ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ /ORHAN SAĞLAM- Kurban bayramı öncesi ve bayram boyunca virüsün adeta zirve yaptığı Van’da yayılma, panik ve kaygılı bekleyiş sürüyor. Vaka sayısının iyice arttığı, ölümlerin yükselişe geçtiği kentte sıkıntı büyürken Van TSO’dan çağrı, vatandaşlardan da Şehrivan aracılığı ile sürece dair yorumlar geldi. Her iki taraf da tedbirler konusunda hassasiyetin üst düzeye çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Kış aylarında tüm dünyaya yayılan Korona Virüs Mart ayı itibari ile ülkemizde görülmeye başladı. Bir süre sonra ise Van’a sıçrayan virüste vaka sayısı her geçen gün artışa geçti. Özellikle bir gelenek ve kültür olan düğün, taziye ve nişanlara olan ilgiden dolayı vaka sayısında artış her geçen gün arttı. Son zamanlarda virüsün az konuşulduğu kentte özellikle son birkaç haftada adeta patlama yaşanmaya başladı. Van’da, tedbirsizlik ve kurallara uymama pahalıya mal olurken, ölü sayısı son birkaç haftada 20’yi aştı. Hasta sayısının da hızla arttığı süreçte ilgili kurumlardan henüz bir açıklama gelmezken Van Ticaret Sanayi Odası dün yaptığı açıklama ile tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Van için Sahra Hastanesi önerisi de paylaşılan açıklamada önlemlerin artması gerektiğini vurgulandı. Öte yandan Şehrivan’a konuşan vatandaşlar da, önlemler, tedbirler konusunda aynı hassasiyet ile davranılması gerektiğini vurgularken özellikle maske, sosyal mesafe gibi konularda sadece göstermelik olarak yapılan uygulamaların yerine sıkı tedbirlerin olması gerektiğinin altını çizdi. Vatandaşın keyfi uygulamalar, dikkatsizlik, tedbirsizlik ile ilgili sitemleri ise dikkat çekti.

VAN TİCARET ODASINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Van’daki vaka patlaması kentin ana gündem maddesi olurken, süreçle ilgili ilk ses veren kurum Van Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Van’daki artış sonrası açıklama yayınlayan Van TSO yönetim kurulu açıklamasında tedbirlerin artırılması ile ilgili bazı önerilerde bulundu. Açıklamada süreç ile ilgili olarak, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını ilimizde de etkisini sürdürüyor. Kentteki yetkili kurumlar tarafından açıklanan sonra rakamlara göre 100 aşkın hastanın olduğu ve 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmiştir. Ancak son haftalarda özellikle de maske takmanın zorunlu olduğu yerlerde, maske takılmaması, sosyal mesafeye ve hijyen tedbirlerine uyulmaması nedeniyle ilimizdeki vaka ve ölüm sayılarında artış meydana gelmiştir.” Denildi.

TEDBİRLER ELDEN BIRAKILMAMALI!

Konuyla ilgili olarak ayrıca, “Yaz aylarına girilen şu günlerde serinlemek amacıyla kullanılan havuz ve denizlerdeki yoğunlukların önüne geçilmesi ve gerekli uyarıların yapılması önem taşımaktadır. Yine düğün sezonun açılmasıyla birlikte düğün salonlarında ve açık alanlarda belirlenen tedbirlere sıkı sıkıya uyulması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tedbirler kapsamında düğünler kısa süreli, misafir kapasitesi belirlenen sayıda ve mesafe planına uygun oturma düzeni olacak şekilde denetlenmelidir. Bu kapsamda alınacak önlemler kapsamında gerekli tedbirler elden bırakmamalıdır.”

VAN’DA SAHRA HASTANESİ KURULMASI ÇAĞRISI!

Van TSO yönetimi kent için Sahra Hastanesi önerisinde de bulunduğu açıklamasında son olarak şu ifaderi paylaştı “Ayrıca kentimizde artan vaka sayıları nedeniyle hastanelerde oluşan yoğunlukların önlenmesi, salgınla daha hızlı bir şekilde mücadele edilmesi adına Sahra Hastaneleri’nin kurulması büyük önem taşımaktadır. Kurulacak olan Sahra Hastaneleri ile salgın belirtisi gösteren vatandaşlarımızın tetkit ve tedavi süreci hızlandırılacak ve hastanelerde oluşan yoğunluklarında önüne geçilmesi sağlanacaktır. Salgının ülkemizde başladığı 10 Mart tarihinden bugüne ilimizde alınan Koronavirüs tedbirleri/önlemleri bundan sonraki süreçte daha da etkili bir şekilde devam etmelidir. Maske, mesafe ve hijyen kuralları göz ardı edilmeden, hastalığın yayılmadığı rehavetine kapılmadan uygulanan tedbirler bire bir uygulanmalı, bu anlamda gerekli uyarılar yapılmalıdır.”

“ÇOĞU İNSAN MASKEYİ CEZA YEMEMEK İÇİN TAKIYOR”

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar da Van TSO tarafından yapılan açıklamala destek mahiyetinde önerilerde bulundu. Virüs karşısında halkın tutumunu yanlış bulduğunu belirten vatandaşlardan Bünyamin Arpa, sözlerine şöyle devam etti: “Vaka sayısının Van’da artması devletin yaptığı tedbirlerden çok halkın bilinciyle ilgilidir. Halk gerekli tedbirleri almadığı sürece vaka sayısı artmaya devam edecektir. Gerek sosyal medya ve gerek televizyon olsun yapılması gereken tüm tedbirler anlatılıyor. Bunlara rağmen sokağa çıktığın vakit, halkın ne kadar da bilinçsiz olduğunu görebiliyorsunuz. Van’da özellikle kültürden dolayı olaya ciddiyetsiz bir şekilde yaklaşılması vakaların daha da artmasına neden olacağını düşünüyorum. İnsanlar ceza uygulaması olmadan olayın ciddiyetini kavrayamıyor. Çoğu insan maskeyi ceza yememek için takıyor. Halkın bilinci bu şekilde devam ettikçe önlem alınması zor olabilir.” Dedi.

“GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI TABİ Kİ ŞARTTIR”

Toplumun genel yapısının virüse karşı tedbirsiz olduğuna vurgu yapan esnaf Haşim İlhan, şunları söyledi: Vaka sayısının doğru oranlarını medya vermese bile çok ciddi artışların olduğunun farkındayız. Bir esnaf olarak gözlemlediğim kadarıyla insanlarda virüsten dolayı korku, panik, ekonomik kaygı, iş gücünün düşmesi ve iletişim bozukluğu ortaya çıkmıştır. Gerekli tedbirlerin alınması tabi ki şarttır. Ama bu şartların halkın ve esnafların zarara uğramamaları için düşünülmesi en temel haktır.”

“VİRÜSÜN HAFİFE ALINMASI ARTIŞLARI TETİKLEDİ”

Vakaların artmasını kısıtlamaların kalkmasına bağlayan Murat Altıngörüralmaz, “Virüsün hafife alınması artışları tetikledi. Eskiden virüs tespit edilen kişiler hemen izole edilirdi. Karantinaya alınırdı. Şimdi ise belirti olmasına rağmen test edilmiyor. Hastayı direk eve yolluyorlar. Toplu alanlarda mesafeye dikkat eden kimse yok. Hijyen sıfıra indi.” Dedi. Sosyal mesafenin ve maske takmanın ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken vatandaş Basri Kulla, “Topluma sınırlandırmalar gelmelidir. Doğu Anadolu Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin insanları aşırı samimi davranışlardan vazgeçilmelidir. Bunlar taziye, düğün ve vb. faaliyetler olabilir. Sevdiğin insana karşı biraz mesafeli davranmak şattır. Kurum ve kuruluşlar önlem ve tedbirlerini sıklaştırmalı. Kendi tedbirlerimiz kendimiz almalıyız. Şeklinde konuştu. 

“TAZİYELERE, DÜĞÜNLERE VE SERVİSLERE TEDBİR ALINMALI”

Yeni tedbirlerin alınmasını ifade eden Ufuk Alganer, “Sosyal mesafenin korunması lazım. Van’da taziye ve düğün olduğu gibi devam ediyor. Dolmuşlar ve servisler tıka basa yolcu almaya devam ediyor. Bunlara tamamen bir tedbir alınmalı. Ayrıca insanlar hiç hastalık yokmuş gibi sürekli iç içe gezmeye devam ediyorlar.” Dedi. Tedbirlerin sadece maske takmakla olmadığını dile getiren Erhan Işık, korona virüs için şu cümleleri kurdu: “Belediyelerin temizlik yaptığını hiç görmedim. Servislerin doluluk oranlarına dikkat edilmeli. Sokaklar, caddeler, servis araçları ve dükkanlar dezenfektan edilmeli. Giyimciler ve ayakkabıcılar deneme amaçlı ne elbise ne de ayakkabı denetmemeli. Deneme etse bile geri dezenfektan edilmeli.” Şeklinde konuştu.

“VAN’DA GÜVENLİK SADECE MARAŞ CADDESİ VE CUMHURİYET CADDESİNDEN İBARET”

Vakaların artmasının en temel nedeni merkezi yönetim ve yerel yönetimin yeterli derece de önlem almadığını belirten Burak Gümüşgören, “Van’ın metropol bir şehir olması içinde barındırdığı toplum sayı bakımından fazla olmasından dolayı virüsün hızlı bir şekilde yayılmasında en büyük etkendir. İkinci etken ise Van, İran ve Irak gibi ülkelere sınırı olması kaçak göçmenlerin Van’a kolay bir şekilde giriş yapmasına neden oluyor. Giriş yapan mültecilerin ve onlara yardım eden kişilerde virüs belirtisi oluşur. Bu insanlar bu belirtilere aldırış etmeden halkın içinde gezip herkese hastalık bulaştırıyorlar. Sınır kapılarına daha fazla önem vermeleri gerekir. Üçüncü bir etken merkezi ve yerel yönetimlerin halkı iyi bilinçlendirmemesi ve halkın da bilinçsiz bir şekilde davranmaları virüsü daha da tetikliyor. Van’da güvenlik sadece Maraş Caddesi ve Cumhuriyet caddesinden ibaret. Hal böyle olunca ara sokaktaki insanlar bilinçsiz bir şekilde ne maske takıyor ne de sosyal mesafesini koruyor.” Düşüncelerinde bulundu.

“İNSANLAR, KALABALIKTAN KAÇINMALI VE KENDİ KENDİNİ KISITLAMALIDIR”

Derya Avcı isimli vatandaş ise Şehrivan’a şunları anlattı: “Yeterince tedbir alınmadığı için şu anda vaka sayılarında inanılmaz artış var. İnsan sadece maskeyle korunduğunu düşünüyor. Ama bu düşünce yanlış bir düşünce. Maskenin tabi ki koruma etkisi var. Yalnız tek başına yetmiyor. İnsanların yapması gereken en iyi tedbir sosyal mesafe, kalabalıktan kaçma ve kendi kendini kısıtlamalıdır.” Şehrivan’a konuşan vatandaşlardan Uçar Bedir adlı vatandaş ise, “Millet virüsü unutmuş ya da alışmış gibi davranıyor. Tamamen kısıtlama olmasa da kısmi bir kısıtlama gelebilir. İnsanların virüsü hafife almaları gelecekte daha büyük bir sorun haline gelebilir.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim