ŞEHRİVAN HABER:ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAMİT KARAKUŞ-   Van’da bu yıl 10’ununcusu gerçekleştirilen Van Turizm ve Seyahat Fuarı’na katılmak için Van’a gelen Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu ve heyeti Van’da önemli temaslarda bulundu. Fuara katılmak için Van’a gelen heyet ziyaretler kapsamında Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti. Van Valisi ile birlikte üç valinin değerlendirmelerinin merkezinde Van yer alırken, her üç isimde ortaklaşmaya, işbirliğine vurgu yaptı.

Van’a yapmış olduğu büyük hizmetlerle anılan ve Van’da en uzun süre görev yapan valilerden biri olan Antalya Valisi Münir Karaloğlu 6 yılın ardından beraberindeki 60 iş adamı ve Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu ile birlikte hem 10’uncu Turizm Seyahat Fuarı açılışına katılmak hem de kendinde ayrı bir yeri olduğunu belirttiği Van’ı ziyaret etmek amacıyla bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in davetiyle Van’da bulunan ve bu ziyaretler kapsamında Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da kapısını çalan Karaloğlu ve beraberindeki heyet Vali Bilmez ve Van TSO başkanı Necdet Takva’nın ev sahipliğinde, kent adına önemli konuları masaya yatırdı. Özellikle Antalya, Isparta ve Burdur arasında oluşan işbirliği üzerinden örnekler veren Antalya Valisi Karaloğlu ve Isparta Valisi Seymenoğlu bu iş birliği içerisinde Van’ı da görmek istediklerini vurguladılar. Isparta’nın kozmetik sektöründe Türkiye’de söz sahibi olmasını Van’ın İran Pazarı adına değerlendirebileceğini belirten Vali Karaloğlu Van’ın depremden sonraki süreçte başardığı hızlı toparlanma sürecine de atıflarda bulundu. Van TSO’nnu mevcut yapısına da övgülerin yapıldığı toplantıda karşılıklı davetlerle de yatırım ortamı konusunda önemli bir adım atıldı.

KARALOĞLU: VAN’DA GÜZEL ANILARIMIZ DA OLDU, ACI ANILAMIZ DA

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, yanında bulunan atmış kişilik heyetle birlikte Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyaret esnasında açıklamalarda bulunan Karaloğlu, Vali olarak ilk görev yaptığı kent olmasından dolayı Van’ın kendisi için özel bir yeri olduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Van’da en uzun süre çalışan valilerden birisiyim. Bundan dolayı da çok mutluyum. Van’da dört buçuk yıl görev yaptım, bırakılsaydı bir dört buçuk yıl daha çalışırdım. Bundan dolayı hiçbir şikâyetimiz yoktu. Van’da çok güzel anılarımız oldu, acı anılarımızda oldu. Yaşanan büyük depremin arkasından Van’ın dünya deprem literatürünü geçecek hızla sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve hükümetimizin büyük desteği ile 81 milyon insanın el birliği ile ilk sene 12 ayda 24 bin konut yapıldı. Eksi 20 derecede ısıtılarak agrega ısıtılarak beton dökülünce alttan da tekrardan ısıtarak donmasın diye, o koşullarda 24 bin konut yapıldı. Bu bir rekordur, ama biz maalesef batılılar gibi başarımızı daha fazla satamayız. Öyle bir tarafımız var, utanırız. Başarımızı anlatmaktan dolayı utanırız.” Şeklinde konuştu.

“SİZ ENKAZI KALDIRMADAN BİZ VAN’I KALDIRDIK”

Kendisine gelen bir ajans ile ilgili Van üzerine verdiği örneği anlatan Karaloğlu “Buradan Bursa’ya tayin oldum, biliyorsunuz Japonların çok meşhur bir ajansı var. Onun üzerinden dünyaya çok ciddi bir pier yaparlar. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı JICA Türkiye sorumlusu bana geldi. Bursa’da işbirliği yapalım diye, Bende Van’da Bursa geldiğimi söyledim. Van’da büyük bir deprem yaşandı ve Van’da bir dünya rekoru kırıldı, sizi hiç alan görmedim, dedim. Tamam, sizin tecrübeleriniz bizim için çok kıymetli özellikle depreme hazırlık aşamasında muhteşemdir. Ama 11 Mart 2011’de yaşanan tsunami depreminin enkazını kaldıramadan biz Van’ı ayağa kaldırdık, dedim. Eğer bu tecrübe paylaşımı ise, karşılıklı olması lazım. Bizim sizden depreme hazırlıkla ilgili alacaklarımız var, ama sizin de Türkiye’de afet sonrası operasyon nasıl yönetilir tecrübe etmeniz lazım. Bizim bu tecrübeyi satmamız lazım. Bir afet, kriz nasıl yönetilir tecrübesini dünyayla paylaşmamız lazım. Ama biz maalesef o konuda çok iyi değiliz. Bu şehirde güzel anılarımız var, güzel günlerimiz geçti. Bugün ilk defa Van’dan ayrıldıktan sonra Van’a gelmek nasip oldu. Herkese çok teşekkür ediyorum. Karşılıklı ziyaretler önemlidir. Biz de Vanlı dostlarımızı ve iş insanlarımızı Antalya’ya bekliyoruz” diye belirtti.

BİLMEZ: YATIRIMCILARI BÖLGEYE BEKLİYORUZ

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ziyaretten dolayı memnuniyet duyduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Antalya ve Isparta valileri ve beraberindeki heyetle birlikte kentimize şeref verdiler. Burada onları ağırlamaktan büyük bir onur duyduk. Van, potansiyeli ve ciddi zenginlikleri olan ama bölgenin yaşadığı süreçten dolayı algısı gerçek durumundan farklı olan bir kenttir. Bu algının düzelmesinde, bu ziyaretin ciddi bir katkısı ve emeği olacağına inanıyorum. Sayın valimiz Van’ın en zor döneminde burada görev yaptı. Belki de Dünya’da da örnek olabilecek yıkılmış bir kenttin, bir ulusun el ele vererek nasıl hızlı bir şekilde ayağa kaldırdığını en güzel örneği Van’da sergilendi. Depremin bütün yaraları ve izleri sarıldı, burada tüm ulus el ele verdi. Herkes Van’ın acılarını paylaştı, yaralarını birlikte sarmaya çalıştı. Ama maalesef bölgede yaşanan kutuplaşma bu bölgenin hakikatlerini ve gerçeklerini göz ardı etmesine neden oluyor. O yüzden biz kendimizi anlatmakta bazen hem dostlara hem rakiplerimize anlatmakta zorluk çekiyoruz. Ama son bir iki yıldır Van ticarette ve turizmde ciddi bir ivme kazandı. İlimizde 6 bin yatak kapasitemiz var. Otellerimiz doluluk oranı yüzde yüz oranında, Kapıköy sınır kapısında modern bir kapı yapıldı. Günlük olarak giriş yapan 3-4 bin yabancı sayısını yakaladık. Toplam giriş-çıkış yapan sayısı ise, 6-7 bin kişi seviyesinde oluyor. Yatırımcıları bölgeye bekliyoruz. Biz sizleri burada ağırlamaktan onur duyduk” dedi.

TAKVA: BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYDUM

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ziyaretten dolayı memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve seçkin bir heyetle önemli bir tarihte burada görmekten onur duyduğunu dile getirdi. Takva, “Van’da en uzun görev yapan valiler arasından Münir Bey vardı, çok değerli hizmetler ve şehrin değişim-dönüşüm konusunda farkındalıklar oluşturdu. Sayın valimiz ve Odalar Borsalar Birliği yönetim kurulu üyesi Davut Bey, Van ile gönül bağlarını hiç koparmadılar. Van’a ve odamıza ziyaretlerinden dolayı büyük bir mutluluk duydum” diye belirtti.

“SİZİ ISPARTADA AĞIRLAMAK BİZİ ONURLANDIRIR”

Van’a yapmış oldukları ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirten Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu “Göller ve güller diyarı lavanta kokulu Isparta’dan geldim buraya arkadaşlar. Türkiye’nin elma deposu olan Isparta’dan geliyorum ve oradaki bütün vatandaşlarımızın sevgi, saygılarını getirdim. Benim için şu an burada olmak büyük bir zevk ve mutluluk kaynağı. Bu benim Van’ı 5’inci ziyaretim daha önce de farklı görevler ile Van’da bulunmuştum. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın da girişimleri ile bugün buraya bir heyet olarak ekledik ve çok da faydası olduğunu düşünüyorum. Bizim bir eksiğimiz Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’nın bugün aramızda olmaması. Ama buna karşılık ben bu güzel iş insanlarını ve yatırımcıları Isparta’ya davet etmek istiyorum. Amaç yatırım olmak zorunda değil; gezip görmek lazım. Gülleri gül bahçesinde, lavantaları lavanta bahçesinde görmek ayrı bir zevk verecektir. Yatırıma açık ve kozmetikte de Türkiye’nin en iddialı illerinden birisiyiz. O yüzden sizleri Isparta’da ağırlamaktan onur duyarız. Bunun için arkadaşlarımız her daim hazır olacaklardır.” İfadelerini kullandı.

“DOĞU BAZEN BATI’NIN ÇOK ÖNÜNE GEÇEBİLİYOR”

VANTSO’nun fiziki yapısına göndermeler yaparak binanın fiziki yapısına duymuş oldukları beğenileri ifade eden Seymenoğlu “Şu an çok güzel bir fiziki yapının içerisinde gerçekleştiriyoruz bu oturumumuzu. Birçok ilde Ticaret ve Sanayi Odaları’nın böyle bir toplantı salonu, sevgi salonu ya da diğer hizmetlerin yürütüldüğü bir alanı yok. Çok şükür biz Isparta’da ekonomi kampüsü adı altında Türkiye’ye örnek olacak bir yapımız var bizim de böyle bir alanımız var ama dediğim gibi bu imkânlara sahip olamayan birçok şehir var. Az önce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza sordum kaç yıldan beridir burayı kullanıyorsunuz diye oda bana 2006’dan beri burada olduklarını söyledi onun üstüne ben de demek ki Doğu’daki iller Batı’nın önüne geçebiliyormuş bazı alanlarda dedim.” Diye ekledi.

“VAN’DA MERMER ÜRETİMİNİ İLK DEFA DUYDUM”

Van’da mermer üretimi yapıldığını ilk defa duyduğunu belirten Seymenoğlu “Benim bir eksikliğim olarak görmenizi istediğim bir başka konu ise uçakta buraya gelirken Sayın Karaloğlu ile yan yana oturuyorduk o bana Van’daki mermerlerden bahsedince ben Van’da mermer olmaz dedim. Biz mermeri Balıkesir’de, Afyon’da var biliyorduk fakat Van’da da varmış ve çok iddialı bir kaynağı olduğunu öğrendik. Benim Isparta’ya döndüğümde ilk işim bunu oradaki mermer işi ile uğraşan yatırımcılarla paylaşmak olacak. Bu ziyaret bizim için çok olumlu ve faydalı oldu diyebilirim. Bulunduğumuz bölgede Isparta, Burdur ve Antalya olarak çok güzel işler yapıyoruz. Hiç birimiz birbirimizi rakip olarak görmüyor yaptığımız tüm işlerde birbirimize destek oluyoruz. Bölgede bir arada bir çalışma yürütüyoruz. Örneğin turizmde Antalya bize bir abilik yapıyor. Burdur ve Isparta turizm alanında daha önceden söz sahibi olamamış şehirler fakat son dönemde ciddi bir ziyaretçi potansiyeline ulaştığımızı söyleyebilirim.” Dedi.

“VAN’INDA TURİZMDEN HAK ETTİĞİ PAYI ALMASI LAZIM”

Gerçekleştirdikleri ziyaret ile Antalya’nın elde etmiş olduğu bir turizm pazarının benzerini de Van’ın kazanmasını istediklerini belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin “Bu benim Van’a ikinci gelişim ilk geldiğim gün odanın açılışının gerçekleşeceği ve Van’ın kahvaltı rekoru denemesinin yapılacağı gündü. O zaman da Necdet Başkan 1 yıldır göreve gelmişti ve 40 Bin kişi ile Van kahvaltı rekoru denemsini gerçekleştirmiştiler. Yusuf Konak ile de o gün tanışmıştık. O günden bu yana da ilişkimiz hiç kopmamıştı ve Van bizim için çok büyük önem arz ediyor. Turizm anlamında Antalya’nın şu an geldiği noktayı hepiniz biliyorsunuz bugün burada olmamızın sebebi de Van’ı da bu pastada pay sahibi kılmak oldu. Sayın Valim ile 2 senedir Van’a gelmenin planlarını yapıyorduk bugün beraberimizdeki iş insanları ile birlikte Van’dayız. En önemlisi de yanımızda 13 tane basın mensubu arkadaşımız var. Onların burayı görmesi, Van’ı tanıması ve Antalya’da anlatacak olması bizim için çok önemliydi. Onları da beraberimizde getirdik ki Van’ı birlikte tanıyabilelim.” Diye konuştu.

“İLLER ARASI İŞ BİRLİĞİNİ SÜRDÜRMELİYİZ”

İller arasındaki iş birliğini sürdürmenin gerekliliğini belirten Çetin “Van için gerçekten Doğu’nun parlayan yıldızı diyebilirim. Dün Şırnak’taydım önümüzdeki günlerde de Mardin ve Diyarbakır’a gideceğim ama Van burada kendini artık gerçekten kanıtlamış illerden biridir. Ticaret ve Sanayi Odaları’nın burada çok büyük payı olduğuna inanıyorum biz kendimiz yaptık Van’da da Necdet Başkan’ın bunu çok iyi yaptığına inanıyorum. Necdet Başkan vasıflarını sayarken bir tanesini söylemedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde 365 tane oda ve borsa var. Bunların yarısı Ticaret ve Sanayi Odasıdır. O yarısının da konsey başkanı Necdet Takva’dır. Bu çok önemlidir; odalar birliğindeki 5 konsey başkanından biridir kendisi. Ticaret ve Sanayi Odaları koordinasyonunu burada olmasına rağmen en iyi sağlayan oda başkanlarından biridir. O yüzden kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu iş birliğini sürdürmemiz gerekiyor. Bu iş birlikleri ile Batı’nın biraz daha Doğu’ya yakınlaşmasını sağlayabiliriz.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim