Deprem sonrası bir türlü bitmeyen ekonomik kriz, 7 Haziran seçimleri sonrası bir türlü yoluna girmeyen gidişat ve daha nice sorun kentteki tüm alanları vurmaya devam ediyor. Hem ekonomik hem moralmen çöken kentte tüm sektörler adeta can çekişirken yaşanılan kriz otomobil piyasasıyla birlikte otomobil sahiplerini haliyle bu piyasada faaliyet gösterenleri de vurdu. Bunlardan birisi de kent genelindeki otopark sahipleri. Daha kısa bir süre önce sokaklarda araçlardan geçilemezken, otoparklar tıklım tıklım doluyken bir anda araçların eksildiği kentte otopark işletmecileri yaşanan olumsuzluklardan dolayı şikâyetçi. Kötü günler geçirdiklerini ifade eden otopark sahipleri ve yetkilileri kiralarını çıkaramaz hale geldi.

 

Kentte bulunan araç otopark sahipleri yaşanan olaylar, ekonomik kriz ve insanların araçlarını yol kenarlarına park etmesinden dolayı kötü günler geçiriyor. Özellikle araçların otopark yerine boş bulunan yol kenarlarına park edilmesinden şikayetçi olan otopark sahipleri bu konuda belediyeden çalışma bekliyor. Araç parklarının yanı sıra son zamanlarda yaşanan çatışmalı süreç ve kenttin kötü ekonomisi de yaşanan sıkıntılara ekleniyor. Otopark sahipleri ve yetkilileri bu sıkıntıları yaşarken bizde gazete olarak otoparklara girdik ve bu sıkıntıyı birinci ağızdan dinledik. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz otopark sahiplerinin hemen hemen hepsinin sıkıntısı aynı. Kirasını çıkaramayan otopark sahipleri, evlerde; elektrik, su ve doğalgaz faturalarını yatıramıyor. Ayrıca TOKİ’de oturan çoğu otoparkçı esnafı da TOKİ ödemelerini yapamaz hale geldi.

 

CUMHUR: KİRAMI ÖDEYEMİYORUM

Şehrivan Gazetesi olarak kentte otoparkçıların sorun ve sıkıntılarını dinledik. İlk olarak görüştüğümüz Kardeşler Otopark Yetkilisi Cumhur, kiralarını ödeyemediklerini ifade etti. Cumhur ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Çok büyük sıkıntılar ve zor bir süreç yaşıyoruz. Otoparkçı esnafı olarak zor günler geçirmekle beraber kiralarımızı ödeyemez hale geldik. Ben TOKİ’lerde oturuyor ve 9 nüfusa bakıyorum. Evimin elektrik, su ve doğalgaz faturalarını aylardır ödeyemiyorum. Bunun yanı sıra sizin de bildiğiniz gibi TOKİ ödemeleri başladı. Ne yazık ki o ödemeleri de yapamıyorum. 3 bin TL üzerinde bir ödeme yapmam gerekiyor ancak param olmadığı için bu ödemeyi de yapamıyorum. TOKİ ödememi yapmamaya devam edersem evimi de elimden alabilirler. Otoparkçı esnafı olarak sıkıntılı ve çok zor günler geçiriyoruz.”

 

“YETKİLİLERE SESLENİYORUZ: BU SORUNU ÇÖZSÜNLER”

İnsanların otopark yerine daha çok yollara araç park ettiğini de ifade eden Cumhur, “Bizim otopark hemen hastanenin yanında bulunuyor. Sokakta hastane olduğu için elbette ki yoğunlukta çok oluyor. Bazı insanlar araçlarını burada yol kenarına park ediyor. Buda buradaki trafik akışının yavaşlamasına neden oluyor. Biz araç sahiplerine bu sıkıntıyı anlatmak istediğimiz zamda üzerimize yürüyor ve bize saldırıyorlar. Gerek sayı belediye başkanlarımızdan gerekse de valimizden ricamız artık bu park sorununa bir çözüm bulsunlar. Biz burada ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Ancak bu tür araç parkları bizleri gerçekten zor durumda bırakıyor. Bu sadece bizim için değil hastaneye gelmek isteyen insanlar ve hastane ambulansı içinde büyük engeller oluşturuyor.” Dedi.

 

CUMHUR: EKONOMİK SORUN ÇOK

İnsanların birçoğunun da araçları neden otoparka park etmediğiyle ilgili de bilgi veren Cumhur son olarak şunları kaydetti: “Evet yol kenarına araçlarını park eden insanlarımız var. Elbette ki araçlarını çarşıya çıkarmayan insanlarımız var. Ama birde parası olmadığı için yani ekonomik sıkıntılar çektiği içinde araçlarını otoparklara park etmeyen, daha doğru edemeyen insanlarımız var. Kent olarak büyük bir ekonomik sıkıntı yaşıyoruz. Haliyle insanlar ceplerine para olmadığı zaman araçlarını otoparklara bırakamıyorlar. Yakından tanıdığım ve sürekli aracını buraya bırakan bazı müşterilerimiz bazen ödemelerini 2-3 hafta sonra yapabiliyor. Çoğu müşterimiz sıkıntılı zamanlar geçirdiğimizden dolayı aracını artık otopark yerine boş buldukları yol kenarlarına park ediyorlar.”

 

SERT: HER ÖNÜNE GELEN OTOPARK AÇIYOR

Formula Otopark Yetkilisi Sedat Sert yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı. Sert, “İşlerimiz eskiye göre çok kötü. İnsanlar araçlarını otoparklar yerine yol kenarlarına hatta zaman zaman otobüs duraklarına ve yol kapatacak şekilde park ediyorlar. Bizim memleketimizin insanı araçlarını otoparka park etme gibi bir alışkanlıkları pek gelişmemiş. Bazen paraları yok diye bunu yapmadıklarını düşünüyoruz ama 100-150 bin TL’lik araç kullanan insanlarında ceplerinde 3-4 TL’lik park parasının olmayışı da çok saçma geliyor. Yaşanan bu sıkıntıya çözüm Büyükşehir Belediyesi’nin bulması gerekiyor. Bizim sıkıntılarımıza gelecek olursak. Elemanlarımızın parasını zaman zaman çıkaramıyoruz. Öyle günler oluyor evimize ekmek götüremediğimiz zamanlar oluyor. Bazen 2-3 aylık kiramızı dahi ödeyemiyoruz. Tabi ki ekonomik daralma var. Bunun yanı sıra birde her yerde, kendi kafalarına göre açılan otoparklar da var. Hiçbir gideri olmayan insanlar boş bir yeri bir bakıyorsunuz ki otopark yapmışlar. Bunun önüne de geçilmesi gerekiyor.” Dedi.

 

“BELEDİYE BAŞKANLARI SOKAKLARDA HİÇ YÜRÜMÜYOR MU?”

İsmini vermek istemeyen Galeria Otopark Yetkilisi belediyenin üzerine düşen çalışmasını yapmadığı için caddelerin araçlardan geçilmediği ve bundan kaynaklı da otoparkçı esnafının kazanç elde edemediğini ifade etti. Yetkili şu sözlere yer verdi: “Otoparkçıların para kazanması için araçların otoparklara park etmesi gerekiyor. Ancak bizim memleketimizde bunu ne yazık ki göremiyoruz. Çünkü belediye üzerine düşen görevi yapmıyor. Her cadde ve sokak araçların park edilmesi ile dolmuş durumda. İnsanlar zaman zaman bu düzensiz ve yasak olması gereken araç parklarından dolayı yolda yürüyemez hale geliyor. Bazı araç sahipleri yol kenarı yetmezmiş gibi üstüne üstün bir de kaldırımlara araç park ediyorlar. Belediyenin artık bunu bir çözüm bulması gerekiyor. Benim anlamadığım nokta bu kentin belediye başkanları bu sokaklarda hiç mi yürümüyorlar? Bir tanesi de Allah rızası için bu ne rezalettir diyemiyor mu? Yoksa bu belediye başkanları gerçekten belediye başkanı değiller mi? Yazık günah. İnsanlar sırf bu yüzden ekmek parası kazanamıyor.”

 

BELEDİYE OTOPARKLARI RAĞBET GÖRÜYOR

Gazete olarak otoparkçıların sıkıntılarını dinledik ve sizlere aktardık. Yaptığımız haberde dikkat çeken bir ayrıntı var. Oda belediyenin şehir merkezinde yıkılan kamu binalarının boş kaldıktan sonra yaptıkları ücretsiz otoparklar oldu. Özel-ücretli otoparklar hemen hemen boş kalırken, belediyenin hizmete açtığı ücretsiz otoparklar, ya da ücret alınmayan otoparklar ise tıklım tıklım doluyor. Daha önce eski askeriyenin bulunduğu yeri otopark yapan Büyükşehir Belediyesi daha sonradan park çalışmaları başladıktan sonra burayı boşalttı. Ücretsiz otopark olarak hizmet verdiği zamanlarda otoparkın dolu olması gözlerden kaçmadı. Aynı şekilde depremden sonra yıkılan eski Devlet Hastanesi yeri de şu an için ücretsiz otopark olarak kullanılıyor. Buda ücretli ve özel otoparklara nazaran dolu olması ile göze çarpıyor.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - ÖZEL

Editör: TE Bilisim