Van Büyükşehir Belediyesi ile Almanya’nın Karlsruhe Büyükşehir Belediyesi arasında kültürel, sosyal, enerji, altyapı gibi birçok konuyu içeren “Proje ortaklığı protokolü” imzalandı. Protokol, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya ile Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup tarafından imzalanarak, uzun yıllardır Karlsruhe ve Van kenti arasında arasında süren dostluk köprüsü resmi bir proje ortaklığı sözleşmesine kavuşturuldu.

 

Van Büyükşehir Belediyesi ile Almanya’nın Karlsruhe Büyükşehir Belediyesi arasında kültürel, sosyal, enerji, altyapı gibi birçok konuyu içeren “Proje ortaklığı” anlaşması imzalandı. Proje ortaklığı anlaşması daveti için Almanya’nın Karlsruhe kentine giden Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Atabay ve belediyenin teknik ekibi burada belediye yetkilileri tarafından karşılandı. İlk gün kentin tarihi ve turistik yerlerine gezen Eşbaşkanlar daha sonra Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup tarafından onurlarına verilen resepsiyona katıldı. Kentin en önemli seyir noktasında olan Turmberg’de verilen resepsiyona çok sayıda kişi katıldı. Burada kısa bir konuşma yapan Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup, davetlerini kabul ettikleri için eşbaşkanlara teşekkür etti. Van Büyükşehir Belediyesi ile uzun yıllardır bir dostluk köprüsü oluşturduklarını ve bu dostluğu birlikte yürütecekleri projelerle daha da ileriye taşımak istediklerini söyledi. Van ile bağlarını daha iyi tutmak istediklerini söyleyen Mentrup, resepsiyona katılan herkese teşekkür etti.

 

ÇOBAN: KARŞILIKLI YAPILACAK PROJELER BU DOSTUK BAĞINI DAHA DA GÜÇLENDİRECEKTİR

Ardından konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban, kendilerine gösterilen ilgiye teşekkür etti. Uzun bir süre önce Karlsruhe ile Van Büyükşehir Belediyeleri arasında önemli bir dostuluk köprüsünün kurulduğunu ve köprünün hala da devam ettiğini söyledi. Kurulan dostluk köprülerini daha da sağlamlaştırmak, iki kent arasındaki işbirliği ve diyoloğu geliştirmek amacıyla burada olduklarını aktaran Çoban, bu diyaloğu geliştiren herkese teşekkür etti. Çoban, “6 yıldır iki tarihi kentimiz arasında geliştirilen ilişkiler kapsamında önemli bir kardeşlik ve diyolog zemininin oluştuğuna inanıyorum. Özellikle iki il öğrencilerinin bu süreç içerisinde yaptıkları karşılıklı ziyaretler, yine kentimizin yaşadığı iki ağır depremde bizlere her türlü dayanışma duygularını sergileyen Karlsruhe Büyükşehir Belediye yönetimleri, iki kent arasındaki ilişkileri çok önemli, sağlam bir noktaya taşımıştır. Kentlerin ve kent insanlarının bir birlerini anlama süreçlerinin en önemlisinin karşılıklı diyologtan geçtiğini belirtmek isterim. Bu diyolog süreçlerinin sağlam bir temelde yürütülmesi birçok ortak çalışmayı da beraberinde getirecektir. Özellikle iki kent arasında geliştirilecek projelerin bu dostluk bağını daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu süreçte ihtiyacımız olan en önemli şey; bütün farklı kimliklerin, kültürlerin, dillerin, birbirini tanıması ve birlikte bir gelecek kurgulamalarıdır. Karlsruhe ve Van Büyükşehir Belediyeleri arasında bunca süredir sürdürülen proje ortaklığının da halklar arası bir gelecek kurgulanmasına ve iki kent halkı arasında sağlam bir dostluğa vesile olacağına inanıyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından resepsiyon sona ererken, ziyaretin ikinci gününde ise iki belediye arasında proje ortaklığı protokolü imzalandı.

 

MENTRUP: PROTOKOLÜN İMZALANMASI BİZLERE YENİ SORUMLULUKLAR YÜKLEDİ

Karlsruhe Büyükşehir Belediyesi binasında düzenlenen törene çok sayıda siyasetçi, STK temsilcisi ve misafir katıldı. İmza töreni öncesi Eşbaşkan Çoban, Kaya ve Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Mentrup karşılıklı yapılacak olan projeler üzerine toplantıda bir araya geldi. Sosyal, kültürel, enerji, altyapı gibi bir çok proje üzerine karşılıklı sohbet eden eşbaşkanlar, daha sonra imza töreninin yapıldığı salona geçti. Törende ilk olarak kürsüye geçen Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Mentrup, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarına davetlerine katıldıkları için teşekkür etti. Karlsruhe ve Van arasında önemli bir dostluk köprüsünün oluştuğunu belirten Mentrup, birçok kez heyetlerin karşılıklı olarak kentleri ziyaret ettiğine değindi. Karlsruhe Belediye Meclisi’nin Van Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak olan proje ortaklığını onaylamasının ardından artık tüm ilişkilerin farklı bir boyut kazandığına işaret eden Mentrup, “Bu protokol bizlere yeni sorumluluklar yükledi. Bizler bu ilişkinin bu protokolle daha da filizlenmesini istiyoruz. Bu ilişkiler beraberinde kişisel ilişkileri de geliştirecektir. Bizler, bağlarımızı daha da güçlü tutmak istiyoruz. Gittikçe küreselleşen bir evrende böylesi ilişkileri korumak bizler açısından çok önemlidir. Van Büyükşehir Belediyesi ile birçok konuda yapmak istediğimiz projeleri kendileri ile tartıştık. Birçok başlık oluşturarak, neler yapabileceğimizi konuştuk” dedi. Van Büyükşehir Belediyesi’nin eşbaşkanlık sistemi ile yönetilmesine çok büyük bir anlam yüklediğini aktaran Mentrup, “Ben onlardan çok şey öğrendim ve dünya için yeni olan bazı şeyleri öğrendim. Bizim hiç tahmin edemeyeceğimiz koşullarda bu kadar iyimser ve güçlü duran böylesi bir iradenin önünde şapkamı çıkarıyorum” dedi.

 

KAYA: İKİ BELEDİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÇOK SAĞLAM BİR NOKTAYA ULAŞTI

Mentrup’un ardından kürsüye çıkan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya, uzun yıllar önce birçok kişinin teşviği ve yardımı ile ilişkilerin bugün önemli bir noktaya geldiğini belirterek, bu konuda emek veren herkese teşekkür etti. Van’ın Karlsruhe kentinden daha yaşlı olduğunu ve 3 bin yıllık bir tarihinin olduğunu belirten Kaya, Karlsruhe’nin tarihini çok iyi koruduğunu ancak Van kentinin tarihi değerlerini fazla koruyamadığını söyledi. Van’ın tarih boyunca birçok kente öncülük eden önemli bir noktada bulunduğunu belirten Kaya, ancak Van kentinin 90’lı yılların ardından yapısının tamamen değiştiğini, bunun en önemli nedenlerinden birinin de yaşanan zorla köy boşaltmaları ve çatışma süreçleri olduğunu ifade etti. Türkiye’de her türlü vesayete karşı direnen bir partinin belediyeleri olduğunu aktaran Kaya, belediyecilik anlayışlarının diğerlerinden farklı olduğunu söyledi. Siyasi partilerinin tüm belediyelerinde eşbaşkanlık sistemi ile kentleri yönettiklerini aktaran Kaya, “Tüm eşbaşkanlar halkın iradesi ile seçilerek göreve geldi. Türkiye eşbaşkanlığı tanımadığı halde fili olarak biz bunda ısrar ediyoruz. Bizim için önemli olan yasal olan değil, meşru olandır. Bu konuda çalışmalarımızı da bu perspektifle yürüyoruz.” dedi. Kaya, konuşmasının sonunda, iki belediye arasındaki ilişkilerin daha da sağlamlaşmasının çok önemli olduğunu vurgu yaparak, emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

“İKİ KENT ARASINDA “PROJE ORTAKLIĞI PROTOKOLÜ” İMZALANDI”

Konuşmaların ardından Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup ile Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya arasında “Proje ortaklığı protokolü” imzalandı. İmza törenin ardından Mentrup, eşbaşkanlara Karlsruhe kentinin bir tablosunu hediye ederken, eşbaşkanlar ise Mentrup’a Akdamar Kilisesinin üzerine işlendiği bir çini hediye etti. Tören verilen resepsiyonun ardından tamamlandı.

Editör: TE Bilisim