktır” diye konuştu. Van Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mehmet Çelikçi ise, sertifikalı tohum ve diğer girdilerin tedariki konularında Tarım Kredi Kooperatifi’nin sağladığı kolaylıklar hakkında ve kooperatif olarak bu konudaki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Yapılan konuşmaların ardından toplantı ziraat odaları ile çiftçilerin sorularının cevaplanması ve bilgi alışverişinin yapılması ile sona erdi. 

Editör: TE Bilisim