Van’da her yıl artış gösteren havayolu ile ulaşım sağlayan insanların sayısı 2016 yılında 1 milyon 385 bin 197 kişiye ulaştı. Kara ve deniz yolundan çok havayolunu tercih eden Vanlıların her geçen yıl, havayoluna ilgisi artıyor.

 

2014 genel seçimlerinin arından büyükşehir statüsü kazanan Van, Türkiye’nin hava, kara ve deniz ulaşımını kullanan belli illerden bir tanesi. Van’ın en fazla kullandığı ulaşım ise havayolu oldu. Her geçen yıl havayolu ulaşımını kullanan insanların sayısı 2016 yılında da artış gösterdi. 2015 yılı Kasım sonu verilerine göre 1 milyon 279 bin 076 yolcu trafiği yaşanırken, 2016 yılının Kasım sonu itibariyle toplamda 1 milyon 385 bin 197 kişi havayolu ulaşımı tercih etti. Şehrivan Gazetesine bilgi veren Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) yetkilileri, Ferit Melen Havaalanını daha da iyi yerlere getirmek için çalışma yaptıklarını ifade etti.

 

“FERİT MELEN ÖNEMLİ BİR HAVALİMANIMIZDIR”

Van Ferit Melen Havaalanı ile ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) yetkilileri, Van Ferit Melen Havalimanının statüsünün düşürüldüğü ile ilgili iddiaların gerçek olmadığına dikkat çekerek, havalimanının bu güne kadar sürekli geliştirilen, havaalanının mevcut durumundan herhangi bir değişiklik yapılmasına ilişkin bir düşünce bulunmadığını kaydetti. Yapılan açıklamada, “Havalimanlarımızda uluslararası dokümanlarda belirtilen sistem, cihaz ve yatırımların eksiksiz olarak yerine getirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Van Ferit Melen Havalimanı uluslararası standartlarda, herhangi bir eksiği bulunmayan önemli bir havalimanımızdır. Statüden kastedilen havalimanının idari yapılanması ise Genel Müdürlüğümüz tarafından işletilen havalimanları A, B ve C tipi olarak sınıflandırılmıştır. İdari yapı, havalimanlarında gerçekleşen uçak, yolcu ve yük trafiği istatistiklerine göre belirlenmekte ve iş hacmindeki artışlara göre değiştirilebilmektedir.” Denildi.

 

“FERİT MELEN B STATÜSÜNDE BİR HAVALİMANIDIR”

Van Ferit Melen Havalimanının idari yapısının B tipi olarak belirlendiğini dile getiren yetkililer şu ifadeleri kullandı: “Havalimanları için belirlenen bu sınıflandırma havalimanının yatırımları veya sağlanması gereken imkânlarla ilgili bir husus değildir. Havalimanlarının idari yapılanmasına yönelik sınıflandırmanın havalimanı operasyonlarında değişikliğe veya havalimanı için sağlanan imkânlara herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.”

 

A B C TİPLERİNE GÖRE İDARİ KADROLAR OLUŞTURULUYOR

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) bulunan 49 havalimanında, her bir havalimanının durumuna uygun idari yapılanma söz konusu olduğunu belirten yetkililer: “Örnek verilmesi gerekirse, A tipi bir havalimanında, Havalimanı Başmüdürü ve Şube Müdürleri ile iş ve işlemler yürütülürken B ve C tipi havalimanlarında. Havalimanı Başmüdürü yerine aynı yetkilere sahip Havalimanı Müdürü, Şube Müdürleri yerine aynı yetkilere sahip Şefler ile iş ve işlemler yürütülmektedir. Havalimanında yolcu ve uçak trafik durumuna bağlı olarak idari iş ve işlemlerde artış görüldüğünde C tipi B tipine, B tipi de A tipine dönüştürülerek idari kadrolar oluşturulmaktadır.” Yer verdi.

 

FERİT MELEN UÇAK TRAFİĞİNDE 18’Cİ SIRADA

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (DHMİ) havalimanlarının başarı sıralaması olarak tanımlanabilecek bir husus bulunmamakla birlikte; uçak, yolcu ve yük trafiğine dair istatistiki veriler, diğer havalimanları ile Van Ferit Melen Havaalanını karşılaştırma olanağı sunduğu kaydedildi. Bu kapsamda Van Ferit Melen Havalimanı, ülkemizde diğer havalimanları ile kıyaslandığında 2016 yılı Kasım ayı verileri dikkate alındığında yolcu ve yük trafiğine göre 14. sırada, uçak trafiğine göre ise 18. sırada yer aldığına dikkat çekildi.

