Van Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr Peyami Battal, VATSO Başkanı Necdet Takva, Kamu kurum ve STK temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Doğan, daha önce birçok kez bu tür çalışmaların yapıldığını, ancak bu çalışmaların hiç birinde rapor tutulmadığı için askıda kaldığını belirtti.

TAKVA: TOPLANTININ VERİMLİ GEÇECEĞİNE İNANIYORUM

Van Valiliği öncülüğünde düzenlenen Van ili 2023 vizyonu Valilik kalkınma stratejisi mastır planı başlangıç toplantısı VATSO toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, VATSO Başkanı Necdet Takva, kamu kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı. 2023 vizyonunun tartışıldığı toplantının açılış konuşmasını VATSO Başkanı Necdet Takva yaptı. Takva yaptığı konuşmada 2014 yılında izlenecek yolla ilgili sunumların yapılacağını ifade ederek toplantının verimli olacağını düşündüğünü dile getirdi. Van’da sıklıkla ekonomi üzerinde konuşulduğunu ifade eden Takva, ekonominin büyük değer gördüğü bir süreçten geçtiklerini belirtti.

REKTÖR BATTAL: UZAKTAN VAN’I KONUŞMAK TEHLİKELİ

Takva’nın ardından kürsüye çıkan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, uzaktan Van’ın konuşulmasının çok tehlikeli olduğunu ifade ederek, “Bölgesel olarak sorunlarımızın hepimiz farkındayız. Uzakta oturup Van’ı konuşmak çok tehlikelidir. Ben Van ile ilgili sorunları yazarım, çizerim bölgede yaşanılan sorunlarla ilgili şu ana kadar şöyle bir değerlendirmede bulundum. Bilim adamımız, profesörümüz uçak ile Van Gölü’nün üzerinden geçiyor. Soruyor ‘Burası Van Gölü’mü?’ diye. Sonra gidip Van’dan uzakta koltuğuna oturunca değerlendirmelerde bulunmaya başlıyor. İşte sıkıntı burada başlıyor. Bizim elimizde birçok veri var. Bu bölgenin sorunlarını göz ardı ederek değil, bilhassa tüm toplantılara katarak çözeceğimize inanıyorum. Biz Sayın Valimiz dahil olmak üzere birçok sivil toplum örgütü amiri ile birlikte önceki toplantılarımızda Van’ın 2023 vizyonunu oturup konuştuk. Burada bir Osmanlı Üniversitesi’nin kurulması için daha önce 3 defa bütçe ayrılmıştı. Atatürk 34 yılında bir konuşma yaparak diyor ki buraya bir üniversite kurulsun. Üstad Bediüzzaman buraya bir üniversite kurulsun demiş. Sosyologlarda buraya bir üniversite kurulsun demiş. Sebebi ise bu bölgenin potansiyeli çok yüksek. Bizim yapmamız gereken ise bu bölgenin potansiyelinden nasıl yarar sağlayabiliriz bunu konuşmalıyız. Dinamiklerimizi hepimiz çok iyi biliyoruz. Fakat bu dinamikleri tekrardan söylüyorum uçakta giderken seyrederek değil, burada yaşayarak ve sorunlarla iç içe olarak harekete geçirmeliyiz.” Dedi.

VALİ DOĞAN: ÇALIŞMALAR ASKIDA KALMIŞ

Son olarak kürsüye çıkan Vali Aydın Nezih Doğan ise daha önce defalarca bu tür toplantıların yapıldığını ancak toplantılarda konuşulanların bir rapor haline getirilmediğini söyledi.
Vali Doğan, “Daha önce defalarca toplanmışız fakat bu çalışmaların hiç birinde bir rapor tutmadığımız için hepsi askıda kalmış. Sonucunda verim almamız gereken, yararlı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bunu Amerika’dan uzman getirerek yapmayacağız tabi. Bunu hep birlikte çalışma arkadaşlarımız ve paydaşlarımızla birlikte yapacağız. İlçelerde ve Merkez’de çeşitli çalışmalar yapılacak fakat bu çalışmalar çalışma olsun diye yapılmayacak. Üzerinde bir kanaat elde etmek amacıyla yapılacak. Aslında bilim insanları buraya gelmeden de Van ile ilgili kanaat elde edebilirler. Çünkü artık evrensel bilgi diye bir şey var. İnternet üzerinde ulaşabilecek bir sayfa fakat orada işte o duygu yok. O duyguyu yaşamak adına burada bulunmak iyi olur.” Şeklinde konuştu. 


Önder ALTINAL

Editör: TE Bilisim