ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ / GÜLİZAR ORUÇ-  Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentteki muhtarlarla bir araya geldi. ‘Açık Kapı’ adı ‘Milletin Kapısı’ sloganı ile düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Bilmez, muhtarlara önemli mesajlar verirken, terör örgütleri ile her hangi bir bağları olduğu taktirde görevlerine son verileceğine vurgu yaptı. Vali Bilmez, Van’da kaymakamlık yaptığı dönemler de vurgu yaparak eski Van ile yeni Van arasındaki değişime dikkat çekti. Bilmez konuyla ilgili olarak: “Ben daha önce buradayken Van’da her renk vardı. Ama şiddet burada her şeyi siyah ve beyaz yapmış. Van bu bölgenin lokomotifidir. Van huzurlu olduğunda çevresi de huzurlu olur. Van zengin olduğunda çevresi de zengin olur. Ama Van kötüye gittiğinde bölgede maalesef kötüye gider. Bu memleket bizim ve hep birlikte bu memlekete sahip çıkacağız. Biz inanıyoruz. Devletimiz hiç kimsenin baskısına fırsat vermez. Biz bir milletiz. Ankara’daki kredimizi güvenlikle doldurmayalım. Biz Van’ı güzellikleriyle, turizmiyle, alt yapısıyla uğraşacak bir atmosfer yaratalım. Her türlü uyuşturucudan uzak bir yaşam diliyorum.” Dedi.

Kısa bir süre önce Van Valiliğine atanan Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, ilk icraatları arasında muhtarlarla bir araya gelmek oldu. Van Devlet Tiyatrosunda birçok önemli ismin katıldığı toplantıda uyuşturucu konuşuldu. Uyuşturucunun yanı sıra muhtarların önemli görevleri konusunda da önemli başlıklar konuşuldu. Programa Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, Van İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, çeşitli kamu kurum kuruluşların amirleri ve muhtarlar katıldı.

BİLMEZ: MUHTARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI KURULDU

Toplantıda ilk olarak konuşma yapan an Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İçişleri bakanlığı liderliğinde düzenlenen bu toplantıların önemine dikkat çekerek, “Uyuşturucu konusunda ülkemiz maalesef bir hedef ülkesidir. Bunun için geçlerimizi her türlü kötü bağımlılıktan korumamız lazım. Ben muhtarlarla ilgili yapılan Ak Parti iktidarı döneminde tüm çalışmaların başındaydım. İki bin iki yılında bir muhtarın aylık ücreti, doksan yedi liraydı. Sigorta yoktu, muhtarlıktan ayrıldığı takdirde silah fiyatı kadar harç ödemek zorundaydı, kamu kurumlarında doğru dürüst muhataba alınmıyorlardı. Bu durumdayken Sayın Cumhurbaşkanımız talimatıyla İçişleri bakanlığı bünyesinde muhtarlar daire başkanlığı kuruldu. Büyükşehir belediyelerinin, muhtarların sorunlarını takibi ile ilgili daire başkanlığı kuruldu. Ve her ilde de bir Vali yardımcısının, muhtarların sorunlarını, ihtiyaçlarını takibi ile ilgili görevlendirildi.” Şeklinde konuştu.

“KANUNLARIMIZ MUHTARLARA ÇOK SORUMLULUK”

Bilmez, “Ayrıca İçişleri Bakanlığında muhtar web sayfası oluştu. Herkese şifre verildi. Bir muhtar kendi mahallesiyle ilgili bir talep oraya yazdığı zaman otomatikman ilgili birim neyse Milli eğitimse, milli eğitim, sağlıksa, sağlık birime gidiyor. Oradan gelen cevap tekrar bilgi olarak veriliyor. Bu sistem kurumsal olarak kurulduktan sonra da Türkiye’de Cumhurbaşkanımızın düzenli toplantısını yaptığı tek meslek grubudur. Kanunlarımız muhtarlara çok sorumluluk yüklemiş, muhtar mahallesinde devleti temsil eden kişidir, Cumhurbaşkanımızı temsil eden kişidir, valiliği, kaymakamı temsil eden kişidir. Bizim bu mevzuatımızda da kendi köyünün mülki idaresidir. Muhtar aynı zamanda da, kendi mahallesinin Belediye başkanıdır, kanat önderidir, lideridir.” Dedi.

BİLMEZ: BİZ İMPARATORLUK BAKİYESİYİZ

Muhtarların devlet adına mahallede düzen kurduğuna dikkat çeken Bilmez, “Kanunları uygulamasından sorumlu olan kişidir ve bunun için de Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye’de nadir insanlara ay yıldızlı bayrak taşıyan mührü kullanma yetkisi vermiştir. O mührü devlet adına muhtar kullanmaktadır. Muhtarlar, köyün taleplerini, mahalleli adına talep eden kişidir.  Mührü veren Devlettir ama seçen de millettir. Devlet ile vatandaşın birleştiği en kılcal damarımız muhtardır. Onun için biz muhtarlarımızdan beklentilerimizde fazla. Sayın Cumhurbaşkanımız ciddi anlamda değer veriyor amenna, hak da ediyor, en kılcal damardaki devletin temsilcisi, milletin temsilcisi, kanaat önderi, sokağın derdini çeken, yükünü çeken, cefasını çeken, insanları barıştıran, kız istemeden tut, kavgalıları barıştırmaya kadar her alanda toplumun sorumluluk yüklediği kişilersiniz. Bu ülkede bin yıllardır birlikte yaşayan toplumuz. Bu millet bir sürü uygarlıktan beslenerek bugüne kadar gelmiş. Bu bölgede izleri aradığımızda en az beş altı uygarlığın izini görürüz. Bunun için biz imparatorluk bakiyesiyiz, biz de çok kültürlülükte var ama biz aynı amaç etrafında birleşmiş, millet olmuş bir toplumuz.” İfadelerine yer verdi.

“PARTİLEŞMENİN ÖNÜNE DE ÖRGÜT GEÇTİ”

Bölgede etnik kökenden dolayı insanların birbirine düştüğünü kaydeden Bilmez, “Ortadoğu’yu kan gölüne çevirdiler. Ortadoğu bir cadı kazanına çevrildi. Bunu kimlerin eli ile yapıldığını da biliyoruz. Allah bizi birbirimizi sevelim diye yarattı. Hangi kökenden olursa olsun kardeşiz. Zamanında Mehmet Ağar “Dağda gezeceklerine şehirde siyaset yapsınlar” dedi. Sonra Cumhurbaşkanımız “Baldıran zehri de olsa içeceğiz” dediğinde buradaki sorunları samımı olarak aşmaya çalıştı. Ve 7 Haziran’da da HDP büyük bir başları elde etti. Genel başkanları kalkıp “Emanet oylar var” dedi ve teşekkür etti. Akşamına Duran Kalkan ve Cemil Bayık kalkıp dünya medyasına “Emanet oy yoktur, oylar bizimdir. Size verilen oy yok sesini kes” dedi. Bu açıklamaların ardından bu partinin hiçbir yetkilisi tek bir açıklama yapmadı. Ve partileşmenin önüne de örgüt geçti. Devlet partileşmeleri için destek olur ama aynı zamanda devlet ülkenin birliğine kast etmiş örgütleri yok etmek için uğraşır. Ama karşımızda öyle bir yapı var ki parti nerede başlıyor örgüt nerede bitiyor belli değil. Bunu biri çıksın tarif edebiliyorsa bize tarif etsin.” Diye konuştu. 

BİLMEZ: HİÇBİR MUHTARIMIZI ORALARDA GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Bilmez konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Devletin temsilcisi olan muhtarlarımızın bu konuda ortada kalmamalarını bizim yanımızda başka öbür tarafta başka olmalarına artık müsaade etmeyeceğiz. Devletin mührünü taşıyan kimseler milletin birliği ve beraberliğinin yanında olmak zorunda. Keşke örgütle arasına bağ koyabilseydi ve parti olabilseydi. Diğer partiler gibi olabilseydi. Ama maalesef olmadı olamadı. Çünkü örgüt buna müsaade etmedi. Hiçbir muhtarımız o da bir partidir o da bir dernektir biz bunun için destek verdik demesin. Buna hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğimizi muhtarlarımıza buradan söylüyoruz. Bu bütün terör örgütleri için geçerli. Hiçbir muhtarımızı oralarda görmek istemiyoruz. Görürsek gereğini yapacağız.”

“KÖYÜNE LAF GEÇİREMEYEN BANA HİÇ LAF GEÇİREMEZ”

Bilmez, mahalle muhtarları kanununun 18’inci maddesi gereği muhtarın görevine direk görevine son verildiğini belirterek “Görevine son verilen bir daha muhtar adayı dahi olamıyor. Bu konuda sizden ciddi bir hassasiyet bekliyorum. Devletten her şeyi talep etme hakkınız var. Vatandaşa hizmet için vardır devlet. Ama devletin de vatandaşında bir sadakat isteme hakkı var. Muhtarın da ana sorumluluğundadır. Bu süreçte açık konuşacağız. Hiç imalarla konuşmayacağız. Muhtarlar kalkıp köyüme laf geçiremiyorum demesin. Köyüne laf geçiremeyen bana hiç laf geçiremez.” Dedi.

BİLMEZ: BU MEMLEKET BİZİM VE HEP BİRLİKTE BU MEMLEKETE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Vali Bilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “Ben daha önce buradayken Van’da her renk vardı. Ama şiddet burada her şeyi siyah ve beyaz yapmış. Van bu bölgenin lokomotifidir. Van huzurlu olduğunda çevresi de huzurlu olur. Van zengin olduğunda çevresi de zengin olur. Ama Van kötüye gittiğinde bölgede maalesef kötüye gider. Bu memleket bizim ve hep birlikte bu memlekete sahip çıkacağız. Bu bayrak bizim ve 81 milyon insanın bayrağıdır. Kökenin ne olduğu hiç fark etmez. Sorunlarımız elbette var. Ama yeryüzünde bu zamana kadar hiçbir sorun şiddetle çözülmedi. Bu bölgede yaşayan insanların bir muhasebe yapması lazım. Muhtarlarımızın devletin temsilcisi olarak bu anlamda ciddi bir beklentimiz var. Biz inanıyoruz. Devletimiz hiç kimsenin baskısına fırsat vermez. Biz bir milletiz. Ankara’daki kredimizi güvenlikle doldurmayalım. Biz Van’ı güzellikleriyle, turizmiyle, alt yapısıyla uğraşacak bir atmosfer yaratalım. Her türlü uyuşturucudan uzak bir yaşam diliyorum.”

Toplantının Yeşilay ve Van Emniyet Müdürlüğü birer sunumları

Editör: TE Bilisim