 

YOLCU TRAFİĞİNDE 9 ARTIŞ GÖSTERDİĞİ

Van Ferit Melen Havalimanında 2015 yılı Kasım sonu verilerine göre 1.279.076 yolcu trafiğinin gerçekleştiği ifade edilerek, 2016 yılı Kasım sonu itibariyle toplamda 1.385.197 yolcu trafiğinin gerçekleştiği belirtildi. 2015 yılının aynı dönemine göre toplam yolcu trafiğinde yüzde 8 oranında artış yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, 2016 yılsonu yolcu trafiğinin ise 1.504.404 olarak gerçekleştiği ve 2015 yılsonuna göre 2016 yılında yüzde 9 artış gösterdiği kaydedildi.

 

TUNÇDEMİR: EN YÜKSEK SAYIYA ULAŞMAYI İSTERDİK

Şehrivan’a açıklama yapan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir de, yolcu sayısında bir artış yaşandığının gerçek olduğunu ifade ederek, “Biz bölge itibari ile uçak sayımızın ve gelen ve gelen yolcu sayımızın artış göstermesi bizi mutlu ediyor. Van bir turist kenti ve gönül isterdi ki uçak ve yolcu sayımızın da turist kentine yakışır şekilde daha fazla olmasından yana. En yüksek sayıya ulaşmayı isterdik. Ancak şöyle bir sorunda var, gelen insanların çoğu ticaret amaçlı gelip gidiyor. Keşke bu sayı daha çok turistleri gösterse, bizi daha mutlu edecektir. Bizim bu sayıya itirazımız yok fakat keşke bunu tersine çevirip turizm amaçlı bu insanların gelmesini sağlayabilsek. Bizi daha iyi bir yere getirir bu durum. Bizim asıl amacımız turizm olmalı. Uçak sayımızın artması lazım ve uçak sayımızın artabilmesi için turist sayımızın artması lazım. O da havaalanımızın biran önce açılmasına bağlanıyor. Temennimiz havaalanımızın bir an önce açılması.” Diye belirtti.

 

ÖZGÖKÇE: YÜZ BİN BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU

Türkiye Acenteler Birliği Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise Şehrivan’a yaptığı açıklamada DHMİ’nin açıklamış olduğu sayının kendilerini mutlu ettiğine dikkat çekti. 2016 yılında Van’ın bir milyon 300 bin gibi bir yolcu taşındığını belirten Özgökçe, “Önceki yıla göre yüz bin bir artış söz konusu. Türkiye geneli bakıldığında Van’ın üçüncü il olarak artış yaşadığı il olarak karşımıza çıkıyor. Birçok metropol kenti geride bırakmışız. Uçuş sayımızda bir artış yaşandığı gözlendi. Bunca hava muhalefetine göre artış olması bizi sevindiriyor. Ancak şunu dile getirebiliriz. Neden havayolu bu kadar tercih ediliyor. Bunu da uçak fiyatlarının cazip olmasına bağlıyoruz. Yolculuğu daha rahat.” Dedi.  

 

“330’UN ÜZERİNE ÇIKILMIYOR”

Karayolunun çok fazla tercih edilmemesinin bazı etkenlerinin olduğunu belirten Özgökçe, “Karayolunun tercih edilmemesinden bir tanesi yol riskidir. Ancak bana göre havayolunun en fazla tercih edilmesinin nedeni hükümetin 3 yıl önce almış olduğu karardır. Hükümetin aldığı kararla uçak fiyatlarında bir taban fiyatın uygulaması başlatıldı. Bana göre hava yolunun tercih edilmesinden bunun etkisi çok fazla oldu. Önceki yıllarda yurtiçi fiyatları 500-600 lirayken şimdi ise 330 liranın üzerine çıkılmıyor. Yapılan düzenleme ile fiyatlar düşürüldü. Hal böyle olunca da uçak daha fazla tercih ediliyor. İnsanlar artık rahat yolculuk yapıyor ve ucuza da yolculuklarını tamamlıyorlar. Yaşanan terör olaylarının da elbette ki karayolunun az tercih edilmesinden önemli bir rolü var.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim