Aylardır Türkiye’nin gündemini meşgul eden Ak Parti teşkilatlarındaki değişiklikte nihayet sona gelindi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın aylardır işaret ettiği değişiklik için somut adımlar atılmaya başlandı. Erdoğan’ın “Teşkilatlarda metal yorgunluğu var” diyerek değişimin startını verdiği süreçte şu ana kadar herhangi bir görevden alma olmazken Van’da değişim süreci olağan kongreler ile başladı. Tuşba, Gevaş gibi ilçelerde sırasıyla alınan kongre kararlarının ardından Van il teşkilatında da kongre tarihi belirlendi. Van için Kasım 2017 ve Şubat 2018 tarih aralığı belirlenirken gözler bu süreçte teşkilatta olağanüstü bir atama olup olmayacağına ve kongrede kimlerin aday olup olmayacağına çevrildi. Kulislerin hareketlendiren bir diğer haberi ise belediyelerle ilgili flaş gelişme. Zira belediyelerde de değişim başlıyor.

 

Son dönemlerde bir türlü gündemden düşmeyen teşkilat değişikliklerinde flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve Genel Başkanı Erdoğan'ın 'metal yorgunluğu' var dediği teşkilatlarda değişim başladı. Van'da da beklenen kongre kararı il başkanlığı tarafından alındı. AK Parti Van İl Başkanlığından yapılan açıklamada 81 ilde olduğu gibi Van İl başkanlığında da kongre sürecinin resmen başlandığı belirtildi. AK Parti Van İl Başkanlığının 04.07.2017 günkü haftalık olağan il yönetim kurulu toplantısında yönetim kurulu üyelerinin imzaları ile kongre sürecine girildi.

 

İŞTE KONGRE TARİHİ!

Van İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklama da şu ifadelere yer verildi; " 2820 sayılı siyasi partiler kanununun 21. Maddesi ve parti tüzüğümüzün 39-40-41 ve 42. Maddeleri ile merkez karar yürütme kurulunun 30.06.2017 tarih ve 255 sayılı kararına istinaden; ilçelerimizin 6. Olağan kongreleri 19 Ağustos 2017 Cumartesi, 12 Kasım 2017 pazar tarihleri arasında yapılacağı, İl 6. Olağan kongrelerimizin 18 Kasım 2017 Cumartesi, 25 Şubat Pazar tarihleri arasında yapılacağını basına ve kamuoyuna belirtiriz. Partimizin 6 olağan Kongrelerinin Ülkemize ve Van'ımıza hayırlı olmasını dileriz" ifadeleri yer verildi.

 

İLK KESİN ATAY VESİM YAVİÇ OLMUŞTU!

Öte yandan Van’da kongre kararının alınmasından önce ilk aday da resmen netleşmişti.  İl teşkilatında değişimin ve birçok ismin konuşulduğu süreçte Ak Parti’nin geçmişte teşkilatta görev almış isimlerinden ve il başkanlığı yapmış isimlerinden Vesim Yaviç resmen aday olduğunu ifade etmişti. Ankara’ya giderek bir takım ziyaretler yapan ve genel merkezde de görüşmeler yapan Yaviç süreçte adını ifade eden ilk isim olarak öne çıkmıştı.

 

KİMLER ADAY OLACAK?

Gözler yılsonuna kadar iyice kızışacak olan il kongrelerine çevrilirken bir taraftan da genel merkezin nasıl bir adım izleyeceği merak ediliyor. Mevcut başkan Zahir Soğanda’nın kongreye götüreceği sürecin sonunda Soğanda’nın devam edip etmeyeceği de en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Buna rağmen kulislerde isimlerle ilgili tartışmalarda aralıksız sürüyor. Vesim Yaviç’in adaylığı kesin olarak lanse edilirken Van’da geçmişte görev yapmış milletvekili ve teşkilattan isimler de sık sık kulislerde konuşuluyor. Olası adaylıkta başka isimlerin de devreye girebileceği belirtilirken önümüzdeki aylarda kulislerin hareketleneceği bekleniyor. Öte yandan genel merkezin ise nasıl bir liste önereceği de ayrı bir tartışma konusu.

 

BELEDİYELERDE DE HAREKETLİLİK VAR!

AK Parti’de diğer bir hareketlilik de belediyelerde yaşanıyor. Bir yandan ilçe ve il kongreleriyle yeni yönetimlerin belirlenmesine çalışılırken, ‘belediyelerle ilgili iddialar’ için de ayrı bir çalışma yürütülüyor. Belediyelerle ilgili olarak yaptırılan anketler ve değerlendirme formlarıyla ‘performans ölçümleri’ yapılıyor. Hakkında ciddi iddialar ortaya atılan belediye başkanlarına mercek tutuluyor. Bu kişilerin partiye özel olarak davet edildiği, ortaya atılan iddialarla ilgili olarak uyarıda bulunulduğu ve savunmasının dinlendiği öğrenildi.

 

DEĞİŞİKLİKLER OLABİLİR!

Belediye başkanlarının başarı ve kamuoyu sempatisini anketlerle belirlemeye çalışan parti, yeni bir yöntem geliştirdi. Hakkında iddia olan belediye başkanları, Ankara’ya çağrılıyor. Parti yönetiminin oluşturduğu mini komisyon, uyarı ve işlem sürecini başlatıyor. Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da zaman zaman dile getirdiği belediye ve parti örgütlerindeki değişiklikle ilgili olarak son aylarda, kapalı kapılar ardında çalışma başlatıldı.

 

VAN’DAKİ BELEDİYELERDE DEĞİŞİM OLUR MU?

Yerel projelerle ilgili sıkıntı yaşanan, vatandaşlarla iletişimi yetersiz olan, şikayete konu olan belediye başkanları konusunda kurulan bu mekanizmanın, bir nevi ön değerlendirme olduğu belirtildi. Uyarıların dikkate alınmaması ve iddiaların belgeye dayandığının ortaya çıkmasının ardından bazı belediye başkanlarıyla ilgili partiden ihraç sürecinin başlatıldığı ve haklarında soruşturma açıldığı bilgisi verildi. Bu İncelemenin ardından Adana’da bir, Ankara’da iki, Kastamonu’da bir ilçe belediye başkanıyla ilgili olarak ihraç ve soruşturma sürecinin işletildiği dile getirildi. Ak Parti’nin Van’da Tuşba ve Gevaş belediye başkanlıkları bulunurken diğer 12 ilçe kayyumlar tarafından yönetiliyor. Bu süreçte iki Ak Parti belediyesi ile ilgili bir adım atılıp atılmayacağı da diğer önemli tartışma konularının başında geliyor.

 

Editör: TE Bilisim