ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAMİT KARAKUŞ- Van Valiliği himayesinde ‘Van’ın En Güzel Hali’ sloganıyla bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Shopping Fest’ organizasyonu büyük heyecan ve protokolün katılımıyla başladı.

Nevruz tatili dolayısıyla Van'a gelen İranlı turistlerin kentte uzun süre kalması ve ekonomiye katkı sağlaması amacıyla organize edilen festival 14 gün sürecek. Yoğun bir katılımla başlayan festivalin açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Kortej yürüyüşünün ardından Kent Meydanı’nda bir araya gelen vatandaşlara halk oyunları gösterisi, paten, bisiklet show ve sahne sanatçıları ekiplerinin gösterileriyle devam edildi. Festival’de İranlı sanatçıların el sanatları, resim, fotoğraf ve hat sergisi açıldı. Renkli görüntülerin yaşandığı festival açılışına çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Alanda halk oyunları, basketbol, paten, bisiklet ve sahne sanatçılarının gösterileri büyük beğeni topladı. Stantları gezerek çalışmalarla ilgili bilgi alan Vali Bilmez ve beraberindekiler, festival alanındaki keman gösterisini izledi, katılımcılarla sohbet etti.

BİRÇOK KURUMUN ORTAK ÇALIŞMASI GÖZ KAMAŞTIRDI

Açılış konuşması yapan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez, 5’cisi düzenlenen Van alışveriş günlerinin lansmanın ayın 13’ünde yapıldığını ifade ederek, “Bugün festivalimiz başlıyor. Özellikle İran başta olmak üzere, komşu ülkelerden de, Türkiye’nin değişik kentlerinden de bu festival boyunca ciddi anlamda bir misafirlik beklemekteyiz. Bugün Türkiye’de nadir iller alışveriş festivali düzenlemektedir. Katkı sağlayanlar arasında Büyükşehir belediyesi, İpekyolu belediyesi, Kültür il müdürlüğümüz, Van sanayi ve ticaret odamız ve Kalkınma ajansımız buna ciddi anlamda destek vermekte ama gönül isterdi ki buna bütün meslek odalarımızın ve STK’larımızın da destek vermesini bekliyoruz. 5in’cisi Düzenlediğimiz bu festivalin geleneksel hale gelmesi ciddi bir iştir. Bugünlere gelmesine katkı sunan, sebep olan bütün yetkililere, esnaflarımıza teşekkür ediyoruz. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor.” Dedi.

BİLMEZ: HOŞ BİR ZAMAN GEÇİRMELERİNE KATKI SUNACAĞIZ

Bilmez, “Aynı zaman da esnafımızın, tüccarımızın yüzü gülmekte hem de kentimizin kültürünü, tarihini, turizm potansiyelini gelen turistler sayesinde yurtiçi ve yurtdışında tanıtımına katkı sunuyoruz. Milletimizin prestijinin yükselmesinde ciddi anlamda vesile olan festivaldir. Bunun için ben bütün Van halkının, bütün esnafının buna ciddi anlamda katkı sunması gerektiğini, ilimizde dolaşan bugünlerde her yabancı ve yerli turistin bizim misafirimiz olduğunu, onlara jestler yapmamız gerektiğini, çaya, kahveye davet etmemiz gerektiğini, mağazalarımızda bunlarla daha yakından ilgilenmemiz gerektiğine inanıyorum. Van bu festivalin kendisine neler kazandırdığını farkında. Her geçen günde olan destek giderek, aratarak devam etmektedir. Bizim bu 15 gün boyunca her akşam inşallah burada konserlerimiz olacak, şovlarımız olacak, gösterilerimiz olacak. Van’ımıza gelecek insanları çok hoş karşılayarak, eğlendirerek, hoş bir zaman geçirmelerine katkı sunacağız. Emeği geçen her arkadaşıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

“ESNAFIMIZIN YÜZÜ GÜLECEK”

