Van’da, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) tarafından 2015 yılında başarı gösteren ihracatçılara ödülleri verildi. Elite World Van Hotel’de düzenlenen iftar yemeğinde birlik üyeleri ile bir araya gelen DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, yaptıkları çalışmalara kısaca değinerek, tek amaçlarının Van’ın kalkınması olduğunu vurguladı. Plaket töreninde konuşan Vali İbrahim Taşyapan ise Van’a lojistik merkezi kurmak için çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

 

Düzenlenen iftar programına Van Valisi İbrahim Taşyapan, HDP Van Milletvekilleri Remzi Özgökçe, Selami Özyaşar, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, HDP Eş Başkanı Derya Hayva, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, OSB Başkanı Necmeddin Çok ve çok sayıda davetli katıldı. İftar sonrası söz alan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, amaçlarının birlik içinde ekonomi ve huzuru sağlamak olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de her ihracat yapan bizim için şampiyondur. Sadece biraz öne çıkan kardeşlerimize plaket hediye ettik. İhracat yapanlar bizim baş tacımızdır. Gönlümüzün şampiyonudur.  Bizim gayemiz, amacımız hep birlikte bölgemizin, şehrimizin, ülkemizin ekonomisini geliştirmek, istihdam alanı oluşturmak ve bu vesile ile huzur içinde yaşamayı sağlamak için hepimiz cani gönülden çalışıyoruz diye konuştu.

 

TAŞYAPAN: İHRACAT ANA EKONOMİDİR

Daha sonra söz alan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise ihracatın bir bölge için ana ekonomi olduğunu belirterek, “Bildiğiniz üzere ihracat bir bölgenin ana ekonomi göstergelerinden bir tanesidir. Aynı zamanda gelişmişliğin bir sonucudur. Van’ımızda ve etrafındaki şehirlerde bölge olarak sanayimiz nispeten gelişmeye başlamış şehirlerdir. Daha önce hayvancılıkla, tarımla, tarımın diğer kollarıyla öne çıkan şehirlerdir. Şimdi yavaş yavaş organize sanayimizin gelişmesi, diğer sanayi kuruluşlarımızın buraya gelmeleri, bölgemizdeki ekonomik geleceğin fark edilerek, ülkenin diğer yerlerinden buralara yatırım yapmak üzere gelen işadamlarımız sayesinde sanayimizde beli bir periyotta büyüme göstermeye başlamıştır. Bunun sonucu olarak da hem Van’ımızın konumu, hem değerleri bakımından ihracatta ilimizde yavaş yavaş yükselmeye başlamıştır. Tabi ki en uzun sınırımız İran ülkesiyle aynı zamanda Irak, Suriye ile olan yakınlığımız bizim bu bölgede stratejik bir ekonomik yerde olduğumuzu göstermektedir. İnşallah gelecekte sizlerin de gayretleriyle hem üretimde, hem ihracatta yapacağınız işlerde ve atacağınız adımlarla devletimizin sağlamış olduğu yatırım imkânlarını teşviklerini değerlendirerek, kapasitenizi her geçen gün daha da ileriye götüreceksiniz” ifadelerini kullandı.

 

“RAKAMLARIMIZ ÇOK İÇ AÇICI DEĞİL”

Van’ın ve bölgenin gelişmesi için belli hedefler belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Vali Taşyapan, “Rakamlarımız çok iç açıcı değil ama gelişen, ilerleyen bir il, kendi ayakları üzerinde durma sanayi açısından durmaya çalışan bir ilde de ümit vadetmektedir. Aslında belli hedefler koymamız gerekir. Bu hedeflere ulaşmak içinde belli bir strateji ile çalışmak zorundayız. Onun için şuandaki ihracatlarımız daha çok az üretim ama daha çok hizmet sektörü tedarikçilik üzerine yoğunlaşmaktadır. Bunlar en azından bölgemizin üreterek beli bir konuma getirerek çoğaltabilirsek,  daha da kalıcı hale getirmemiz gerekiyor. Tabi ki Van ulaşım sektöründe de önemli bir yerde bulunması nedeniyle burayı lojistik üssü yapma konusunda gayretlerimiz var. Organize Sanayimizin içerisinde deniz yolu bağlantısında bir lojistik merkezini kurmanın çalışmalarını yürüyoruz. Bunu da muhakkak yapabilirsek, ihracatçılarımız için büyük bir kolaylık olacaktır. Tabi ki kapılarımızdaki sıkıntılarımız var. Ama bu yöndeki çalışmalarımızda devam etmektedir. Sınır kapılarımızı daha hızlı, daha kolay ve insanların malları daha kolayca girip çıkabileceği hale getirebilirsek bu da ihracatımızda büyük ivmeler kazandıracaktır. İnşallah gelecekte Van’ımız ve Van’ımızın ekonomisi daha hızlı adımlarla ileriye gidecektir. Bölgedeki stratejik konumu da kullanarak daha fazla ihracat, daha fazla üretim yapılacağını diliyorum. Bu da ilimize ve bölgemize istihdam, refah, gelir olarak yansıtılacaktır. Bundan bütün insanlarımız yararlanacaktır” şeklinde sözlerine son verdi. Program sonunda plaket takdimi yapıldı.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim