HDP Van İl Başkanlığı ilçe kongrelerini tamamladıktan sonra şimdi de İl kongresine hazırlanıyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren HDP Van İl Başkanlığı tarafından yeni seçilen ilçe yöneticilerine HDP’nin misyonunu anlatmak amacıyla düzenlenen eğitim seminerine HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, HDP PM Üyesi Mustafa Avcı, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, HDP İl ve İlçe Yöneticileri katıldı.

Barış ve Özgürlük şehitleri adına düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan HDP Van İl Başkanı Harun Okay, hedeflerinin en az 30 bin kişinin katıldığı bir il kongresi olduğunu söyledi. 3 Ocak’ta yapılacak kongre ile beraber bir nevi seçim startı da vermiş olacaklarını kaydeden Okay, ilçe kongrelerinde emek sarf eden herkese teşekkür etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim seminerinde konuşan HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, HDP’nin şu anda Türkiye’de ki ana muhalefet partisi olduğunu belirterek, “HDP’nin seçime parti ile girme düşüncesi bile AKP’nin kimyasını bozmuştur. Çünkü onlar 30-35 kişi ile parlamentoda olmamıza bile alışamadılar. Biz 35 kişilik grupla dahil Türkiye’nin gündemini belirleyen bir partiyiz. Eğer barajı aşarsak yapamayacağımız bir şey yoktur.” Diye konuştu.

ÜRKÜT: HDP TAM OLARAK ANLAŞILMADI

Okay’ın ardından söz alan HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt ise, ilçelerde yapılan başarılı kongrelerin ardından 3 Ocak’ta final kongresini gerçekleştireceklerini ifade etti. Van’da yapılan çalışmaların sadece Van ile ilgili olmadığını, bütün Türkiye ve Kürdistan’ın Van’ı yakından takip ettiğini belirten Ürküt, “Bu seminerle amacımız yeni seçilen ilçe yöneticilerimizi yakından tanımak ve onlara HDP’nin misyonunu anlatmaktır. Burada bu konuda görüş alışverişinde bulunacağız ve önerilerinizi alacağız. HDP maalesef henüz halkta yeterince anlaşılmamıştır. HDP henüz Kürdistan’da seçimlere girmediği için tam olarak tanınmıyor ama metropollerde çok daha iyi tanınıyor. HDP nedir?, misyonu nelerdir? Bunlar yeterince anlaşıldığı zaman HDP’nin başarısız olması mümkün değildir. Bu yüzden bu haftadan başlayarak tüm illerimizde HDP’yi tanıtacağız.” Diye konuştu.

“AKP KORKTUĞU İÇİN LİNÇ KAMPANYASI BAŞLATTI”

HDP’nin şu anda fiili olarak Türkiye’nin ana muhalefet partisi olduğunu vurgulayan Ürküt, “Şu anda seçime en hazır parti HDP’dir, Türkiye’nin en dinamik muhalefet partisi HDP’dir. İşte AKP bu yüzden saldırganlaşmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti HDP’ye karşı bir linç kampanyası başlatmıştır. Son günlerde Sayın Selahattin Demirtaş şahsında partimize yönelik korkunç bir saldırı var. Halkımız üzerinden uygulanmayan zulüm kalmadı. Roboski katliamı ve KCK operasyonları yapıldı. Kürt Halk Önderi 15 yıldır ağır tecrit koşullarında olmasına rağmen Kürt halkı mücadelesinden asla vazgeçmedi. Artık bütün dünya bizi izliyor. Bu yüzden iktidarlarını kaybetmekten korkuyorlar. Halkımız ya özgür yaşam ya da hiç diyor.” Dedi.

“BARIŞ SÜRECİ UCUZ HESAPLAR NEDENİYLE TIKANMIŞTIR”

Konuşmasında barış sürecinin geldiği durumu da değerlendiren Ürküt, şu anda barış sürecinin tıkandığını söyledi. Barış sürecinin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çabalarıyla bugüne kadar geldiğini, AK Parti’nin ise sadece oyalama ve çürütme politikaları yürüterek ucuz seçim hesapları yaptığını söyleyen Ürküt, “AKP’nin en insani ve demokratik talepler olan anadilde eğitim, seçim barajı, demokratikleşme gibi konularında bile adım atmıyor. AKP’nin barış elini tutacakmış gibi yaptığını ama barış elini hep havada bırakıyor. AKP barıştan korkuyor ve tek amacı iktidarını korumaktır. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘Barış, demokrasi ve müzakere çerçeve belgesini’ ortaya koyduğunu ve artık AKP’nin somut adım atması gerektiğini, bunlar yapılmadığı halde Türkiye’nin seçimlere güllük, gülistanlık bir ortamda girmesinin zorlaşacağı uyarısında bulundu.” Dedi.

ÜRKÜT: KOBANÊ AKP’NİN KİMYASINI BOZDU

AK Parti’nin Rojava politikasının çıkmaz sokak olduğunu ve Kobanê direnişinin AK Parti’nin kimyasını bozduğunu belirten Ürküt konuşmasını şöyle sürdürdü: “En son 29 Kasım’da Mürşitpınar sınır kapısında zırhlı araçlarla intihar saldırısı yaptılar ama bu da hedefine ulaşmadı. Mızrak artık çuvala sığmıyor. AKP’nin gerçek yüzü tüm dünyada deşifre oldu. AKP’nin hırçınlığı bundandır. Biz bu mücadeleyi sokaklarda, alanlarda direnerek bu hale getirdik. Bu yüzden sokaktan korkuyorlar. AKP’nin yolsuzlukları diz boyu. 17 Aralık tarihi yaklaşıyor. Sözde komisyonlarla o dönemin bakanlarından hesap soruyorlar. Bu hırsızlık onların alnının ortasında kara bir lekedir. Ne yaparlarsa yapsınlar bunu temizleyemezler. Bu yüzden o ak-saraylarında rahat edemeyecekler. Büyük abileri ABD-AB bile artık onları ciddi almıyor. İşte bu ruh haliyle seçimlere girecekler. Bizim 30-35 milletvekili mecliste olmamıza bile asla alışamadılar. Şimdi parti ile seçimlere girme düşüncemiz bile onları korkutuyor, uykuları kaçıyor. Biz 35 kişilik grupla dâhil Türkiye’nin gündemini belirleyen bir partiyiz. Eğer barajı aşarsak yapamayacağımız bir şey yoktur. Orta vadede halkların iktidarını gerçekleştireceğiz. AKP anayasal çoğunluğu elde ederse Türkiye’yi nereye götürür? Bunun iyi hesap edilmesi lazım. Bu duruma karşı tek alternatif HDP’dir. Biz onlara o parlamentoyu dar edeceğiz. Barajı aşarsak AKP tek başına hükümeti kuramayabilir, o zaman koalisyon durumu gündeme gelecektir. Önümüzdeki seçimlerde kilit parti HDP’dir. Van’da AKP’ye 174 bin oy çıkmış. Eğer bunun yarısına ulaşamazsak bu bizim eksikliğimizdir. Her tarafa ulaşacağız. Kürt Siyasi Hareketi Türkiye halklarının tek umududur ve bu anlamda hedeflerimiz çok büyük.”

Ürküt’ün konuşmasının ardından seminer basına kapalı olarak devam etti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim