ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ-SONER İZGİ-  Van’da son yıllarda turizme dair önemli çalışmaların, etkinliklerin öncüsü olan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER), yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Kuzey Irak’a çıkarma yaptı. Van’a ve bölgeye Kuzey Irak’tan turist çekmek için yapılan görüşmelerde önemli adımlar atılırken, oradaki turizm operatörleri ile işbirliği sözleşmeleri imzalandı. Benzer çalışmalar ile daha önce İranlılar’ın Van’a akın etmesini sağlayan, Van Gölü Havzası Turları adıyla başlayan turların öncülüğünü yapan Başkan Abdullah Tunçdemir ve dernek üyeleri kısa sürede Kuzey Irak’tan önemli ölçüde turist çekecek girişimleri protokole de bağlayarak ilk heyeti Temmuz’da Van’a ağırlamak için kolları sıvadı.

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) yönetim kurulu başkanı ve üyeleri Van’a Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’nden isimler çekmek için Kuzey Irak’a çıkarma yaptı. Daha önce de kent adına önemli girişimler gerçekleştiren heyet VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Ters Lale Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve VAHATUDER üyesi Ebubekir Zirek, My Suit Otel Genel Müdürü ve VAHATÜDER üyesi Mehmet Güzel, Taht Palace Otel Satış Pazarlama Müdürü ve VAHATUDER üyesi Kerem Tekin’den oluşan ekip ile bölgede Van adına lobi faaliyetleri gerçekleştirdi.

ZAHO, DUHOK, ERBİL’DE ÖNEMLİ GİRİŞİMLER

Dernek yönetimi 29 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında Kuzey Irak’ta bir dizi ziyaretlerde bulundu. Programın ilk günü Kuzey Irak’a giriş yapan heyet burada Zaho’daki temasların ardından Duhok’a geçti. Duhok’ta kentin acenteleriyle toplantı gerçekleştiren heyet burada Van ile ilişkiler noktasında bir dizi sunumlar ve değerlendirmeler paylaştı. Ardından Duhok Turizm Müdürlüğü’nü ziyaret eden yönetim kurulu üyeleri burada da Van ile ilgili etkili bir tanıtım gerçekleştirdi. Duhok ziyaretini tamamlayıp Erbil’e geçen Van Gölü Havzası Turizm Derneği yönetim kurulu başkanı ve üyeleri burada da Erbil’deki acente yetkilileri ile buluşup ardından da Erbil Turizm Müdürü ve Erbil Türk Başkonsolosluğunu ziyaret etti.

TUNÇDEMİR ÇOK CİDDİ TEMASLARIMIZ OLDU!

“Van Gölü Havzasında ki Bölge illerimiz (Van – Hakkâri – Bitlis – Ağrı) ile Kuzey Irak Duhok ve Erbil illeri arasında başta Turizm olmak üzere ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla 29 Haziran - 02 Temmuz 2019 tarihleri arasında bir ziyaret planlayıp gerçekleştirdik. Bölgemizin turizm Acentaları temsilcileri ve Otel temsilcilerinden oluşan bir heyet ile düzenlediğim çalışma ziyaretinde Kuzey Irak’ la ilgili Turizm Paydaşlarını, Kamu Kurumlarını, Türk Konsolosluğunu ve Tur Operatörlerini ziyaret ederek ortak çalışma alanları ve işbirliği imkânlarını görüştük. Van adına oldukça verimli geçti. Bölge zaten bize yabancı olmayan, bizim de kendimizi yabancı hissetmediğimiz bir bölge. Fakat bu konuda bu pazarı henüz yeterince iyi kullanamıyoruz. Kuzey Irak’tan Türkiye’ye turistik amaçla gelen çok büyük kitleler var. İşte bu pazara daha hakim olmak ve Van’a çekmek için çok ciddi temaslarımız oldu.”

ELİ BOŞ DÖNMEDİLER, PROTOKOL YAPIP ÖYLE GELDİLER

Yaptıkları ziyaretlerle ilgili Şehrivan Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Tunçdemir, “Kuzey üç günlük ziyaret boyunca Kürt bölgesinin önemli kentlerinde bulunduk. Biliyorsunuz ki bu kentler birçok sektörde de Türkiye’ye katkı sunan kentler. Bölgeden, Van’dan insanlar burada aktif bir ticaret yürütüyor. Biz de buradaki önemli paydaşlar olan turizm acenteleri, tur operatörleri ile görüştük. Onlara Van’ı, bölgeyi, güzelliklerimizi, zenginliklerimizi anlattık. Oldukça verimli görüşmeler oldu. Bu toplantılarımızı da rutin bir görüşme ile sınırlı tutmadık. Görüşmelerden sonra protokoller imzalayıp bu gidiş gelişleri imza altına aldık. Duhok’da Turizm bakanlığı yetkilileri ve acentelerin katıldığı toplantıda yaptığımız protokol Van’a gelişler noktasında önemli bir adım oldu.”

“VAN’A GELME SÖZÜ ALDIK”

Duhok’taki toplantılarının detaylarına da değinen Tunçdemir: “Toplantıya başkanlık eden Dohuk Turızm Kültür Genel Muduru Ubeydullan Davut. Accentalar Genel Müdürü Dundar Mahfouk ile işbirliğini çok iyi bir noktaya taşıdık. Yaptığımız protokole dayanarak Anlaştığımız temel konuları şöyle sıraladık. 1-Van Gölü havzasına turlar yapmaları. 2- Sağlık turizmi yönünde çalışmalar yapılması. 3-Karşılıklı iş gezileri. 4-Yazın tatillerini Van Gölü havzasında yapmaları. Bölgemizin bu konuda Antalya gibi kentlerden daha makul bir nokta olduğu konusunda onları temin ettik. Onlara örf, adet, geleneklerimizin, kültürümüzün aynı olduğu vurgusunu yaparak burada olmaları noktasında ikna ettik. Ve bunları anlattıktan sonra da gelip anlattıklarımızı görmeleri için onları Van’a davet ettik. 18 Temmuz’da acentaların çoğunluğu bulunduğu devlet turizm heyetiyle Van a gelecekler. 26-29 Eylül 2019 tarihlerinde de Van turizm Fuarına davet ettik ve katılım sözü aldık. Güçlü bir şekilde fuara katılacaklar. Benzer görüşmeleri diğer kentlerde de yaptık. Erbil Turizm Müdürü Aso Abdulsitar, Turizm Denetim Müdürü Dilshad Halit Omer ve Medya sorumlusu Neriman Fazıl ile görüştük. Burada yine Erbil Türk Başkonsolosluğu’nda Zihni Tuğrul’u ziyaret ederek ticaret ateşesiyle de görüşme gerçekleştirdik.

SADECE İRAN PAZARINI BEKLEMEK YETERLİ DEĞİL

Tunçdemir ziyaret ile ilgili olarak ayrıca: “Kuzey Irak pazarı bizim için önemli ve kıymetlidir. Çünkü biz Van’ın sadece bir değil birden çok ülkenin destinasyon merkezi olabileceği kanaatindeyiz. Yıllar önce gerek şahsi gerekse de başında bulunduğumuz kurumsal oluşumlar ile İran için mücadele verirken de bunu düşündük. Bugün Kuzey Irak’a yatığımız ziyaretlerin aynısını sayısız kez İran’a yaptık. Ve şükürler olsun ki İran’dan Van’a ciddi bir turist gelişine vesile olduk diyelim. Bu anlamda birçok kurum, kuruluş, oda, STK da bu işin paydaşı oldu tabi. Fakat her zaman dediğimi bir kez daha yineliyorum: İran pazarı bizim için yeterli değil. Ülkenin yurt dışı harçları ile bir anda ülke dışına çıkan turistleri engellemesi gibi günlük ve kısa vadeli kararlar bizi de doğrudan etkileyebiliyor. Haliyle bizim bölgedeki diğer birçok ülkeye hitap eden bir kent olmamız lazım.”

KARADENİZ’E GİTMESİNLER VAN GÖLÜ HAVASI’NA GELSİNLER İSTİYORUZ

Van’ın bu anlamda bir çok ülke için ideal bir turizm merkezi olabileceğine vurgu yapan Tunçdemir, Van’ın bu noktadaki avantajlarını şöyle sıraladı: “Van son yıllarda turizmde önemli bir ivme yakaladı. Bölgeyi hareketlendiren iç turizm akını Van’a da yaradı. Doğu-Güneydoğu illerine ciddi bir yerli turist akışı başladı. Bu da İranlılar’ın gelişinin sekteye uğradığı süreçte Van’ı dinamik tuttu. Ama turizm böyle bir şey. Hiçbir zaman sabit bir seyirde yürümüyor. Geçtiğimiz yıllarda Akdeniz ve Ege illeri bile diplomatik bazı sorunlardan dolayı çok büyük sıkıntılar yaşadılar. Tüm bunlar bizim turizmimizi belki bir ülke ve bölge ile sınırlı tutmamamız gerektiğini bize gösterdi. Haliyle biz sadece İranlılar’a değil Kuzey Irak’a, Arap ülkelerine, Ermenistan’a, Azerbaycan’a ve diğer Türki Cumhuriyetleri’nin tamamına hitap edecek bir durumdayız. Tarih ve kültür anlamında zengin bir kentiz. İyi pazarlarsak bugün gelen İranlılar’dan daha fazla turist çekebiliriz. Çünkü mevsimimiz ülkenin en ideal mevsimi. Hele de güneyimizdeki sıcak ülkeleri düşündüğümüzde bu pazarda en güçlü olması gereken kent Van’dır. İyi bir çalışma yaparsak çoğunluğu Karadeniz Bölgesi’ne giden bu turistleri Van’a çekebiliriz.”

BU GİRİŞİMLER KENTİN TÜM DİNAMİKLERİ ELİYLE YAPILMALI

Tunçdemir, ziyaretleri ile ilgili son olarak, “Biz bu anlamda somut çıktılarla, Van’a gelme sözü ile ayrıldığımız ziyaretin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamdaki girişimlerimiz sürmeli. Bizim dışımızda kentin tüm dinamikleri bu ve diğer pazarları değerlendirecek adımları atmalı. Bölge ülkelerine Van’ın bu noktada en ideal turizm şehri olduğunu anlatmalıyız. İhtiyacımız olan sadece insanlara Van’a anlatmak, göstermek. Çünkü böyle bir güzelliğin olduğunun farkında değiller. Görünce çok şaşırıyor ve etkileniyorlar. İnanıyorum ki benzer girişimler Van’ımız turizmde ülkenin en gözde merkezlerinden biri olacak.”

Editör: TE Bilisim