Önder ALTINAL – Ömer TOKTAŞ / ŞEHRİVAN


Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın hayata geçirdiği proje kapsamında futbolun efsane isimleri Van’a geldi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan gençleri spora yönlendirmek için yola çıkan futbolun ustalarının ilk durağı ise Van oldu. Gençlerde ideallerini gerçekleştirme yolunda yeni bir vizyon oluşturması ve fırsat eşitliği sağlanarak bölgeler arası gelişmişlik farkı algısının azaltılması gibi hedeflerin yanı sıra bölgede yaşayan gençlerin spora özendirilmesi gibi amaçlarda taşıyan projenin ilk ayağı Ağustos-Kasım ayları arasında gerçekleştirilecek.

Bak Hele Bak Kahvaltı salonunda verilen kahvaltıya futbol yıldızlarının yanı sıra Proje ve Koordinatör Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Demirer, TFF Van Bölge Müdürü Cengiz Polater, Amatör Spor Kulüpler Federasyonu Van Şube Başkanı Çetin Atacan, İl Temsilcisi Nurettin Tuğrul, Hakemler Dernek Başkanı Erol Akyürek, İl Hakemler Kurulu Başkanı Sabahattin Ugurlu, Eski futbolculardan Turgay Karatekin ve Zeki Yılmaz yer aldı. Futbol yıldızlarından Hami Mandıralı ise kaçırdığı uçaktan dolayı kahvaltıya 1 saatlik bir gecikmeden sonra katılı.

ÇOLAK: 4 YILDIR BU PROJE ÜZERİNDE DURUYORUM

Kahvaltıda ilk olarak söz alan Futbolcu Tanju Çolak projenin başlaması ve gerçekleştirilmesi ile ilgili bilgiler verdi. Çolak, projenin toplam 13 ilde süreceğini dile getirerek şu sözlere yer verdi: “4 yıldır üzerinde durduğum bu projeye emeklerinden dolayı Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’a çok teşekkür ediyorum. Çünkü 3 ay önce bu projeyi kendisine aktardığım zaman direk talimatıyla projelendirdik ve bugün Van’a gelerek start aldık. Bugün Van’dayız, haftaya Yüksekova’dayız bir diğer hafta Kars’tayız. Yani projemize Van’da başlayarak Hakkâri, Bitlis, Şırnak, Muş, Siirt, Kars, Batman, Iğdır, Mardin, Elazığ, Ağrı, Bingöl’e gideceğiz. Her Çarşamba günü bir ilde olup orada çeşitli faaliyetlerimiz olacak. Futbolun eski yıldızları olarak Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ni kucaklaştırmak istiyoruz. Bundan da çok başarılı olacağımıza inanıyoruz. Bu proje 13 Ağustos’ta başlayıp 6 Kasım’da sona erecek. Ama bu projenin devamında Mart’ta başlayıp Mayıs’a kadar da devam edecek 15 ilin olacağı bir serüvenimiz daha var. Yani kimse şunu da yanlış anlamasın. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 13 ilden ibaret değil fakat hava şartlarından dolayı bu projeyi Mart ayından sonra tekrar ille beraber Mayısın sonuna kadar yapmayı planlıyoruz. Biz bu projemizde zaman zaman değişen isimlerle Doğu ve Güneydoğu’yu kucaklamaya devam edeceğiz. Sevgimizi vermeye devam edeceğiz, ha orası ha burası değişen bir şey yok. Türkiye Cumhuriyetin bayrağının dalgalandığı yer olduğu için ben bundan çok mutluluk duyuyorum. İşte Galatasaray’dan Tanju Çolak, Beşiktaş’tan Ali Gültekin, Fenerbahçe’den Semih Yuvakuran, Trabzonspor’dan Hami Mandıralı ve 4 takımdan oynayan Hasan Vezir bu projede yer aldı”

GÜLTİKEN: VAN BENİM İÇİN AYRI BİR YERE SAHİP

Çolak’tan sonra bir zamanlar Beşiktaş forması giyen Ali Gültiken söz aldı. Gültiken zamanında Beşiktaş-Vanspor maçı için Van’a geldiğini ve burada çok güzel bir şekilde karşılandığını bu yüzden de Van’ın kendisi için ayrı bir önem taşıdığını belirtti. Gültiken; “Ben ilk Beşiktaş’la 1985 yılında buraya geldim. Hayatımıza dönüp baktığımızda çok özel hatırladığı anlar vardır. Onlardan bir tanesi ben şahsım adına ve camiam adına o dönem yaşamıştım. Muhteşem bir karşılama, muhteşem bir misafirperverlik, dostluk, arkadaşlık ve burada harika bir ağırlamadan sonra ayrılmıştık. Van’ın bizim için çok ayrı bir yeri var. Yani yıllardır bu anılarımı da birçok yerde anlatırım. Futbol ve spor çok farlı bir şey bunun ne rengi var, ne dini, ne etnik kökeni var. Herkesi tek çatı altında toplayabilen bir organizasyon spordur. Herkesin kimliğini bir kenarı bırakıp o tribünlerde ortak olarak yapabildiği tek şey spordur” ifadelerini kullandı.

VAN TSO’DA KAHVE MOLASI

Eski futbolcular ve beraberindeki yetkililer daha sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva’yı ziyaret etti. VAN TSO Başkanı Necdet Takva ile kahve içen futbolcular bu ilgi ve alakadan dolayı Takva’ya teşekkürlerini sundu. Ziyaretten dolayı onu ve memnuniyet duyduğunu dile getiren Takva, yapılan bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti. Spora verdiği önem ile bilinen Takva Çolak tarafından da tebrik edildi. Çolak Vanspor’un süper ligde görmek istiyoruz dedi. Bu yüzden Ticaret Odasının da destek olması gerektiğini söyledi. Takva’da buna karşılık her zaman desteklerini vereceklerini belirtti. Sıcak bir sohbet havasında geçen ziyaretin sonun VAN TSO Başkanı Necdet Takva başta futbolculara ve ziyarette bulunanlara plaket verdi. Verilen plaketlerin ardından futbolun yıldızları objektiflere poz verdi.

FUTBOLUN USTALARI GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ

Kahvaltı sonrası futbolun ustaları gençlerle bir araya gelmek için Gevaş’ta bulunan Gençlik kampına gitti. Türk futbolunun ünlü isimleri Tanju Çolak, Hami Mandıralı, Ali Gültiken, Semih Yuvakıran ve Hasan Vezir Gençlik kampında düzenlenen panelde gençlerle bir araya geldi. Gevaş ilçesindeki Gençlik Kampı’nda düzenlenen panelde, yurdun değişik illerinden gelen gençlerle bir araya gelen futbolun ustaları, burada önemli bilgiler verdiler. Futbola nasıl başladıkları ve başarılı olmalarındaki etkenlere değinen futbolun ustaları, gençlerin kaynaşması amacıyla yurdun değişik illerinde gençlik kampları tesisleri kuran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiler. Futbol ustalarının geçmişte attıkları gollerin gösterildiği sinevizyon gösteriminin ardından panel, soru-cevap bölümü ile son buldu.
Daha sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ı makamında ziyaret eden futbolun ustaları, burada Vali Doğan ile bir süre sohbet ettiler. 

Editör: TE Bilisim