Yaklaşık 5 yıl önce temeli atılan ve henüz hizmete açılmayan Van Urartu Müzesi’nin teşhir-tanzim ihalesinin yapıldığı öğrenildi. Gazete olarak ulaştığımız bilginin müjdesinin yakın zamanda verilmesi bekleniyor.

 

2012 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın temelini attığı ‘Urartu Müzesi’ henüz hizmete açılmadı. 2013 yılında hizmete açılması beklenen müze aradan yaklaşık olarak geçen 5 yılın ardından henüz kapılarını açmadı. Bunun en büyük sebebi ise yapılan teşhir-tanzim işi yapan firmaların yapılan ihaleye girmemesi oldu. Şehrivan Gazetesi ulaştığımız bilgilere göre müzenin teşhir-tanzim ihalesi yapıldı. Yakın bir sürede müzenin taşınacağı müjdesinin verileceği gelen bilgiler arasında.

 

 

‘GÜVENLİK’ TAŞINMAYI BEKLETİYOR

Şehrivan Gazetesi olarak yapılan ihale ve ihaleyi alan firma ile ilgili yapmış olduğumuz araştırmada ulaştığımız bilgilere göre, müzenin teşhir-tanzim ihalesi 30 Ocak 2017 yılında yapıldı. İhaleye 4 firma katıldı firmalardan bir nihayet ihaleyi üstlendi. Firma ihaleyi kazandı kazanmasına ancak, Türkiye’de son zamanlarda meydana gelen olumsuzluklar Van Urartu Müzesini de etkiledi. Firma ile ilgili yapılan güvenlik amaçlı araştırmanın neticeye varması ile birlikte müze için çalışmalar başlayacak. Ulaştığımız bilgilere göre bu taşınma işinin ise Nisan ayında başlaması bekleniyor.

 

 

ÖZGÖKÇE: DAHA İYİSİNİ BEKLİYORDUK

Müzenin ihalesinin yapılması ve yakın zamanda açılmasıyla ilgili gazetemize konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, müzenin kısa zamanda açılmasının önemli olduğunu söyledi. Özgökçe, “Yaklaşık yıl önce var olan müzemiz hasarlı olması nedeniyle kapatıldı. Ardından Van Kalesi’nin olduğu bölgede bir müze yapıldı. Biz bu müzeyi pek fazla Van’a yakıştırmadık. Kaleye yakışır daha güzel bir müze bekliyorduk. Ancak bu müze artık atılan imzalar ile hayata geçti.” Dedi.

 

 

“MÜZENİN AÇILMASINI CANI GÖNÜLDEN İSTİYORUZ”

Özgökçe yaptığı açıklamanın devamında şunları söyledi: “3 yıl önce müzemiz tamamlandı. Ancak teşhir-tanzim ihalesinin firmalar almayınca müze bir türlü açılmadı. Yapılan ihalelerin ardından son olarak bir firmanın ihaleyi alması ve 1 yıllık bir zaman dilimi içinde eserlerin taşınmasının ardından müzenin açılması kentimiz için büyük bir önem taşıyor. İnsanlar bir şehirlere gittiklerinde orada ilk olarak müzeye gider ya da müzeyi sorarlar. Bizim bu anlamda bir eksikliğimiz var. İnşallah yakın zamanda müzemiz açılır. Hepimiz kentimiz adına bunu canı gönülden istiyoruz.”

 

 

TUNÇDEMİR: HEM VAN HEM TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİDİR

Müzenin açılmasıyla ilgili gazetemize konuşan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, müzenin Van turizminin dışında Türkiye turizmine de katkı sunacağını dile getirdi. Tunçdemir, “Ben bir turizmci olarak şunu önemsiyorum. Açılacak olan Urartu Müzesi hem Van’a hem de Türkiye turizmine büyük bir katkı sunacaktır. Bizimde temennimiz müzenin kısa zamanda açılmasıdır. Sizde bu müjdeyi almak güzel oldu. Dünyanın en büyük müzesi olması nedeniyle bu müzenin dış ülkelerden de çok fazla ziyaretçisi olacaktır. Tabi müze açıldıktan sonra da iş bitmiyor. Müzenin ciddi bir tanıtımının yapılması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

 

İŞTE İHALEYE İLİŞKİN BİLGİLER

a)  Adı: VAN URARTU MÜZESİ TEŞHİR TANZİMİ UYGULAMA YAPIM İŞİ

b)  Yatırım proje no’su/kodu:

c)  Miktarı (fiziki) ve türü: MÜZE TEŞHİR TANZİMİ 261 KALEM YAPIM İŞİ

d)  Yapılacağı yer: İpekyolu / VAN

e)  İşe ait (varsa) diğer bilgiler: İşin özelliğinin uzmanlık ve/veya ileri teknoloji gerektirmesi nedeniyle Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinin "Belli İstekliler Arasında İhale Usulü" başlıklı ihale yöntemi ile gerçekleştirilecektir.

 

 

SON TEKLİF VERME TARİH VE SAATİ

a)  İhale kayıt numarası: 2017/24101

b)  İhale usulü: Belli İstekliler Arasında İhale.

c)  Tekliflerin sunulacağı adres: Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı - İhale Bürosu

ç)  İhalenin yapılacağı adres: İpekyolu üzeri Eski İl Özel İdaresi Hizmet Binası A Kampüsü Adalet Sarayı Yanı İPEKYOLU VAN - İPEKYOLU / VAN

d)  İhale (son teklif verme) tarihi: 30.01.2017

e)  İhale (son teklif verme) saati: 14:00

d)  İhale komisyonu toplantı yeri: Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı

 

 

2 KEZ İHALEYE ÇIKMIŞTI

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ, müzenin açılmamasıyla ilgili "Urartu Müzesi’nin teşhir tanzim ihalesi var. Teşhir tanzim ihalesini de yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu başkanlığı yapıyor. 2 kez ihaleye çıkıldı ve ne yazık ki katılım olmadı. Sebebine gelince bu müzelerin keşif tanzimiyle ilgili bakanlığın belirlediği, çalıştığı 15 tane firma var. Biliyorsunuz müzelerin tanzimini her firma yapamıyor. Van’a belirlenen firmalar davet edildi ama kimse gelmeyince ihale de yapılamadı.” İfadelerine yer vermişti. 'Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı' kapsamında 2012 yılı içerisinde temeli atılan 12 bin 500 metrekare kapalı alan olmak üzere, toplamda 52 bin metrekare alana sahip. Müzede Urartulara ait yaklaşık 90 bin tarihi eserin sergilenmesi bekleniyor.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim