Van güne Vali Aydın Nezih Doğan ile ilgili skandal bir haberle uyandı. Van'a geldiğinden bu yana sessiz bir profil çizen fakat kamu kurumlarında sert bir yönetim tavrı takındığı söylenen Aydın Nezih Doğan'ın Vali Yardımcılarını istifa ettirdiğini konuşuluyor. Skandal olarak bültenlere düşen habere göre festivallerle başlayan tartışma istifalara kadar vardı. "Şehrivan Gazetesi olarak kendisini aradığımız ve konuyla ilgili bilgi aldığımız Vali Aydın Nezih Doğan ise "Konuyla ilgili bilgim yok. Van'a gelince konuyla ilgili açıklama yapacağım." şeklinde konuştu. Öte yandan Rotahaber'deki iddialar ise bir o kadar ilginçti. İşte o haberin detayları:

 

Bir süre önce Konya'dan Van'a atanan Vali Nezih Doğan, atanmasının üzerinden daha 3 ay geçmeden şehri karıştırdı. Çözüm sürecine de katkı sağlayan bir festivalin iptal edilmesi girişimiyle başlayan skandallar zinciri sonrasında halk isyan ederken, 5 vali yardımcısı da topluca istifa etti. İşte Başbakan Erdoğan'ı dahi yanıltan Vali Doğan'ın skandalları... Daha önce de adı defalarca skandallara karışan Van Valisi Nezih Doğan bu kez Van'ı karıştırdı. Konya'dan Van'a atanmasının ardından uygulamalarıyla halkın tepkisini çeken Doğan'ın, 1600'lü yıllarda yaşayan Osmanlı Kürt şairlerinden Feque Teyran adına yapılan yapılan festivali iptal etme girişimi bardağı taşıran son damla oldu.

 
Valinin yıllardır yapılan festivali iptal etmesi girişimi sonrasında başlayan skandallar zinciri, Van halkını isyan ettirirken, valiye tepki gösteren 5 vali yardımcısının da istifa etmesine neden oldu.
 
VALİ DOĞAN ERDOĞAN'I DA YANILTTI 
 
Beş Vali Yardımcısını istifaya götüren süreç, iddialara göre şöyle gelişti;
 
Üç yıl önce eski vali Münir Karaloğlu döneminde başlayan ve Başbakan Erdoğan'ın da önemsediği festivali, Vali Nezih Doğan"Bu kırılmaya yol açmış. Ben bunu yaptırmam" diyerek iptal ettirmek istedi. Ancak, milletvekilleri ve halktan gelen tepki üzerine yapılmasına karar verdi.

Vali bu söylemi birçok yerde tekrar edince olay önce milletvekillerine, ardından da Başbakan Erdoğan'a iletildi.
 
Başbakan Erdoğan, 26 Ekim'de yaptığı Van ziyareti sırasında valiyi hem bu konuda hem de diğer uygulamaları konusunda uyardı. Başbakan Erdoğan'ın festivalin niçin iptal edilmek istendiğini sorması üzerine de, "O sözleri ben demedim, vali yardımcıları" dediği öğrenildi.
 
VALİ YARDIMCILARINI NAMUSSUZLUKLA SUÇLADI
 

Başbakan Erdoğan'ın şehirden ayrılmasının ardından vali yardımcılarını toplayan Doğan, yardımcılarını önce 'Namussuzlukla' suçladığı öğrenildi, ardından da "İşine gelmeyen çeksin gitsin" diyerek, yardımcılarına kapıyı gösterdi. 
 
Bunla da yetinmeyen Vali Doğan, kendisine yapılan bu hareketin devlete karşı yapılmış olduğunu ve bu davranışlarıyla PKK'ya hizmet ettiklerini söyleyecek kadar ileri gitti.
 
5 VALİ YARDIMCISI BİRDEN İSTİFA ETTİ 
 
Rotahaber'in edindiği bilgiye göre; Vali Doğan'ın hakaret ve suçlamaları karşısında neye uğradıklarını şaşıran 5 Vali Yardımcısı, topluca istifa etti.
 
Vali Yardımcıları Mehmet Özel, Zafer Coşkun, Hakan Alkan, Salih Altun ve Mehmet Yüzer Vali Doğan'dan kaynaklanan olaylar sonrasında Van’a ve Van halkına hizmet etme azim ve şevklerinin kırıldığını belirttikleri istifa dilekçelerini İçişleri Bakanlığı'na gönderdi.
 
SKANDALLARIN VALİSİ NEZİH DOĞAN  
 
Nezih Doğan'ın bu skandalı ilk de değil. Daha önce görev yaptığı Konya'da, ilçe savcısı, kaymakam, yerel yöneticiler ve siyasetçilerin de hazır bulunduğu bir ziyaret sırasında “Kürt’ten olmaz evliya, olsa da koyma avluya” dediği iddia edilmiş ve Kürt vatandaşların çoğunlukta olduğu Yunak'ta söylenen bu sözler ilçeyi karıştırmıştı. Söz konusu olay o günlerde medyada da yer almıştı.
 
Vali Doğan'ın olayların büyümesi üzerine o sözleri inkar etmesine rağmen o sırada orada bulunan İl Genel Meclisi üyeleri skandal sözleri doğrulamıştı.
 
BALYOZ PLANINDA ADI GEÇMİŞTİ
 
Vali Doğan'ın adının, Balyozcularla işbirliği yapan mülkî amirler arasında yer aldığı da medyaya yansımıştı.
 
VAN HALKI VALİYE İSYAN ETTİ
 
Çözüm sürecine büyük katkı sağlayan festivalin iptal edilmesi başta olmak üzere yaşanan bir çok olay Van halkını da isyan ettirirken, halk tarafından sevilen 5 Vali yardımcısının birden Vali Doğan yüzünden istifa etmeleri bardağı taşıran son damla oldu.
 
 
DOĞAN: BİLGİM YOK DEDİ AMA..
 
Öte yandan Şehrivan'a konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, Ankara'da bulunduğunu belirterek yapılan haberden ve iddialardan haberdar olmadığını belirterek, "Şu anda konuyla ve haberle ilgili bilgim yok. O yüzden bir şey söylemem mümkün değil. Van'a döndüğümde konu ile ilgili açıklama yapacağım" dedi.
 
 
EMRE USLU DA DOĞRULADI

Bu konuşmanın ardından Doğan'dan bilgi alan bir diğer isim ise gazeteci yazar Emru Uslu oldu. Bir zamanlar Van eski Valisi Münir Karaloğlu ile ilgili yazdıkları ile sıkçı gündeme gelen Taraf Gazetesi yazarı Emre Uslu da iddialardan sonra twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı. Van Valisi Aydın Nezih Doğan ile görüştüğünü söyleyen USlu, "Haberde yer alan Vali yardımcılarının istifa ettiği bilgisini istifa eden bir Vali yardımcısından doğrulattım. Ancak Rotahaber'de yer alan Vali Doğan "Feqiye Teyran festivalini istemediği bilgisnin kesinlikle doğru olmadığını Bu kırılmaya yol açmış. Ben bunu yaptırmam diyerek iptal etmek istemiş." şeklinde konuştu.
 
 
"FEQİYE TEYRAN İLE İLGİSİ YOK!"
 
Uslu öte yandan isifaların Feqiye Teyran festivali ile ilgili olup olmadığı konusunda ise Vali Aydın Doğan'ın şu ifadelere yer verdiğini söyledi; "Göreve geldiğimde her ilçede yapılan festivallerin kardeşlik hukukuna ve Van ekonomisine katkısını değerlendirmelerini istedim. Bahçesaray kaymakamı Feqiye Teyran festivalinin için olumlu değerlendirme yaptı o halde bu festival devam etmeli dedim. Çalışmalar yapıldı. bundan 15 gün kadar önce Feque Teyran festivalinin yapılması için Başbakanlık'tan mali ödenek alalım diye konuştuk görüştük. Hatta Feqiye Teyran festivali ile ilgili yazı yazan Taraf yazarı Mücahit Bilici'ye de yazılarından sonra emaille tebrik ettim. Feqiye Teyran festivaline karşı olsam Rotahaber'in haberinden günler önce M. Bilici'ye böyle yazı yazdığı için teşekkür edermiydim. Erdoğan ile yaptığımız tüm görüşmelerde Van vekilleri de vardı. Festival aleyhine böyle bir beyanım olmadı olsa onlar da bilir. İstifa gerekçelerinin Feqiye Teyran festivali olamayacağını düşünüyorum."
 
 
VALİ YARDIMCILARI: KONUŞAMAYIZ
 
Bu iddiaların ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Vali Mehmet Yüzer ile Mehmet Özer ise istifaları ile ilgili konuyu sormamız üzerine, "Biz devlet memuruyuz. Bu konuyla ilgili açıklama yapmayacağız." şeklinde konuştu.
 
 
BU BELGE OLAY YARATIR!
 
Rotahaber koordinatörü Ahmet Memiş'in twitter hesabından paylaştığı belge ise adeta şok etti. Bir Vali yardımcısı tarafından yazılmış bir dilekçeyi paylaştı. Dilekçe'de skandal sözler yer alırken, Vali Doğan'ın bu ifadelere ne dediği de merak konusu oldu:
 
Editör: TE Bilisim