Önder ALTINAL - Şehrivan


Van Valiliği ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Teknik Destek Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı. Bir otelde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Vali Aydın Nezih Doğan, AB Proje Teknik Destek Ekip Başkanı Galina Rizova, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve kurum amirleri katıldı.

Programda açılış konuşmasını AB Proje Teknik Destek Ekip Başkanı Galina Rizova yaptı. Proje için Van'ın pilot il seçildiğini belirten Rizova, olumlu sonuç alınması halinde projenin farklı bölgelerde de uygulanacağını söyledi. Rizova şu sözlere yer verdi: "Proje kapsamında yerinden edilmiş kadınlara istihdam imkânı verilerek, topluma entegrasyonu sağlanıp bu sorun ortadan kaldırılarak bölgenin de sosyoekonomik kalkınmasına katkı sağlanacak. Projenin bütçesi 1,3 milyon Euro'dur. Kadınların projelerine, uygunluğuna göre 5 bin ile 15 bin Euro destek sağlanacak."

KILIÇER: KISA SÜREDE BİN 300 KİŞİYE UĞRAŞTIK

Daha sonrasında Koordinasyon Kurulu Merkezi Merkez Sorumlusu Ali Kılıçer bir açılış konuşması yaptı. Kılıçer projenin teknik kısmından ziyade projenin süreci ile ilgili bilgiler verdi. Kılıçer, “Malumunuz projemiz 2 bileşenden oluşuyor. Bunlardan birinci bileşen hibe, ikinci bileşen ise kapasite geliştirmesidir. Tanıtım tarihlerimiz çok doğru zamanlara denk gelmedi maalesef. İlk olarak kurban bayramına denk geldi tanıtım tarihlerimiz daha sonrasında ise malum çıkan olaylardan dolayı tanıtımları yapamadık. 15 Ekim tarihinde etkin bir biçimde tanıtımlarımızı yapmaya başladık. Bireysel anlamda yaptığımız bilgilendirme dışında diğer kurum kuruluşlar, STK’lar ve buna benzer yerlerde yaptığımız çalışmaların sayısı toplamda 21 toplantıdır. Yaptığımız bu toplantılarda yaklaşık olarak bin 300 kişiye ulaştık. Bir programcı olarak bu süre içerisinde bu sayının tatmin olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda doğru iletişim kurduğumuzu düşünüyoruz.” Dedi.

“TANITIM TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR”

Kılıçer ayrıca zaman sıkıntısının yanı sıra diğer bir konuda da sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek şöyle devam etti: “Sadece zaman sıkıntımız yoktu. Bunun yanı sıra ayrıca Avrupa Birliği’nin ilk defa bireysel anlamda insanların kimlik kartı ile gelip başvurabileceği bir programdı. Bu yüzden bu konuda teknik sıkıntılar yaşadık. Bu program daha önce olmadığı için sıkıntılar yaşadık ancak bunu da atlamış olduk. Bunun yanı sıra projelerin İngilizce olması da bizler için sorun teşkil etti. İlk başta belirttiğim gibi projemiz 2 aşamadan oluşmaktadır. Hibeyi anlattım sizlere ikinci bileşenimiz olan kapasite geliştirmedir. Bizler hibelere biraz fazla destek verince mesleki eğitimler ve kapasite geliştirmelerin tanıtımları uzun bir zaman olduğu için çok fazla tanıtım yapamadık. Aralık’ın 2 haftasından sonra ya da Ocak ayının ilk günlerinde etkin tanıtımlarımıza başlayacağız. Ancak etkin bir tanıtım yapmamıza rağmen binin üzerinde bir başvuru aldık. Tanıtımlardan sonra bu sayıyı 2-3 katına çıkaracağımıza inanıyorum.”

DOĞAN: PROJEYLE KADINLARA İŞ İMKÂNI SAĞLANACAK

Programın, içerik olarak kadınlara ağırlık verdiğini anımsatan Doğan, ancak toplantıya katılanların çoğunun kamu kurum amirleri veya benzeri erkek personellerden oluşmasının kendisini üzdüğünü ifade etti. Doğan, “Ülkede temel problem, kadınların ekonomik ve sosyal hayata entegrasyon ile ilgili çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmasıdır. Program kapsamında bazı kadınların iş hayatına atılmasının, ekonomiye katkı sunması hedefleniyor. AB ilk defa direkt olarak şahıslara yönelik bir proje yapıyor. Böyle bir projenin toplantısına katılımın çok olacağını düşündüm. Ancak çok az sayıda hanımın katılımı var. Oysa hanımların kendilerine uzanan bu eli çok sıkı tutmaları gerekir. Bu projeyle bazı kadınlara iş imkânı sağlanacak. Umarım başarılı olur."

VATANDAŞA 222 MİLYON YARDIM

Farklı nedenlerden dolayı bulundukları yerlerden ayrılarak başka yerlere göç eden vatandaşlara yönelik devletin farklı projelerle destek verdiğini kaydeden Doğan, şöyle konuştu: “Özellikle teröre bağlı olarak bulundukları coğrafyadan, şehirlerden, köylerden kopup başka yerlere yerleşmek durumunda olan vatandaşlarımıza devletimiz farklı projelerle destek olmaya devam etti. On yıllar boyunca, onlardan bir tanesi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımızdır. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımız gelen herkese sahip çıktı. Onlara asgari düzeyde geçinebilecekleri bir takım gelirlerin türetilmesine gayret sarf ettiler. Yine aynı şekilde Toplu Konut İdaresi bu alanda konutlar üreterek vatandaşlarımızın 1+1, 2+1 evlerde vatandaşlarımızın yaşam standardını iyileştirmeye gayret ettiler. Yine son 10 yıldır değiştirilen mevzuatlarla şartlı nakit transferleriyle bu ailelerin ekonomik durumlarının iyileştirmelerine gayret gösterildi. Yine kalkınma ajansları vasıtasıyla hem ilimize hem de bu konuya muhatap olan illerde sosyal içerikli projeler var. Sadece bir konuyu ifade edeyim. 2013 yılı içerisinde SYDV kanalıyla vatandaşımıza bir çeşit gönderdiğimiz kaynakların toplamı 222 milyon lirayı buldu Van’da.”

Editör: TE Bilisim