Daha sonra stantları dolaşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez burada yaptığı açıklamada, İranlıların her yıl olduğu gibi bu yıl da Van'a büyük ilgi gösterdiklerini söyledi. Gümrük kapısında uygulanan harçlara rağmen yoğun bir turist akışının olduğunu anlatan Bilmez, "Kentimizde büyük bir hareketlilik, büyük bir heyecan var. İnşallah her yıl gelişerek, büyüyerek alışverişteki limitimiz giderek artıyor. Festival boyunca hem gelen turistler burada eğlenecek hem de esnafımızın yüzü gülecek. Bunu geliştirmemiz lazım. Van halkı huzuruna, barışına ve asayişine sahip çıkıyor. İnşallah böyle devam eder." diye konuştu.

“OTELLERDEKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 80'İ BULDU”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ da 15 gün sürecek festivalde turistlerin indirimli alışveriş yapma imkanı bulacağını aktardı. Etkinliklerin Van'ın tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade eden Aktuğ, şunları kaydetti: “Bu kent artık güzelliklerle, fuarlarla ve festivallerle gündeme gelsin. Bu mesele kentin hareketliliğini sağlamak. Bu hareketlilikte kente gelen insanların değerlerimizi görmesine de vesile oluyor. Bu nedenle etkinlik kentin turizmine, ticaretine çok katkı sağlıyor. Esnaf çok memnun. Önceki yıllar çok iyi geçmişti ve herkes kazanmıştı. Otellerdeki doluluk oranı yüzde 80'i buldu. Bu ayın 21'inden itibaren tüm otellerimiz dolu kapasiteli ile çalışacak. Keşke bu yoğunluk uzun süre devam etse.” Festivalde bir konuşma yapan Ak Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas ise şu ifadeleri kullandı: “Bu festivalin devam etmesi Van’ın eski günlerine geri dönmesidir. 14 Gün sürecek festivalin, şehre, turizme, ülkemize, milletimize hayırlar getirmesi bizim ilk temennimiz.”

ÇELİKTAŞ: FESTİVAL KENT EKONOMİSİNE BÜYÜK KATMA DEĞER KATTI

Şehrivan Gazetesi’ne konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Shopping Fest 2019’un ülkemize, ilimize, üyelerimize, tüccar ve esnafımıza hayırlı olmasını diledi. Çeliktaş, “2014 yılında Van TSO öncüllüğünde başlattığımız Shopping Fest kent ekonomisine katma değer sağlamak amacıyla başlatılmış, İranlı turistlerin ilimizi alışveriş, tatil ve eğlence merkezi olarak kabul etmesini amaçlamıştık. Aradan geçen sürede projemizin kent ekonomisine büyük katma değer sağladığını toplumun tüm kesimleri görmüştür. Tüccarımız, esnafımızın da desteği ile Van 5 yıllık süre içinde İranlılar için önemli bir kent olmuştur.” dedi.

“FESTİVAL’İN BAŞARILI OLMASI HEPİMİZİN KAZANMASINA VESİLE OLACAKTIR”

Çeliktaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak başlattığımız ve bugün Van için bir Marka olan Van Shopping Fest sürekli artan ilgi ile devam etmektedir. Son iki yılda Van Valiliğimiz himayelerinde gerçekleştirilen Shopping Fest’in sürdürülebilir olması için tüm paydaş kurumların, tüccarımız, esnafımız ve halkımız tarafından içselleştirilmesi, sahiplenilmesi gerekmektedir. Kentimizin marka değerine katkı sunan bu tür organizasyonların başarılı olması hepimizin kazanmasına vesile olacaktır. Van Valiliğimiz başta olmak üzere katkı sunan tüm paydaş kuruluşlara teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Beşyol Meydanı'ndaki Valilik binası önünde başlayan kortej yürüyüşüne Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, Vali Yardımcısı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sinan Aslan, Ak Parti Van Milletvekilleri Abdullahat Arvas ve İrfan Kartal, Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kamu kurumlarının müdürleri ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Festival, 15 gün boyunca farklı etkinliklerle devam edecek.

Editör: TE Bilisim