Van’ın sebze ve meyve yetiştiriciliği alınanda en verimli topraklara sahip olan ilçesi Gevaş’ta yılın ilk hasadı toplanmaya başlandı. Son yıllarda tarım alanında iyice çıtayı yükselten ve bu yıl bir ilki gerçekleştirerek sebze ve meyve ihracına da başlayacak olan ilçe çiftçileri ilk hasadını Vali ile birlikte topladı. Çiftçiyle birlikte bostana inen Vali Münir Karaloğlu, marul toplayıp domates fidesi ekti.

 

Van Valisi Münir Karaloğlu Gevaş ilçesinde üretim yapan bir bahçede ilk marul hasadını başlattı.  Van’ın Gevaş ilçesinde “Yüz Güler Yüz” tanışma programına katılan Vali Münir Karaloğlu, beraberinde Gevaş Kaymakamı Yusuf Guni, Belediye Başkanı Nazmi Sezer, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner ile birlikte ilk sebze hasılatını yaptı.

 

BAHÇE SAHİBİ İLE MARUL TOPLADILAR

 

İlk olarak Felemez Bayram isimli çiftçiye ait tarlayı gezen Karaloğlu, burada sebze seralarını gezdi. Daha sonra marul yetişen tarlayı gezen Karaloğlu, kadın işçilerle sohbet ederek eline aldığı bıçakla ilk marul hasadını da yaptı. Kırk Çeşme Alabalık Tesislerini de gezen Karaloğlu, daha sonra Sami Güllü adlı vatandaşın domates fidelerinin yer aldığı tarlayı gezerek domates sırıklarını bağladı. Beraberindeki heyetle birlikte Atalan Köyü’nde sebze üretimi yapan Murat Gürbüz isimli vatandaşın tarlasını gezen Vali Karaloğlu, burada işçilerle birlikte çilek fidesi dikti. Üretimle ilgili Gürbüz’den bilgi alan Vali Karaloğlu, Gevaş ilçesinde sebzecilik üretimi yapan çiftçilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

BAHÇELER ON BİNLERCE DÖNÜMÜ AŞTI!

 

Van’da sebzecilik üretiminin gelişmesi için 4 yıldır çaba gösterdiklerini belirten Vali Karaloğlu, çiftçileri tarlalarında ziyaret ederek onlara moral ve motivasyon sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Gevaş’ta gezdiği 4 işletmede gördükleri manzara karşısında mutlu olduğunu ifade eden Karaloğlu: “Biz dört yıl önce bunları hayal edemiyorduk. Şu anda Van genelinde ekilmiş sebze miktarı 10 bin dönümü geçmiş durumda. Buna Erciş ve Muradiye ilçeleri de dahil. Van sebzede kendi ihtiyacını kendisi karşılamalıdır. Onun için de bu sebze dikimini ve çiftçi sayısını çoğaltmamız lazım. İnşallah önümüzdeki yıllarda ziyaret etmiş olduğumuz bu arkadaşların başarısı diğer çiftçilerimize de örnek olacak. Van’da sulanabilir bölgelerdeki topraklarımızda; hem örtü altı hem de açık alanda sebzecilik yapacağız.” dedi.

 

MEYVE ÇEŞİTLİLİĞİ HER GEÇEN GÜN ARTACAK!

 

Murat Gürbüz isimli çiftçinin bir ilke imza atarak 70 dönümlük bir arazide çilek dikimini gerçekleştirdiğini kaydeden Karaloğlu: “Silifke bölgesinde yekpare olarak 70 dönümlük bir arazi belki vardır. İnşallah çiftçimiz çilekten de çok iyi mahsul alır. Şu anki görüntü de onu müjdeliyor. İnşallah sebzeyi, meyveyi çeşitlendireceğiz ve topraklarımızı değerlendirerek çiftçimizin gelirini artıracağız. Bütün amacımız; budur. Bakınız, biz de odalarımızda oturabilirdik. Geçen ziyaretimizde de söylemiştik. Almanya ve Rusya’ya ihracat bağlantıları var. Bağlantılar şu anda tamam. İlk defa Van’dan sebze ihracatı olacak. İnşallah bunun devamını bekliyoruz. İki ülkeyle kalmasın, çok sayıda ülkeye ihracat yapılsın istiyoruz.” şeklinde konuştu.


Eda ASLAN/Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim