Van’da görev yaptığı süre içerisinde vatandaşın sevgisini kazanan ve barışa yönelik söylemleri ile sıkıntılı zamanlarda bile ön plana çıkan Vali Hikmet Tan suikastında sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Van’da görev yaptığı dönemde suikaste uğrayan ve 5 kişinin hayatını kaybettiği davada sanıklar tutuklandıktan ve dosya kapandıktan 2 yıl sonra sanık avukatları dosyayı yeniden açtı. İddia ise dudakları uçuklatıyor: Olayda JİTEM’de şüpheli! Üstelik sanık avukatının bir diğer iddiası ise davanın yeniden ana gündem maddesi olacağını işaret ediyor. O da Vali’nin zamanın DEP milletvekilleri ile görüşmesinden sonra bazı askeri makamlar tarafından tehdit edildiği.

 Bilindiği gibi eski Van Valisi Hikmet Tan'a 2 Temmuz 2004 yılında evinden Valilik makamına giderken suikast düzenlenmiş, bombanın 5 saniye geç patlamasıyla Tan yara almadan kurtulmuştu. Suikastta 5 kişi ölmüş, 23 kişi de yaralanmıştı. Aracı ile konağından hareket eden Vali Tan, korumaları ile valilik binasına giderken Cumhuriyet Caddesi'nde bomba yüklü bir araç konvoyun geçişinden 5 saniye sonra patlatılmıştı. Bombalı saldırı ile ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yargılanan 4 PKK’lıdan üçüne müebbet verildi. Bir PKK’lıya da 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

 O DEFTER YENİDEN AÇILDI

 Fakat geçen süre içerisinde dava defteri sadece kısa bir süre kapalı kaldı. En son 2011 yılında mevcut Vali Münir Karaloğlu’nun düzenlediği bir basın açıklaması ile bilgi verdiği dava sürecinde, 9 Eylül 2011 tarihinde düzenlenen bir operasyonda PKK’nın dağ kadrosunda olduğu söylenen bir şahsın suikasi düzenleyen isimlerden olduğu açıklanmıştı. Olayda yer aldığı tespit edilen tüm sanıkların yakalanmasının ardından suikast davası kapanmış ve failler cezaya çarptırılmıştı. Fakat geçmişte yaşanan bazı konuşmalar ve verilen demeçleri değerlendiren sanık avukatı Dinçer Aslan, yeniden dava defterini açtı ve çarpıcı iddialara bulundu. Davayı yargtaya da taşıyan sanıkların avukatı Dinçer Aslan, olayda Hizb-ut Tahrir-Ergenekon bağlantısı olduğu iddiasıyla Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılama talebinde bulundu. Sanık Avukatları Dinçer Aslan'ın, temyize götürdüğü mahkeme kararı yargıtay tarafından onandı.

 ŞOK İDDİA: ASKERİ MAKAMLAR TAN’I DEP’LİLER İLE GÖRÜŞTÜ İÇİN TEHDİT ETTİ!

 Öte yandan Aslan’ın dilekçesinde yer alan önemli konulardan biri de Tan’ın o dönemlerde askeri makamlar tarafından tehdit edildiği yönündeki iddialar idi. Aslan’ın sunduğu dilekçede şu ifadelere yer verdi: "Hikmet Tan kendisine yönelik saldırıda Ergenekon ve JİTEM'den şüphelendiğini söylemiştir. Konuşmasının devamında ise 'Eğer mahkemeler ve savcılar tarafından ifadem alınmak istenirse seve seve ifade vereceğim' demiştir. Sayın Tan, başka bir demecinde eski DEP milletvekilleriyle Van Valiliği'nde görüşmesi dolayısıyla Van'daki askeri makamlar tarafından tehdit edildiğini ve akabinde suikast olayının meydana gelmesi anlamlı bulunmuştur."

 AVUKAT ASLAN: TAN YENİDEN DİNLENSİN

 Öte yandan Aslan aynı dilekçesinde olay sonrasında yaşanan bazı gelişmeleri de sunarak, Vali Tan'a yönelik suikast girişiminden sonra olay mahallinde bulunan bazı vatandaşların Hizb-ut Tahrir'in kullandığı işareti yaparak slogan atıldığı yönünde iddiaların olduğunu anımsatan Aslan, bunun araştırılmasını istedi. Devam eden Ergenekon soruşturması ve kovuşturmasında Hizb-ut Tahrir-Ergenekon bağlantısının ortaya çıktığına işaret eden Aslan, bu sebeple yargılamanın yeniden yapılmasını talep etti. Dilekçesinde yargılanmanın yenilenmesi istemlerinin kabul edilmesi isteyen Aslan, Hikmet Tan'ın dosya kapsamında tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

 TAN JİTEM’DEN ŞÜPHELENMİŞ MİYDİ?

 Öte yandan Avukat’ın iddialarına göre yine o dönemlerde Vali Tan’ın, JİTEM'in varlığından şüphe duymadığını söylediğini belirterek. kendisine yönelik suikastın perde arkasında JİTEM'in olup olmadığının ise araştırılmaya değer bir konu olduğunu açıkladığını kaydetti. Avukat Aslan’ın iddilarına göre Tan o dönemki konuşmasında, “JİTEM'in resmi olarak değil ama fiili olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak çalışıyor. JİTEM'in varlığından ilk kez 1992 yılında Jandarma İstihbarat Binbaşı Cem Ersever'in öldürülmesinin ardından haberdar oldum. O dönemde Ankara Altındağ Kaymakamı olarak görev yapıyordum ve bir dizi esrarengiz öldürme olayına şahit oldum. Bu olayların bir birleri ile bağlantılıdır arkasında ise JİTEM'in olduğunu düşünüyorum. Bana yapılan suikastı PKK'nın yaptığı ortaya çıktı. Durum her ne kadar böyle olsa da benim kanaatim bu olayı perde gerisinde PKK'ya bağlı bazı yan kuruluşlar ile devletin içindeki bazı kuruluşların parmağı olduğu yönünde. Şüphelendiğim kuruluşlar arasında JİTEM de var. Ama bunun, yüzde 100 onlar tarafından yapılıp yapılmadığı araştırılmaya değer bir konudur." şeklindeki ifadelere yer verdi.

 TAN: DEVLET İÇİNDEKİLER RAHATSIZ OLDU!

 Avukat’ın dilekçesindeki ibarelerde en çok dikkat çekici ibarelerden biri de Tan’ın kendi ağzından söylediği belirtilen şu cümleler oldu, “Ben o yıllarda halkla devleti kaynaştırdım, barıştırdım. Halka devletimizin sıcak yüzünü gösterdim. Bundan rahatsız olanların içinde PKK'nın ve onun siyasi kolunun olduğu tartışmasız. Ama devletin içinde de bu durumdan rahatsız olanlar vardı.”

 OLAY NASIL OLMUŞTU?

 Olay 2 Temmuz 2004 yılında eski Vali Konağı’nın bulunduğu mevkideki Ordu Caddesi’nde meydana gelmişti. 2 çocuk babası Vali Hikmet Tan, dün sabah Ordu Caddesi’nde bulunan Vali Konağı’ndan makam otomobiliyle eskort ve bir koruma aracı eşliğinde valiliğe giderken, saldırıya uğramıştı. Vali Konağı’na 100 metre uzaklıkta, Ordu Caddesi üzerinde ve Vali Tan’ın zırhsız Mercedes marka otomobilinin gidiş yönünde park edilen 65 AE 276 plakalı 1983 model Lada Samara marka otomobile önceden yerleştirilen bomba, uzaktan kumandayla patlatılmıştı. Tan’ın makam otomobili hasar görmüş korkunç patlama sırasında yoldan geçen 3 kişi olay yerinde can vermişti. Diğer yaralılardan 2’si de hayatını kaybetmiş olayda toplamda 5 kişi hayatını kaybetmiş, 23 kişi de yaralanmıştı. 

Editör: TE Bilisim