Lokman Hekim Van Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Tatar, Ramazan ayında sahurun önemine değinerek, “Sahur yapmamak açlık süresini daha da uzatacak, bu da kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine neden olacaktır” dedi.

 

Ramazan ayı ile birlikte gerek iftar gerekse sahurun önemine değinen uzmanlar, bu konularda vatandaşlara bilgilendirmelerde bulundular. Sahurda yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Lokman Hekim Van Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Tatar, sahurda kahvaltının en uygun tercih olduğunu söyledi. Tatar, “Sahur yemeğinde süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebze ve tercihen tam tahıllı ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli, vücut direncini arttırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyveler sık tüketilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmalıdır” dedi.

 

Sahurun imsak saatine yakın bir zamanda yapılmasının daha uygun olduğunu dile getiren Tatar, “imsak saatinden yaklaşık 40-45 dakika önce sahurun yapılması uygundur. Sahurda sadece su içmek veya gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı ile açlık süresi daha da uzatılmaktadır. Bu da kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine neden olmaktadır. Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak şeker hastalığı gibi bazı veya hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçların olabileceği unutulmamalıdır. Kronik hastalığı olan kişiler, oruç tutmadan önce mutlaka ilgili uzman hekime danışmalıdırlar” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim