Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayı ile Başkale ilçesinde bulunan Şehit Uzman Kerim Aydın ve Murat Dağdelen Cadde isimlerinin Yılmaz Güney Caddesi olarak değiştirilmesi kararı Valiliği tarafından reddedildi. Büyükşehir Belediye Meclisi BDP Grubu Van Valiliğinin verdiği kararı tanımayacaklarını ve cadde isminin Yılmaz Güney Caddesi olarak tekrar onaylanacağını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı yapılan yoklama ve okunan genelgelerin ardından başladı. Başkale Belediyesi Meclisi'nin 4 Ağustos 2014 tarihinde ilçe merkezinde bulanan Şehit Uzman Kerim Aydın ve Murat Dağdelen Cadde isimlerinin Yılmaz Güney Caddesi olarak değiştirilmesi kararı 15 Ekim 2014 tarihinde Van Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylanarak Van Valiliğine gönderildi. Van Valiliği, 26 Kasım 2014 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesi'ne bir yazı göndererek alınan kararı reddetti.

VALİLİK KARARI İADE ETTİ

Vali Aydın Nezih Doğan imzasıyla Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği yazıda; “Başkale ilçesinde bir kısım cadde isimlerinin değişikliğine ilişkin olarak Büyükşehir Belediye Meclisi’nin almış olduğu ve onaylanmak üzere valiliğimize gönderilmiş olan 15.10.2014 tarih ve 225 sayılı karar incelenmiştir. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü için canları pahasına görevlerini ifa ederken şehit olmuş milli birlik ve beraberliğimizin en önemli değerleri olan şehitlerimize bir vefa borcu olarak anılarının yaşatılması amacıyla isimlerinin verilmiş olduğu cadde, bulvar vb. tesislerden kaldırılması valiliğimizce kabul edilemez bir durum olarak değerlendirildiğinden söz konusu karar onaylanmadan iade edilmiştir. Ancak; şehitlerimizin isimlerinin kaldırılmak istendiği cadde ve sokaklar yerine beldede yeni açılacak cadde, bulvar vb yerlere toplamda ortak değerlerimiz olarak kabul görmüş sanatçılarımızın isimlerinin verilmesi valiliğimizce memnuniyetle karşılanacaktır” ifadelerine yer verdi.

GÜLER VALİLİĞİN KARARINI KINADI

Van Valiliği'nden gelen yazıya ilişkin Büyükşehir Belediyesi Meclisi BDP Grubu itirazda bulundu. Belediye Meclisi'nden yapılan görüşmede kararın tekrar görüşülmesine ve cadde isminin Yılmaz Güney Caddesi olarak değiştirilmesine karar verecek. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, Büyükşehir ve Başkale Meclisinin aldıkları kararlara sahip çıkması gerektiğini belirterek, “Eğer sahip çıkmayacaksa ben bu mecliste yer almam ve meclise gelmem. Benim talebim Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Van Valiliğinin aldığı bu kararı mutlaka kınaması gerekiyor. Valilik, bir uzman çavuşun ismini bir caddeye vererek vatanperverlik yapıyor ama bu halkın değeri olan Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya’nın ismini vererek 'siz bölücülük yapıyorsunuz' diye bizi itham ediyor. Bunu şiddetle kınıyorum” Dedi.

‘KARARI TANIMIYORUZ’

Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ise, Valilik tarafından verilen kararın hiçbir hukuksal dayanağı olmayan, kişisel bir görüş olduğunu belirtti. Yol, park, cadde isimlerinin meclis tarafından görüşülmesinin meclisin görevi olduğunu aktaran Bozbay, “Bu konuyu tekrar gündemimize alıp görüşeceğiz. Valilik kimi kararlarımıza 'Büyükşehir Meclisi'nin yetkisi dışındadır' kimisine 'vatan millet' kimisine de farklı gerekçeler bulmuş.
Büyükşehir Belediye Meclisi halkın iradesini temsil eder. Van halkının yüzde 95’inin iradesi şuan da bu mecliste temsil edilmektedir. Dolayısıyla bir valinin halkın iradesine karşı gelip kendi söylediğinde ısrar etmesini biz asla kabul etmeyiz. Bu meclis bu konuyu tekrar gündemine alıp bir daha karara bağlayacak. Bu konuda hiçbir şüphe duymuyorum. Dolayısıyla vali ya da kaymakamların bu iade gerekçelerinin hiçbiri bizi bağlamıyor, bağlamayacaktır da. Halkın iradesini yok sayan anlayışları biz şiddetle ve nefretle kınarız, protesto ederiz. Hiç kimse halkın iradesini hiçleştiremez” diye konuştu. Valilik kararının tekrar mecliste görüşülerek, tekrar Yılmaz Güney isminde karar kılınacağı belirtildi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim