7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimler öncesi en kritik karar olan milletvekili adaylarını açıklama süreci Van’da istenilen etkiyi yapmadı. Flaş isimlerin konuşulduğu, bakan yakıştırmalarının yapıldığı, güçlü isimlerin zikredildiği Van’da hem AK Parti hem HDP cenahında adaylar şaşkınlık ile karşılanırken iki partinin bazı kararları daha ilk günden eleştirilmeye başlandı bile. Doğu ve Güneydoğu’daki adayları açıklanır açıklanmaz eleştirilen, YSK’nın açıklamasının hemen ertesinde 2 adayın çekilme kararı aldığı AK Parti cephesi Van’da da halka büyük bir sürpriz yaparken beklenilen isimlerin aksine daha genç ve tecrübesiz isimlerle yola çıkma kararı aldı. HDP kanadında ise listede görülmediği anda şok etkisi yaratan Günay Aslan ismi gündemden düşmezken seçmen o ismin listede yer almamasını kayıp olarak gördü. HDP eş başkanı Figen Yüksekdağ’ın listede olması artı olarak görülse de seçmenin büyük kısmı listenin çok da başarılı olduğunu düşünmüyor. Buna rağmen HDP’nin barajı geçmesine ciddi destek verilirken, AK Parti’nin bakan aday göstermemesi de eleştiri konusu olan maddelerden biri oldu.

 

ŞEHRİVAN ADAYLARI HALKA SORDU

7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimler için geçtiğimiz gün partiler adaylarını açıkladı. Şehrivan ekibi olarak adayların halk tarafından nasıl karşılandığını öğrenmek için Van sokaklarının nabzını tuttuk. Halkın geneli oluşturulan listelere tepkili olduğu gözlerden kaçmazken, beklenen ancak gerçekleşmeyen bakan aday ise başka bahara kaldı. Adaylık süreci öncesi kamuoyu nezdinde yapılan araştırmalarda Van’da bakan gelmesi beklentisi üst seviyedeydi. Ancak yapılan yoklamaların ardından böyle bir isim görülmemesi vatandaşta hayal kırıklığı yarattı. AK Parti’nin birinci sırasında bakan yer almayınca hereksin gözü ilk isme çevrildi. O isim ise halen milletvekilliği yapan Burhan Kayatürk olunca tepkiler biraz daha arttı. AK Parti’nin adayları bu kadar tepki toplarken peki, HDP’de durum ne? Gazete olarak HDP’yi de vatandaşa sorduk. Figen Yüksekdağ ve Lezgin Botan dışındaki adaylarda pek ilgili görmedi. Aday olması beklenen ancak listede yer alamayan Günay Aslan ismi de AK Partililerin bakan beklemesi gibi hayal kırıklığı olarak yorumlandı. Gazete olarak görüştüğümüz vatandaş ve esnaflar 2015 Van milletvekilli adayları şöyle yorumladı:

 

ŞEKER: ADAYLAR ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK

Emekli Memur İlhan Şeker: Açıklanan listelerdeki aday profilleri çok düşük. Listeye giren adayların gerçek anlamda halkın iradesine sahip çıkan kişiliklerin olması gerekiyor. Listeye giren tüm arkadaşlar gerçek anlamda halkın saygınlığını kazanan kişiler olmalı. Listeye girenler kendilerini kanıtlamış kişilerdir. Ama yine de oluşturulan listelerden hiç memnun değilim. Bana göre çok olumsuzlar. Diğer partiler CHP ve MHP’ye gelince de aday çıkarabileceklerine kesinlikle inanmıyorum. HDP’nin barajı aşma konusunda başka bir yolu yok. Ancak her iki parti için açıklanan adayların çok şeyi değiştireceğine inanıyorum.

 

AKAR: YÜKSEKDAĞ ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYET

Esnaf Halit Akar: HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın aday gösterilmesi çok güzel. Figen Hanım gerçekten önemli bir şahsiyet. Onun burada aday gösterilmesine gerçekten çok sevindik. Bizim eğitimli, bilgili adaylara ihtiyacımız var. Bizim Sırrı Süreyya Önder gibi değerli adaylara ihtiyacımız var. Okumuş, siyaseti bilen adaylar olursa gerçekten memleketimiz açısından çok güzel bir çıkış olur. Ak Parti’nin adaylarına gelince de yeterli olduklarına kesinlikle inanmıyorum. Memleketi bilen kişilere verilebilirdi adaylık. Ak Parti’nin Van’da iyi iş çıkaracağına hiç inanmıyorum.

 

“SÜRECİN SANDIĞA KİTLENDİĞİ BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ”

Vatandaş: Bizim siyaset denen kirli yaşamla pek işimiz olmaz. Çünkü siyaset koltuk sevdalıların, rant sevdalıların durak noktası haline gelmiş. Bugüne kadar onlarca aday Van’dan çıktı. Ama hiçbiri Van için çalışmadı. Sadece ranta hizmet etti. Bizim tek dileğimiz, umudumuz HDP’nin barajı aşması. HDP’nin barajı aşması çözüm süreci açısından çok önemli. Çünkü çözüm sürecinin sandığa kilitlendiği bir ülkede yaşıyoruz. Umuyorum ki artık bu süreç sağ salim ve sağlıklı bir şekilde sonuçlanır ve Kürt halkı için iyi bir gelecek başlar.

 

DEMHAT: AK PARTİ’NİN LİSTESİNE İNANCIM YOK

Müzisyen Demhat Çelik: Ak parti gerçekten rant için siyaset yapıyor, halk için değil. Sözüm ona bir TOKİ yapıyor vatandaşlar için ama maliyetinin çok üstünden satıyor. Sonra kalkıp halk için çalışma yapıyorum diyor. İşte böyle bir partiden halkın iradesine sahip çıkacak nasıl bir davranış beklersiniz. Zaten çıkardığı adaylarda memlekete hizmet getirecek kişiler değil. O yüzden Ak Parti’nin oluşturduğu listeye inancımız yok. HDP’nin adaylarına gelince de kendilerine başarılar diliyorum. HDP’nin adayları yıllardır dağlarda verilen mücadeleye katkı sunacaktır. Aday olan arkadaşlarımızın barış sürecini güçlendirmek için çaba göstereceklerine inanıyorum. Umarım HDP’den aday olan arkadaşlarımız siyasette yaşanan kirliliğin önüne geçerler. Ve eğer sağlam bir çalışma yürütülürse HDP en az 6 milletvekili çıkaracaktır.

 

ŞAPKACI: ADAYLAR SÜRPRİZ OLDU

Tahir Şapkacı: Adaylar herkes için sürpriz oldu. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim gerçekten Figen Hanım’ın Van’da birinci sırada yer alması bizi çok sevindirdi. Aslında listede başka isimler yerine Günay Aslan olabilirdi. Günay Aslan’ın seçilmemesine çok üzüldük. Aslında çözüm süreci açısından HDP’nin barajı aşması şart. Kişilerden ziyade partinin barajı aşması daha önemlidir. Eğer HDP barajı aşarsa en az 5 vekil çıkaracaklarına inanıyorum. Ak Parti’ye gelince adaylar gerçekten çok kötü. Hepsinden ziyade hiçbirini tanımıyoruz. Ara sıra Burhan Kayatür’ü televizyonda konuşmalar yaparken görmüşlüğümüz vardı. Onun dışındaki adayları tanımıyoruz. Kısacası Ak Partide önemli kişilikler yok.

 

TURUNÇ: HDP’NİN BARAJI AŞACAĞI GARANTİDİR

Recep Turunç: HDP’nin adaylarına çok sevindik. Aşiretçiliğe son verilmesi halk açısından güzel bir çalışma oldu. Figen Hanım’ın burada aday olması gurur verici. HDP’nin barajı aşacağı garantidir. Hatta yüzde on beş gibi bir rakam yapacağına inanıyorum. Ak Parti adaylarını soracak olursanız iktidar olduğu günden bu yana bir yatırım yaptığını görmedik. Tüm imkânlarımız kısıtlandı. Sınırlar ticarete kapatıldı. Ticaret açısından esnaflar olarak çok mağduruz. Çünkü imkanları düzetmeye dair bir açılım yapılmıyor. Yıllardır Kapıköy Sınır Kapısının açılacağını basından duyuruyorlar ama ortada icraat yok.

 

KOYUNCU: ADAYDAN ÇOK HEDEF BARAJI AŞMAK

Barış Ticaretin Sahibi Bekir Koyuncu: Figen Yüksekdağ, Lezgin Botan ve Musa İtah dışındaki Van adaylarını tanımıyorum. Van’da aday olanların tam olarak nereli olduklarını da bilmiyorum ancak Van’a yararları olacaksa hiç sorun değil. Özelliklede bu memlekette yaşayan gençlere ve insanlara iş olanakları sağlamaları çok önemlidir. Benim iki oğlu üniversite bitirdiklerine rağmen burada iş bulamıyorlar ancak dışardaki insanlar gelip burada benim oğlumun yaptığı işi yapıyor ve iş sahibi oluyor. Umarım bu adaylık sürecinin ve seçimlerin ardından bu düzelir. AKP adaylarına gelecek olursak, içlerinden sadece Burhan Kayatürk’ü tanıyorum. Partiyi takip etmediğim için kendilerinin pek tanımıyorum. 1’nci sırada yer alan Kayatürk’e baktığım zaman diğer adaylarından bu memlekete çok yararlı olacağını düşünmüyorum. HDP’nin adaylar dışında asıl hedefi baraj ve bu barajı geçeceklerine de inanıyorum. İnşallah öyle olacaktır.

 

ŞEN: VAN BAKANI HAK EDİYORDU

Öğrenci Emin Şen: Doğrusunu söylemek gerekirse 2 partinin de adayları berbat. AK Partiyi anlarım bu sene baraj var belki bilerek taktiksel olarak bu seçimi yapmış olabilirler. Ancak, HDP gibi bu bölgede yüksek oy potansiyeli olan bir partinin yanlış tercihler yapması kafaları karıştırıyor. HDP’nin oy oranını yükseltmesi gerekiyor. Ancak bu adaylarla zor. Figen Yüksekdağ renk katacaktır ancak Yüksekdağ’ın dışında Lezgin Botan dışında bu memlekete renk katacak bir aday yok. AK Parti’de ise Faruk Alpaslan dışında bir aday göremiyorum. Bana sorarsanız bu memlekete faydası olan adamlar lazım. Bu yüzden adayları hiç beğenmedim. Kayatürk bu memlekette ne kattı ki bir daha aday oldu? Bunu sorgulamak gerekiyor. Van Büyükşehir oldu. Bana göre bir bakan hak ediyordu. Ancak bu olmadı ve bana göre yanlış oldu.

 

EROĞLU: AKP SADECE 2 KİŞİ GÖTÜRECEK

Seyyar Satıcı Şevket Eroğlu: AKP’nin adaylarını konuşmak bana mantıksız geliyor. Çünkü HDP barajı aşacak ve Van’dan sadece 2 kişi götürebilecekler. İlk 2’ye gelecek olursak Burhan Kayatürk boş, diğer adamı da zaten tanımıyorum. HDP’ye gelecek olursak HDP’de adam ceketini assa yine belli bir oyu var. Ancak Figen Yüksekdağ çok iyi bir isim oldu. Bunun yanı sıra Lezgin Botan çok iyi bir isim oldu. Diğer adayları tanımıyorum. Tekrar söylüyorum. HDP barajı aşacak ve 6 vekil götürecek. Bu 6’lı bizim için çok iyi olur. AKP boyunun ölçüsünü almış olur.

 

TAKSİCİ ESNAFI: ADAYLAR OYLARA KATKI SAĞLAYACAK

Taksici Esnafı: Listeler çok kötü değil çünkü kapasite budur. Özellikle AK Parti’de birinci sıra için bir bakan olması çok iyi olurdu. Bakan olmasına da gerek yok. Bu kenti ciddi anlamda kalkındıracak bir isme gerek var. AK Parti tam olarak ne yapmak istedi ya da işitiyor bilmiyorum ama Doğu ve Güneydoğu’da Diyarbakır dışındaki bütün illerdeki adayları çok iyi değil. HDP’ye gelecek olursak HDP’nin bu bölgedeki oy potansiyeli belli bunu yükseltmek için çalışacaklar. Ancak Batı için bu söz konusu değil. Batı’da çok oy kazanmaları gerekiyor. Baraj çok önemli. Adaylar konusunda Figen Yüksekdağ, Lezgin Botan, Musa İtah gibi isimler önemli isimler ve oy anlamında katkı sağlayacaklar.

 

SALTIK: KAYATÜRK GÜZEL İŞLER YAPMIŞ!

Bayan Kuaförü Hüseyin Saltık: Siyasetle bugüne kadar hiç işim olmadı. Bugün bile Van’da iki isim dışında Van’da kimin aday olduğunu ve kim olduklarını bilmiyorum. Burhan Kayatürk ve Figen Yüksekdağ dışındaki isimleri tanımıyorum. Kayatürk basında takip ettiğim kadarıyla ve eğer ki yalan haberler değilse, güzel işler yapmış. Birçok iş alanı açmış. Figen Yüksekdağ HDP Eş Genel Başkanı ise güzel bir tercih. Van’ın ihtiyacı bu gibi isimlere ihtiyacı var. Ama Selahattin Demirtaş olsaydı daha güzel olurdu. Van her zaman en güzelini hak ediyor. HDP’nin 4 kadın 4 erkek fikri Van’da çok güzel olmuş. Özellikle kadınlarla erkeklerin aynı sayıda olması beni sevindirdi. İnşallah memleket için iyi işler yaparlar.

 

TUNÇ: HDP BARAJI AŞAMAYACAK

Vatandaş İslam Tunç: Adaylar arasında HDP’den görmek istediğim tek isim vardı oda Günay Aslan. Onunun dışındakiler benim için boştur. Günay HDP için çok iyi bir oy potansiyeliydi. Ancak kendisine verilmedi. HDP’nin barajı aşacağını düşünmüyorum. AK Parti’ye gelecek olursak adayları çok iyi değil. Bazılarını tanımıyorum çok yorum yapmak istemiyorum. HDP barajı aşmazsa 8-0 diyordum. Ancak AK Parti’nin adayları çok iyi değil. Bu yüzden adaylar açıklandıktan sonra fikrim değişti. HDP barajı aşamazsa 7-1 olacak. AK Parti 7 vekil çıkaracak diğer biri ise CHP çıkaracaktır. HDP’nin adaylarından en iyisi ise bana göre Lezgin Botan’dır.

 

ATAK: ASLAN’IN NEDEN TERCİH EDİLMEDİĞİNİ ANLAMIŞ DEĞİLİM

Giyim Mağazası Sahibi Salih Atak: Adayları konuşmaktan çok HDP’nin barajı aşmasını çok isterim. Bu tüm memleket için en iyisi olur. Adaylar konusuna gelecek olursak konuşacak çok bir şey yok. AK Parti’nin adayları her zaman olduğu gibi aynı. İçinde tanımadığım tek kişi Ömer Çaha kendisini hiç tanımıyorum inşallah eskiler gibi olmaz. HDP adayları ise çok farklı değil. Fidan Yüksekdağ ön planda duruyor. Ancak HDP’de bir eksik var oda Günay Aslan. Gazeteci olan Aslan’ın neden tercih edilmediğini anlamış değilim. Bence en mantıklı isimler arasında yer alıyordu. İlk belirttiğim gibi adaylar konusunda çok sorun ya da çok önemli bir gelişme yok. Van’ın her zaman ki durumu. Önemli olan HDP’nin barajı aşmasıdır.


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim