ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - 2010’lu yıllarda tadilatı tamamlanıp 100 yıl sonra Hristiyanlar için ibadete açılan Akdamar Kilisesi ve güzelliği ile büyük bir değer olan Akdamar Adası için kollar sıvandı. Son yıllarda Vanlıların ve turistlerin ilgi odağı olan, sadece geçtiğimiz yıl 120 bin insanın ziyaret ettiği Akdamar Adası susuzluktan kurtulmakla kalmayacak, tatlı su ile yılın büyük bölümünde artık yeşil kalacak! Projenin mimarı ise Arıtma Tesisi ile Van Gölü’nü kirlilikten arındırmak için kolları sıvayan VASKİ’den!

 

Sadece Müslümanlar için değil, Hristiyanlar ve özelde Ermeni dünyası için de büyük bir öneme sahip olan Van Akdamar Kilise’nin yer aldığı Akdamar’a Kıbrıs modeli ile su taşınacak. Her yıl bahar aylarında badem ağaçlarıyla dolup taşan fakat sadece 1-2 ay yeşil kalan Akdamar’a dev bir hizmet atağına geçen VASKİ su götürüyor. Van’da abone sayısını artıran, ilk defa kar etmeye başlayan, Arıtma Tesisi için Van Gölü’nü kurturma yolunda büyük adım atan VASKİ- 2017’de tam 120 bin kişinin ziyaret ettiği Akdamar’a su altından tatlı götürerek hem yeşil kalmasını sağlayacak hem de adanın turizm adına daha verimli kullanılmasını sağlayacak. Türkiye’nin yavru vatanı Kıbrıs’a yapılan proje şimdi de Van’ın yavru vatanı Akdamar Adası için düşünülürken benzer teknoloji ile Akdamar adasına su çekilerek tüm gözler bir kez daha Van’a çekilecek. Çalışmanın müjdesini ise geçtiğimiz gün Van Büyükşehir ve Valiliğin büyük projelerinin anlatıldığı toplantıda verildi. Dev projeyi anlatan Van Valisi Murat Zorluoğlu’nın müjdeleri paylataştığı toplantıda VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş’ta VASKİ’nin ilkleriyle ilgili bilgiler verdi.

 

 

VASKİ DE BÜYÜKŞEHİR GİBİ ATAĞA GEÇTİ!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu geçtiğimiz günlerde, Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk ile birlikte Van basınının karşına geçti. 2017 yılında yapılan hizmetler ve 2018 yılında hayata geçecek olan projeler hakkında detaylı bilgiler veren Zorluoğlu, toplantıda Van için önemli bir kurum olan Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Kayıp-kaçak su oranın yüzde 80’lerden yüzde 59’lara düştüğünü söyleyen Zorluoğlu, VASKİ’nin tarihinde ilk kez kara geçtiğini ifade etti. Zorluoğlu’nun VASKİ hakkında verdiği en önemli proje haberi ise Akdamar Adası’na götürülecek olan tatlı su projesi oldu. Türkiye’nin yavru vatan Kıbrıs’a yaptığı proje, Van’da da yavru vatan Akdamar Adası için hayata geçecek. Toplantıda konuşan VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş da göreve geldikleri günden itibaren önemli işler yaptıklarını ve bu çalışmalarının devam edeceğine dikkat çekti.

 

ZORLUOĞLU: VASKİ İLK KEZ KAR ETTİ

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen toplantıda Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) çalışmaları hakkında bilgiler veren Vali Murat Zorluoğlu şu ifadelere yer verdi: “VASKİ yeni genel müdürümüzle birlikte özellikle çok büyük bir atak yaptı. VASKİ tarihinde ilk kez kara geçti. Bu sene VASKİ’nin gelirleri giderlerini aştı. Bu çok kıymetli bir şeydir. Çünkü devraldığımızda sadece kayıp-kaçak oranı yüzde 80’di. Bugün yüzde 59’a düştü. Çok kısa bir süre içerisinde yaptığımız etkin abone çalışmaları, vatandaşlarımıza kolaylıklar sağlamak suretiyle, bu oran yüzde 59’a düştü. 2018 yılında hedefimiz yüzde 40’ların altına düşürmek. Nihai hedef ise yüzde 20’lerin altına düşürmektir. Kısa sürede kat edilen mesafe takdire şayandır. VASKİ Genel Müdürümüzü ve ekibini tebrik ediyorum. Tabi VASKİ’nin 2017 yılında gerek kanalizasyon, gerek içme suyu anlamında çok önemli çalışmalar yaptı. Yıllardır çözülemeyen sorunlar kısa sürede çözüldü.”

 

 

“ATIK SU PROJESİ VAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Atık su tesisi projesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Zorluoğlu, “Projenin ihalesi de yapıldı. Bu tesisin temellerini yakın zamanda hep birlikte atarız. Van Denizi için en önemli projelerden bir tanesidir. Bunun yapımı için 2 yıllık bir süreç ön görüyoruz. Bitmesi durumunda Van’daki bütün kanalizasyonu arıtacak bir sistem. Bu sistem sayesinde artık bir gram çöp ve atık su Van Gölü’ne akmayacak. Bu yüzden de bu proje Van için en önemli projelerden bir tanesidir. Van’ımız için hayırlı uğurlu olsun. Bu tesis tamamlandığında açılışında yine hep beraber oluruz.” Diye konuştu.

 

AKDAMAR ADASI PROJESİ ÖZEL PROJE

Akdamar Adası projesi için “Özel Proje” diyen Zorluoğlu, projenin detayları için şunları söyledi: “Bir özel projeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Akdamar Adası’na tatlı su götürülmesi projemiz var. Akdamar Adasını 2017 yılı içerisinde 120 bin kişi ziyaret etti. 2018 yılı içerisinde bu sayı inşallah 150 binleri bulacak. Van için çok kıymetli bir turizm merkezidir. Bildiğiniz gibi orada Nisan, Mayıs ayları yeşil, Mayıstan sonra çöl iklimi hakim oluyor. Neden? Çünkü tatlı su olmadığı için sulamaya yapamıyoruz. VASKİ Genel Müdürümüze talimat verdik. Sağ olsun çalıştı ve Akdamar Adasına denizin altından yaklaşık 3,8 kilometre hat çekmek suretiyle, Kıbrıs’a merkezi hükümetim nasıl su götürdüyse bizde Akdamar’a Büyükşehir Belediyemiz su götürecek.”

 

 

138 MİLYON YATIRIM YAPILACAK

Zorluoğlu konuşmasının devamında, “Sadece Akdamar Adası değil. Bu proje Gevaş’ta susuz olan sahildeki villalar ve Gevaş İlçe Jandarma Komutanlığına da su götürüyoruz. Bu prestij proje ile inşallah gündeme oturacağız. Bunun çok büyük bir maliyeti yok ancak. Çok ses getireceğimizi düşünüyorum. Bundan sonra daha güzel bir Akdamar Adasını vatandaşlarımızla buluşturacağız. VASKİ’nin 2018 yılı içinde de yatırım ve çalışmaları devam edecek. Bu sene 300 bin metre içme suyu ve 89 bin metrede kanalizasyon yapmıştık. Toplam 56 milyon liralık bir yatırım oldu. Önümüzdeki sezon için ise 138 milyon yatırıma maliyetine çıkacağız.” Şeklinde konuştu.

 

VASKİ HANGİ SORUNLARA ÇÖZÜM BULDU

VASKİ’nin projeleri hakkında bilgiler veren VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş da şöyle konuştu: “En önemli sorunlardan bir tanesi arıtma tesisiydi. Tesisin ihalesi sorunsuz bir şekilde yapıldı. Bir değerlendirme yapacağız. Değerlendirmenin ardından sezonun başlamasıyla temelini atıp tamamlamayı hedefliyoruz. Bunun yanında ulusal medya da yansıyan Gevaş’ın içme suyu çalışmasıydı. Artos Dağında boşa akan Pınarbaşı kaynağını da 3 ay gibi kısa bir sürede bitirdik. Çok ciddi bir su bu kaynaktan geliyor. Erciş’te TOKİ’lerimiz bildiğiniz gibi 30 bin nüfuslu. 4 yıl boyunca buradaki su sorunu için gidip-gelinmiş ancak bir türlü çözülmemiş. Biz bunu da kış mevsiminde çözdük. Hatta muhtarımız suyun çok bile geldiğini söyledi. Bu da önemliydi.”

 

TEKATAŞ: ABONE SAYISI 23 BİN ARTTI

Abone sayısında büyük artış sağladıklarını aktaran Tekataş, “Abone sayımızı 23 bin artırdık. TOKİ’lerde kangrenleşmiş bir sorundu. Mecliste aldığımız kararla TOKİ’de oturan vatandaşlarımızın için yüzde 50’lik bir indirimle su borcunu sıfırladık. Eğitime büyük destek verdik. 150 okulumuzda tarama yaparak su ve kanalizasyon kapsamında 107 okulumuzun sorunlarını çözdük. Toplam 11 bin içme suyu, bin 600 metre kanalizasyon hattı döşedik. Vatandaşlarımızın bize şikayetlerini rahat iletmesi için ALO185 ve WhatsApp hattı kurduk. Şikayetlerimiz yüzde 40 ile 70 arasında azalmış durumda. Her akşam ben bazı vatandaşlarımızla görüşüyorum. Sorun var mı diye. Sorunların büyük bir kısmı azalmış.” Dedi.

 

 

“KAYIP-KAÇAK YÜZDE 59’A DÜŞTÜ”

“Katılım payları büyük bir sıkıntıydı” diyen Tekataş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ciddi rakamlar alınıyordu. Bu da yatırımcıları engelleyen bir rakamdı. Burada yüzde 36’lık bir indirim yaptık. Bundan önce 200 bin liralık bir katılım ödeyen yatırımcımız artık 130 bin lira ödüyor. Kaçak kayıplar dediğiniz gibi yüzde 80’den yüzde 59’lere indirildi. Bunları engellerken halka açık alanlarda camilerimizde muslukları değiştirdik. Cep telefonundan fatura ödenebiliyor, arıza bildirimi yapılabiliyor. Ödeme noktasında banka sayımızı artırdık. Bir firma ile anlaşarak, 53 noktada ödeme imkanı getirdik. Bu da çok önemli bir şey var. Biriken fatura çok olduğu için Van’da buna da bir önlem aldık. Kredi kartına 9 taksit imkanı getirilmesini sağladık. Bazı bankalar 3 taksit ilave ediyor. Yani 12 takside kadar ödeme yapabiliyorlar.”

 

TEKATAŞ: 69 MİLYON BORÇ ÖDEDİK

Gelirlerini 40 milyona çıkardıklarını hatırlatan Tekataş, “EPYS sistemine kurum olarak çok kısa bir sürede geçtik. Bu sistemi yakın zamanda sizlerle paylaşacağız. Gelirimizi 40 milyon arttırdık. Bu çok önemli bir rakamdır. Yüzde 45 gibi bir rakama denk geliyor. 69 milyon borç ödedik. Küçük esnafımızın 50 bin liranın altındaki alacaklarının tamamını ödüyoruz. Esnafa olan borçlarımızı 40 milyondan 10 milyona indirdik. Allah’a şükür şu an kasamızda bir miktar da paramız var. İskele’de 15 yıldır evleri su basıyordu. Hemen kısa sürede sorunu çözdük. Bu zamana kadar tek bir şikayet bile almadık.” İfade etti.

 

SAYAÇLAR ARTIK MALATYA’YA GİTMİYOR,  İÇLER ACISI DURUM BİTİYOR!

Su depolarında temizlik çalışması yaptıklarına dikkat çeken Tekataş son olarak şöyle konuştu: “Su depoları içler acısı durumdaydı, yıllardır temizlenmeyen depoların temizlenmesi için ihalemizi yapıp temizliyoruz. Bölge hastanesinde çok büyük bir sorun vardı. Mutfak ve depolar su alıyordu. Onu da kısa sürede çözdük. Yollarda araçlar sorun oluşturan 3 bin 200 adet bacayı normal seviyeye getirdik. Çok önemli bir çalışma daha yapıldı. Sayaçlarımızı Malatya’ya gönderiyorduk. Bu sayaç istasyonunun burada kurduk. Artık bölgedeki saatler bize gelecek. Buradan da bir gelir elde edeceğiz.”

Editör: TE Bilisim