ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ-ÖMER AYTAÇ AYKAÇ - Van TSO’nun davetlisi olarak meclis üyeleri ve Van iş dünyasının temsilcileri ile sahur programında buluşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Murat Zorluoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Van’da yapılanlar ve yapılması planlanan birbirinden önemli çalışmaları paylaşan Zorluoğlu, iş dünyasının sorunlarını dinleyip tek tek soruları cevapladı. Takva’nın 10 yılda yapılan hizmetleri sıralamasının ardından önemli konuları değerlendiren Zorluoğlu, Çevre Yolu, Stadyum gibi önemli talepleri de cevaplayarak bir çoğu hakkında ilk kez net açıklamalarda bulundu.

 

ZORLUOĞLU: EN BÜYÜK İCRAATİMİZ ‘YOL’ OLDU

 

VAN TSO’nun davetiyle sahur programına katılan Zoruloğlu, Takva’nın 10 ayda yaptığı çalışmaları paylaşmasının ardından bu süreçte yapılan çalışmaları değerlendirdi. Takva, Takva’nın dile getirdiği çalışmaları dinledikten sonra şu ifadeleri kullandı: “Geçen Temmuz’dan bu yana yapmaya çalıştıklarımızı çok iyi bir şekilde bulmuş ve tespit etmiş. Tabi Valilik ve Büyükşehir Belediye başkanlığının aynı kişinin ukdesinde olmasından kaynaklı avantajları kullandığımızı itiraf etmeliyim. Geçen yıl Büyükşehir Belediyesi olarak en büyük icraatımız de asfalt yoldu. Biz tam bin kilometreye yakın yol yaptık, bunun 660 civarında bir kısmı sıcak asfalttı. Köylerimizi ilçelere bağlayan tüm yollara neredeyse asfalt yaptık. Bu gerçekten önemlidir. Bu sene de ağırlığımızı merkez ilçe ve Erciş’e vereceğiz. Yine ilçelerimizde de çalışacağız.

 

İSKELE CADDESİ ÇOK GÜZEL OLACAK!

 

“Yaptıklarımızı zaten Sayın Takva söyledi. Bunlar arasında ikinisan caddesi önemliydi. Bu cadde başlarda bizim de hesap edemediğimiz kadar şenlendi. Marka mekanlar açıldı ve Van prestij caddesine kavuştu. Şimdi hedefimiz İskele Caddesi. Bu caddenin durumunu Necdet Takva ısrarla üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Çift yönün caddeye hayat vereceğini söyledi. Özellikle Karayolları kavşağından şehre doğru olan bölümünde, yolu da genişletmet suretiyle çift yön yapıyoruz. Işıklandırıyoruz ve ağaçlandırıyoruz. Güzel bir proje oldu. İnşallah halkımızın da hoşuna gider. Bittiğinde İskele Caddesi bambaşka bir görünüşe kavuşacak. Aşağı kısma kadar olan bölümü de tabi dokunuşlarla güzelleştireceğiz.”

 

“KENT MEYDANI ÖNEMLİ” DEDİ...

 

Önemli konulara başlıklar halinde değinen Zorluoğlu, bu noktada kent meydanının çok önemli bir iş olduğunu ve bu işi çok önemsediğini kaydetti. Zorluoğlu: “Kent meydanı işine değindik. Kent meydanı işi gerçekten zor iş. Çok titiz bir iş bir iş aynı zamanda. Bunu da bizatihi kendim takip ettim. 25 dönümlük bu alanda inşallah altı da otopark olacak şekilde kent meydanı oluyor. Orada müze, belediye binaları yıkıldı. Şu anda oradaki vatandaşlarla son görüşmeleri bitirmek üzereyiz. Oranın da onayını yaptıktan sonra tam anlamıyla kepçeyi vuracağız tabiri caizse. Bunu yaparken de kimsenin canını yakmadan, gönlünü kırmadan, kamulaştırma gibi bir zora da koymadan hayata geçireceğiz.” Dedi.

 

YENİ YOLLARIN AÇILMASININ STARTI VERİLİYOR!

 

Diğer önemli projelere de değinen Zorluoğlu: “Yine Atık Su Arıtma tesisi bu şehir için önemli bir iştir. Bu şehrin en önemli ihtiyaçlarından biriydi. Katı atık entegre tesisi ile de Özalp yolu üzerindeki depolama alanının üstü kapanacak ve oradan enerji üretilecek. Aynı zamanda ayrıştırma merkezleri kuracağız. Bu da benim önem verdiğim bir proje. Akdamar’da 4.5 milyon tutarında tatlı su götürme projesini hayata geçiriyoruz. Ada bizim için çok önemli. Sayın başkanın bahsetmediği bir proje vardı. O da yeni yollar. Eski devlet hastanesinden Akköprü’ye inen yolu açıyoruz. Bu yol ile beşyol trafiği Akköprü yoluna bağlanacak. Uzun vadede de Çevre Yolu’na ulaşacak. Yine peynirciler çarşısı ihalesi yapıldı. Ramazandan sonra başlayacak.” Şeklinde konuştu.

 

ERCİŞ’TEKİ YILAN HİKAYESİ SON BULDU: ERCİŞ DEVLET HASTANESİ HİZMETE BAŞLADI!

 

Erciş Devlet Hastanesi konusunda beklenen haberi veren Zoruloğlu: “Kent Müzesi de yine Van için çok özel bir proje. Yolunda gidiyor. Erciş devlet hastanesi yine yılan hikayesine dönmüştü. Son 1 aydır oraya harcadığımız enerjiyi tarif edemem. Sağlık müdürümüzü gönderdik 15 gündür orada. Bugün itibariyle de muayene işlemleri başladı bunun çözümü de önemli işlerden birisiydi.” Dedi.

 

STADYUMUN YERİ BELLİ OLDU

 

Geçtiğimiz günlerde başbakanın müjdesini verdiği millet bahçesi ve stadyum konusuna da değinen Zorluoğlu: “Sayın başbakanımız gelmeden önce beni aradı. Şöyle bir şey konuştuk: Biliyorsunuz millet bahçeleri kuruluyor. Eski stadyumların yeri millet bahçeleri oluyor. Van bunun için çok ideal. Gençlik ve Spor Bakanlığımızla da şunu konuştuk. Biz belediyemize ait Oto Galericiler sitesinin yanındaki olana Gençlik ve Spor’a vereceğimiz, onların da stadyumun yerini bize vereceği şeklinde bir konu konuştuk. Mevcut stadyum yeri millet bahçesi olacak. Oto Galericiler’in yanındaki alan da stadyum olacak. Bunun için anlaştık. Sayın başbakanımıza da iletildi. Yatırım programına da alındığında bu iş için o zaman hayırlı olsun diyebiliriz. Ama belirli bir mesafe kat edildi.” Şeklinde konuştu.

 

“EĞİTİM ŞART” DEDİ VE EKLEDİ...

 

Eğtiim yatırımlarına özen gösteren Zorluoğlu: diğer konularda sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim konusu önemli. Bu konu da eksiğimiz de var. Bunu söylemekten çekinmiyorum. Ben bu noktada kentin eksiklerini de sayın bakana aktardım. Çok verimli oldu. Bize hemen 25 milyon TL’lik ilave bütçe geldi. Toplamda 125 milyon TL’lik okul yatırımı yapabileceğiz bu yıl. Yani fiziki eksiklerimizi büyük oranda bitiriyoruz. Ama aynı zamanda akademik başarı sıkıntısı da var. Sınavlarda ilimiz başarılı değil maalesef. Biz de bu anlamda sürekli eğitim merkezleri ve benzeri çalışmalarla çocuklarımızı sınava hazırlıyoruz. İnşallah başarılı olacağız. Geldiğimize en büyük sorunlardan biri Tekstilkent’in alt yapı sorunuydu. Asfalt yoktu, kaldırım yoktu, ışıklandırma yoktu. Ortak bir çabayla bu iş de tamamlandı.”

 

“BU ŞEHRİ GÖRMEDİĞİM BİR ŞEY VARDI...”

 

“Bu şehirde benim geldiğimde görmediğim bir şey vardı: Bu şehirde çiçek yoktu. Yolda, kenarda, refüjde renklilikler yoktu. Biz büyükşehir olarak seralar kurduk. Şimdi her yerde bir güzellik var. Daha önemli bir şey daha söyleyeyim. 40 kilometrelik İpekyolu caddemiz de benzer bir güzelliğe kavuşacak. Bu cadde Edremit’ten üniversiteye kadar yeniden düzenleniyor. Tamamlandığında çok güzel bir görüntü olacak.”

 

VALİLİK GİDİNCE YERİNE NE GELECEK?

 

“Sayın Takva’nın bahsettiği Valilik binası vardı. Hükümet konağının projesi tamamlandı. TOKİ tarafından yapılacak olan yeni hükümet konağımız Tuşba Kaymakamlığı’nın olduğu alanda yapılacak. Adliye’nin yanında olacak. Tamamlandığında buraya sahip çıkın. Mevcut hükümet konağının yerinin nefes alacak bir alan olarak kalması gerekiyor. Yine Emniyet Müdürlüğü binası yapılıyor. Karayolları’nın eski yerine yapılıyor bu da.”

 

BİZİM DE ARTIK BİR KÜTÜPHANEMİZ OLACAK...

 

Kütüphane konusunda esprili bir dil kullanan Zorluoğlu: “Bunlara ek olarak yapacağımız iki önemli proje daha var. Vizontele de “Kütüphane bu herkes yardımcı olur.” deniyordu ama bakıyoruz burada kimse yardımcı olmamış. Şimdi projesi hazır. Bu seneki yatırım programında bir kültür merkezi bir de kütüphane var. İnşallah her iki yatırım da bu sene başlamış olacak ve kentin kültür hayatına katkı sunacak. Ha keza bu sene Ramazan etkinlikleri var. Büyük çadır kurduk ve tüm insanımız burada buluşuyor. Zengini, fakiri hiç farketmiyor. Ben de Ramazan boyunca hiç bir gün bile evimde iftar açamadım. İlçeleri dolaşıyorum. 10 ilçemizi gezdik. Oralarda da güzel manzaralar oluyor. Buralarda da ben birlik, beraberlik ve kardeşlik hususunun üzerinde duruyorum. Halkımızla bu anlamda bir birliktelik sağlıyoruz. Toplumun tüm kesimleri ile Valilik ve belediye arasında bağ oluşturmaya çalışıyoruz. Kent meydanı konusunda bile bunu yapmaya çalıştık. Görüşmedik kimse bırakmadık. Yani bu birlikteliğimiz, şehrin birlikteliği önemli bir şeydir. Belki de en büyük kazanım da bu birliktelik olacaktır. ” dedi.

 

VE ÇEVRE YOLU İÇİN TARİH VERDİ!

 

Çevre Yolu konusunda ısrarla gelen talepler üzerine konuşan Zorluoğlu, bu anlamda şimdiye kadar ilk kez tarih ve net bir takvim de verdi. Zorluoğlu: Çevre Yolu’nu en sona bıraktım. Biz Çevre Yolu ile ilgili yerel anlamda gereken her şeyi yaptık. Geldiğimiz nokta şu: 6 bin hektarlık alanının tamamının imar planı yapıldı bitti. Hem 1/5000’likler, hem 1/1000’likler bitti. İtiraz süreçleri büyük oranda tamamlandı. 18 uygulaması başlıyor. Ağustos itibariyle bir bölümünden 18 uygulamasına başlayacağız. Bakalım neler olacak. Tabi burası için kamulaştırma talebi bir hayli fazlaydı. Ama bu çok mümkün gözükmüyor. Buraya 18 ile başlayacağız. Şunu da söyleyeyim: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıldan bu yana yaptığı çalışma 3 yılın çalışmasıdır. 3 yılda bitecek bir çalışma 10 ay gibi bir sürede bitti. İnşallah uygulamayı da başarı ile yaparsak Çevre Yolu bu şehre sadece trafik katkısı yapmayacak imarın genişlemesi ve ayrı bir nefes kazanması olacak. Yeni alanlar oluşacak, konutlar yapılacak, ticari alanlar oluşacak. Dolayısıyla çok önemli bir projedir. Benim de en çok üzerinde durduğum projedir.” Dedi.

Editör: TE Bilisim