ŞEHRİVAN ÖZEL  HABER: ÖMER AYKAÇ - Van’daki vaka sayısı, hayrete düşüren iddialar, göçmenlerin hastalık getirdiği iddiları başta olmak üzere birçok konu tartışılmaya devam ederken Van Valisi Bilmez, tüm tartışmalara noktayı koyan açıklamayı yaptı. Van halkının uzun süredir merak ettiği tüm soruları cevaplayan Bilmez, kentteki son durumu detaylı bir şekilde kamuoyu ile paylaştı.

Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesi aralıksız sürerken vaka ve ölüm sayısı artmaya devam ediyor. Tüm dünya ile birlikte ciddi bir mücadele veren Türkiye’de vakalar birçok ile yayılırken bu iller arasında Van’da yer alıyor. Sağlık Bakanı’nın “10’dan fazla değil” şeklindeki açıklamasından sonra İstanbul ve diğer illerden gelen vatandaşlar nedeniyle vaka sayısında artışlar gerçekleşirken, Van’da iki köy ve beldede bu taşıyıcı isimler nedeniyle karantinaya alındı. Van’da bir taraftan hasta teşhisi, bir taraftan tedaviler sürerken önlemler de aralıksız alınmaya devam ediyor. Tüm bu hareketlilik sürerken Van Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, son durumu açıkladı. Kentteki gazeteciler ile Skype üzerinden bağlantı kurarak bir toplantı yapan Bilmez göçmenler, vakalar, hata sayısı, yoğun bakım durumu gibi birçok konuyu ele aldı. Kentte göçmen kaynaklı değil, daha çok İstanbul kaynaklı vakalar olduğunu hatırlatan Bilmez, “Evde Kal” çağrısını bir kez daha vurgularken, Vanlılar’ın işi daha çok ciddiye alması gerektiğini hatırlatarak, kendilerinin de bu işi daha sıkı bir şekilde sürdüreceklerini söyledi.

GÖÇMEN SORUNU KONUSUNDA CİDDİ BİR MÜCADELE VERİLİYOR!

İlk olarak kentte son dönemlerde sıkça dile getirilen göçmenler konusunu değerlendiren Bilmez, bu konuda sıkı tedbirler aldıklarını ve almaya da devam edeceklerini söyledi. Vali Bilmez, “Biz Ocak ayından bu yana sınır bölgesinde 7 bin 500’ün üzerinde göçmenini engelledik. Şu an bizim haftalık sınırdan engellediğimiz göçmen sayısı da bin 500’ü buldu. Yine Sadece Mart ayında yakalayıp da geri gönderdiğimiz sayı bin 50’yi buldu. Ayrıca bizim merkezde de yaklaşık 11 bin göçmen ile muhatap olduk. Van sınır hattında gece askeriye devre dolaşıyor. Hemen arkasında geçiş güzergahı olabilen yerlerde Jandarma özel Hareket, polis özel hareket ve korucular devreye geçiyor. Ama buna rağmen bir şekilde geçenler oluyor. Özellikle sisli, yağışlı ve görüşün dar olduğu zamanlarda geçişler oluyor. Daha önce insan kaçakçılığı yapan insanların virüs salgınını bahane ederek fiyatları ikiye kattığı duyumları da alıyor. Bu noktadaki en önemli noktalardan birisi bu. Bu kaçakçılığı yapan insanların en tehlikeli işi yaptığını kamuoyunun bilmesi lazım. Yurtsuz, vatansız kalan bu insanları istismar eden bu insanları ifşa etmek lazım.”

ORGANİZATÖRLERLE DE MÜCADELE VERİLİYOR

Bilmez, sınır hattında askerlerin gece devriye gezdiğini, geçiş güzergahı olan yerlerde jandarma ve polis özel harekât ile güvenlik korucularının görev yaptığını anlattı.“Buna rağmen bir şekilde geçenler oluyor. İnsan kaçakçılığı yapanların dünyanın en kötü işini yaptığını vurgulamamız lazım.” diyen Bilmez, şunları dile getirdi: “Yakalanan her bir göçmen ön kabul merkezine alınıyor. Sağlık taramasından geçiriliyor. Bir belirtisi varsa hastaneye gönderiliyor. Belirtisi yoksa 14 gün izlemeye alınıyor. 14 günü dolan ve sağlık sorunu olmayanları batıdaki geri gönderme merkezlerine gönderiyoruz. Ocak ayından bu yana 95 organizatör yakaladık. Bunlardan 36'sı tutuklu. Cezaları caydırıcı değil. Geçen yıldan bu yana 400'e yakın organizatöre işlem yapıldı. Biz elimizden geleni yapıyoruz, bu anlamda vatandaşlar da kaçakçılık yapan, bu işi organize eden isimleri ihbar etsinler. Bize bildirsinler”

KORONAVİRÜS VAN’A GÖÇMENLERLE GELMEDİ!

Van’a göçmenlerle virüs geldiği iddiaları yalanlayan Bilmez, konuyla ilgili olarak, “Bildiğiniz gibi Van’da vaka var. Bunu sağlık bakanımız da açıkladı. Ayrıca bugüne kadar hiçbir göçmen kaynaklı vakamız da olmamıştır. En az dört bin düzensiz göçmen sağlık taramasından geçti ve bunların hiçbirinde pozitif vaka olmadı. Bu olmadığı gibi Çaldıran, Özalp, Saray ve Başkale ilçelerinde de sıkıntı yok. Ama basına da yansıdığı gibi Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç, Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi ile Çatak'ın Alacayer Mahallesi'ne bağlı Tellikaya ve Çemik mezraları karantinaya alındı. Her iki köyde de İstanbul’dan gelen kişilerin köylü ile temas kurması ve testlerinin pozitif çıkmasıdır. Her iki köydeki problemin temeli de İstanbul’dan gelen hemşerilerimizdir. Türkiye genelindeki algı da buydu. Bu hastalığın Van üzerinden Türkiye’ye yayılacağı söyleniyordu. Ama bu daha çok Avrupa üzerinden gelenler tarafından Anadolu’ya yayıldığını söyleyebiliriz. Sınırdan bir yayılma yok.”

VAN’DA SOKAĞA ÇIKMA KONUSUNDA DENETİMLER SIKLAŞTIRILACAK!

Kentte bazı kesimlerin rahat davrandığını hatırlatan Bilmez, süreçteki tedbirlerin katlanarak devam edeceğini hatırlatırken, şu ifadelere yer verdi: “Van’da sokağa çıkmama çağrısına uyan ciddi bir oran var. Ama hem çok korkan hem de çok gamsız, rahat davranan hemşerilerimiz de var. Çıkışlarda ciddi bir azalma var ama Cumhuriyet, Maraş’a çıktığımızda ciddi bir kalabalık görüyoruz. Ama bugünden itibaren artık ciddi tedbirler olacak. Biz artık sokakta gezenlere müsaade etmeyeceğiz. Market ve bankaların sosyal mesafe konusuna dikkat edeceğiz. Bunlara uymayanlara ceza kesmeye başlayacağız. Günlük anonslar yapılacak. Ha keza camilerden de çağrılar yapacak. Yani yavaş yavaş bir bilinç oluşuyor. Biz bir kez daha bu konuda hemşerilerimize seslenmek istiyoruz. Lütfen evde kalın. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Zaten 65 yaş üzeri vatandaşlarımız evde kalıyor, bu yasağa uyuyor. Vefa gruplarımız da bu insanlara ciddi manada hizmet ediyor. Ama dediğim gibi vatandaşa büyük iş düşüyor.”

“DİĞER İLLERDEN VAN’A GELİŞLERİN ENGELLENMESİ LAZIM”

“Evde kalma konusuna uymayanlarla ilgili bir yeni karar olma ihtimaline dair soruyu da yanıtlayan Bilmez, “Bizim şu anki beklentimiz sokağa çıkma yasağı varmış gibi bir pozisyonda olmaktır. İçişleri Bakanlığı’nın bize söylediği şey şu: Vakalar Doğu-Güneydoğu’da az. İnsanlar da bu rahatlıkla sokağa daha fazla çıkıyor. Sizin insanları sokağa çıkarmamanız lazım. O yüzden özellikle Van dışından gelenlerin Van’a girişleri çok önemli. Bu insanları bir süzgeçten geçirme konusunda çalışmamız lazım. Çünkü bizdeki vakaların neredeyse tamamı İstanbul ve dışardan gelen insanlardan kaynaklı. Bu yüzden bir kez daha rica ediyorum: Lütfen bu süreçte seyahat etmeyin. Olduğunuz yerlerde kalın ve Van’a gelmeyin. Elbette ki zorunlu haller oluyor ama mümkün mertebe gelişlerinizi kısıtlayın. Bu anlamda biz de gelişleri engellemek için her şeyi yapacağız. Sıkıntılı gördüğümüz ziyaretlerde engel olacağız.”

TOPLU TAŞIMA VE BİRÇOK VAN UÇUŞU DURDU!

Toplu taşıma konusunda ülke genelinde yasaklar ve önlemler ardı ardına gelirken Vali Bilmez Van ile ilgili hususu ise şu şekilde paylaştı: “İnsanlarımızdan zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını istiyoruz. Otogarlardan toplu taşıma aracıyla diğer illere gidenlere kısıtlama getirildi. Şu an otogarlardan çıkanlara, toplu taşıma kullananlara bir kısıtlama geldi. Bu noktada sadece 3 kesime özel izinle seyahat izni veriliyor. Doktor tarafından sevk edilen hasta, birinci derecede yakınını kaybeden ve geldiği kentte kalacak yeri olmayan insanların memleketine dönmesi için seyahat belgesi veriliyor. Bunun dışında kimseye toplu taşımayla seyahat izni verilmeyecek. Van’daki firmalarla görüştüğümüzde hepsi seferlerini iptal ettiklerini söylediler. Özel araçlarla çıkanlara ilişkin şu an için bir kısıtlama şu an için yok. Ama ilerde bununla ilgili bir kısıtlama olur mu bilmiyorum. Fakat toplu taşıma için bu özel izin belgesinin alınması zorunlu.”

İSTANBUL’DAN VAN’A GELEN HERKES 14 GÜN İZOLE EDİLECEK

“Havayollarında ise Pegasus ve SunEkspress, Nisan sonuna kadar bütün seferlerini iptal etti. Türk Hava Yolları da Ankara'ya günde iki, İstanbul’a günde bir sefer düzenleyecek. Çevremizdeki Yüksekova, Ağrı ve Muş’a da seferler iptal oldu. Türk Hava Yolları’nın uçabildiği 14 ilden birisi de Van olarak devam edecek. Fakat Her yolcudan seyahat belgesi alınacak. Her gelen insan sağlık taramasından geçirilecek. İstanbul’dan Van’a gelen herkes belirtisi olsun olmasın 14 gün evinde izole edilecek. Hiçbir belirti olmasa dahil izole edilecek.

VAN’IN YOĞUN BAKIMI OLASI BİR SALGIN İÇİN YETERLİ Mİ?

Van genelinde 500 yoğun bakım yatağının bulunduğunu, 5 hastanenin pandemi hastanesi olarak belirlendiğini kaydeden Bilmez, “Solunum cihazı konusunda da bir sıkıntımız yok. İlk vakamız bir umreciydi. Taburcu edilebilecek noktaya geldi. Durumu kötü olan bir vakamız yok. Bütün vakalarımızdan olumlu sonuçlar alıyoruz. Yatak konusunda da bir sıkıntımız yok.” diye konuştu. Testlerle ilgili de konuşan Bilmez, Van’da şu ana kadar testler hep Ankara’ya gönderiliyordu. Bu hafta itibariyle hızlı testler de başlayacak.” Dedi.

VAN’DAKİ VAKA SAYISI KAÇ?

Son olarak Şehrivan’ın yönelttiği Vaka sayısına dair soruyu cevaplayan Bilmez, “Van’daki vaka sayımız 20’den fazla değil. Sağlık Bakanımızın geçtiğimiz günlerde de açıkladığı bir rakam vardı on civarında. Şimdi ise bu durumdayız. İlk zamanlar pozitif olarak açıklanıp daha sonra negatif olan vakalar da var. Tam rakamı açıklama noktasına da henüz gelmedik. Zamanı geldiğinde bunu da yapabiliriz. Tabi bu noktada rakamları açıklamak mı iyidir yoksa açıklamamak mı? Bu da ayrı bir tartışma konusu. Van’daki vakalara gelince… Bizim esas sorunumuz İstanbul’dan gelen insanların çok kişi ile temas kurması. Elbette bu insanların hepsinde hastalık yok ama evde izole edilmiş durumdalar. Biz bu insanların temas kurduğu herkesi tespit edip kontrol altında tutmaya çalıştık. Bunu bir de polis kontrolünde yapıyoruz. Ama köylerde bunu uygulayamıyoruz. Vakaların göründe Çaldıran ve Başkale’deki köylerde bunu yapamıyoruz. Köylüyü bir türlü evde tutamayınca da tüm köyü karantinaya aldık.” Dedi.

Editör: TE Bilisim