ŞEHRİVAN HABER: ORHAN AŞAN - Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğündeki deprem'in ardından, Van'da aralarında doktorların da bulunduğu 50 kişiden oluşan sağlık ekibi, depreme destek için teyakkuzda bekliyor. 

Irak'ın  Süleymaniye kentinde  Richter ölçeğine göre 7.3 olduğu  depremin ardından Van Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 Acil Sağlık ve Ulusal Medikal Kurtarma ekibi (UMKE) ekibi hazır kıta bekliyor. Doğu ve Güneydoğu'da bir çok kentin etkilendiği yıkıcı depremin ardından, aralarında doktorların da bulunduğu 50 kişiden oluşan 112 Sağlık ve UMKE ekibi, Sağlık Bakanlığından gelecek olan talimat  doğrultusunda   depremin merkez üssü Süleymaniye'ye  gitmek için teyakkuzda bekliyor.

 

 

AKTİF DURUMDA BEKLİYORLAR

Van  112 Acil Afetler  Sağlık ve UMKE Şube Müdürü Halis Gökyer, depremin olduğu ilk andan itibaren 50 kişilik profesyonel ekiple birlikte hazırda beklediklerini belirterek, "Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen depremin ilk anından itibaren 40 dakika içerisinde 50 UMKE’ciye ulaştık. 5’er kişiden oluşan 10 tim, yani 50 kişiyle hazırız. Bu arkadaşlarımızın tamamı aktif durumda çalışıyor. Ekipmanımız içerisinde 8 şişme çadırımız, özellikle içerisinde tıbbi müdahale yapılabilecek sedyesi olan, tıbbi malzemelerin içinde bulunan çadırlar var. 3 lojistik UMKE aracı, 3 ambulans, 4 yataklı ambulansımız var. Sahra ünitemiz de aktif ve faal durumdadır." dedi.

 

 

IRAK'LILAR VAN DEPREMİ İÇİN BİZİ YALNIZ BIRAKMADI, ŞİMDİ SIRA BİZDE

Van'da sağlık ekiplerinin dışında pasaportu olan 53 uzman hekimin koordine edildiğini ve bakanlığın talimatları doğrultusunda anında bölgeye gönderilebileceklerini söyleyen Gökyer konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Van olarak Koordinatör kenti, çevre illerde de 6 UMKE ekibini hazırda bekletiyoruz. Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda bölgeye hizmet vermek için araçlarımız ile birlikte bekliyoruz. Ayrıca Van’da bulunan hastanelerde pasaportu olan 53 uzman hekimimiz hazır halde bekliyor. 112 Acil ve UMKE olarak hazır ve faal durumda bekliyoruz. Van il Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) birimimizde günde 3 kişi nöbet tutmakta, bu birimimizde de aktif olarak sürekli AFAD ile karayolları ile bakanlık SAKOM ile koordineli şekilde çalışmalarını yürütmekte. Kuzey Irak, 2011 Van depreminde bizi yalnız bırakmadı, biz de bu depremde onları yalnız bırakmayacağız."

 

 

"IRAK'I YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ"

2015 yılında IŞİD terör örgütünün Kuzey Irak'a saldırısının ardından bölgeye giden Van UMKE personeli ise, "2015 yılında terör örgütü IŞİD Kuzey Irak’a saldırmıştı. Biz, UMKE ve AFAD olarak saldırıdan etkilenen insanlara yardım etmek için bölgeye gittik. Orada 15 bin kişilik bir kamp kurduk. 3 ay boyunca hizmetlerimiz sürdü. Konteyner kentten, çadır kente bütün sağlık hizmetleri için bölge halkının yanında bulunduk. Kuzey Irak halkı da 2011 Van depreminde bizlere çok yardım etmişti ve  bizleri yalnız bırakmamıştı. Sağlık ekipmanı açısından, çadır açısından, maddi açıdan sürekli yanımızda oldular. Bizlerde yaşadıkları bu acı depremden dolayı onları yalnız bırakmayacağız." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim