Son birkaç aydır sıkıntılar ile ilgili iddiaların dillendirildiği Van AVM’de esnaf ciddi bir eyleme imza attıVan Alışveriş Merkezi’nde işletme sahibi olan esnaflar, AVM’nin dolar üzerinden kira alınması ve diğer işlemlerin yapılmasını kınamak için basın açıklaması yaptı.

 

Van AVM’de işletme sahibi olan esnaf, kiraların ve diğer hizmetlerin dolar üzerinden yapılmasından dolayı yaşadığı sıkıntılar için kepenk kapattı, basın açıklaması yaptı. Van AVM’de işyeri sahipleri adına açıklama yapan Takıştır Bijuteri İşletme Sahibi Medeni Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alışverişte dövizden uzak durun demesine rağmen Van AVM’nin kira ve diğer işlemlerin dolar üzerinden yaptığını söyledi. Esnaflar yaptıkları açıklamanın ardından AVM yetkililerinden kendilerine dönüş ve indirim yapmamaları takdirde kepenklerini açmayacaklarını söyledi. Esnafın basın açıklamasının ardından Van AVM’den de basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, “Biz esnafımız için zamanı geldiğinde indirime gidiyoruz. Van AVM yatırımı sırasında ABD dolarıyla borçlanıldığı için, TL’ye dönmemiz mümkün değildir.” Denildi.

 

ÇELİK: DOLAR ÜZERİNDEN İŞLEM YAPILIYOR

Van AVM’de kira ve diğer işlemlerin dolar üzerinden yapıldığını ifade eden Takıştır Bijuteri İşletme Sahibi Medeni Çelik yaptığı açıklamada, “VAN GLOBAL AVM İşyeri sahipleri olarak son zamanlarda AVM yönetiminin katı, uzlaşmaz tavrı nedeniyle çok zor bir dönemden geçmekteyiz. Ülkemizin içinde bulunduğu durum özellikle ekonomik göstergelerin tavan yaptığı, döviz kurlarının Cumhuriyet Tarihinin en yüksek olduğu bir dönemde, Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve ülkemizin diğer değerli yöneticileri dövizle alışverişten uzak durulması gerektiğini işaret ederken, Van AVM de kiralar ve diğer hizmetler hala dolar üzerinden hesaplanmaktadır.” Dedi.

 

“DÖVİZLE BORÇLANDIRMAYA DEVAM EDİYORLAR”

Türkiye’de dövizle yapılan işlemlerin rağbet görmediğini dile getiren Çelik şöyle devam etti: “Bu durumda biz Van AVM de işletme sahipleri olarak ülkenin genel ekonomik krizi ile birlikte bir de buradaki işyerleri olarak özel bir kriz yaşamaktayız. Türkiye de dövizle yapılan tüm iş ve işlemler artık rağbet görmezken, Van AVM yönetimi önümüzdeki dönem için tüm işyerlerine yüzde 5 zam yaparak bizi dövizle borçlandırmaya devam ediyor.”

 

ÇELİK: EKONOMİYİ ÇIKMAZA SOKMAKTADIR

Yaşanan gelişmelerden dolayı ekonominin çıkmaza gittiğini ifade eden Çelik, “Bu durum Van ekonomisinde önemli bir yer alan Van AVM işletmelerini içinden çıkılmaz bir sürece doğru sürüklemektedir. Hepimiz çok önemli markaların temsilciliklerini yapıyoruz. Ancak Van AVM yönetiminin bizlere uygun gördüğü bu uygulama maalesef hepimizi iflasın eşiğine getirdi. Önemli bir marka olan Van AVM'yi bir referans noktası haline getiren biz işletmeleriz. Bizler olmazsak Van AVM'nin hiçbir cazibesi kalmaz. Bu önemli markanın sürdürülebilmesi için öncelikle biz işletme sahipleri ayakta durmalıyız.” İfade etti.

 

“AVM’NİN TL’YE GEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Van AVM’nin Türk Lirasına geçmesini istediklerini söyleyen Çelik son olarak şunları kaydetti: “Van AVM’de işletmesi bulunan işyerleri olarak Van AVM hin kiralarda TL dönemine geçmesini, yüksek kira fiyatlarında indirim yapılmasını, ortak gider adı altında toplanan giderlerin mutlak suretle indirim yapmasını bekliyoruz. Aksi takdirde Van AVM de işyeri açacak işletme bulunmayacaktır. Bu mağduriyetimizin giderilmesi konusunda tüm yetkilileri bizlere destek olmaya davet ediyoruz.”

 

AVM ESNAFI: KEPENK AÇMAYACAĞIZ

Kiraların yüksek olması ve Van AVM’nin TL’ye geçmesini istediklerini ifade eden esnaflar, sorun çözülmedikçe kepenk açmayacaklarını söyledi. Esnaf, “Var olan sorunlardan dolayı mağdur olmuş durumdayız. Tüm Türkiye’de döviz kaldırılıyor ancak Van AVM’de dolar üzerinden kira alınıyor. Biz TL’ye geçilmesini istiyoruz. Sorunumuz çözülmedikçe ve AVM yetkilileri bizimle görüşmediği müddetçe kepenk açmayı düşünmüyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

VAN AVM’DEN AÇIKLAMA YAPILDI

Esnafın açıklamasının ardından Van AVM’den açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Van AVM açıldığı günden bu yana geçen bir yılda büyük bir başarıya imza atmıştır. Ziyaretçi akınına uğramış, kısa sürede cazibe merkezi haline gelmiş, istatistiklerde tüm Anadolu şehirlerindeki AVM’leri geride bırakmıştır. Ulaşılan rakamlar, Van hatta bölge için rekordur. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Biz de esnaflarımızla aynı gemideyiz. İlk günden beri zor durumda olan cirolarında sıkıntı yaşayan kiracılarımızla tek tek görüşüp indirim yapıyoruz. Geçen ay durumu çok kötü olan kiracılarımıza çok ciddi indirimler yaptık. Biz de TL ile sözleşme yapmaktan yanayız, diğer AVM’lerimiz de TL ile çalışıyoruz. Ancak Van AVM yatırımı sırasında ABD dolarıyla borçlanıldığı için, TL’ye dönmemiz mümkün değildir.” Değerli iş ortaklarımızı sağduyuyla hareket ederek Türkiye’nin içinde bulunduğu bu zorlu dönemden fedakârlık yaparak birlikte çıkmaya davet ediyoruz.”

 

“VAN AVM KENTİN EN BÜYÜK ÖZEL SEKTÖR YATIRIMDIR”

Van AVM’nin kent tarihindeki en büyük özel sektör yatırım olduğu belirtilen açıklamada, “Uluslararası arenada enerji, finans, gayrimenkul ve liman sektörlerinde dev projeler geliştiren GLOBAL YATIRIM HOLDİNG için, ticari bir yatırımdan çok, gücünü aldığı topraklara bir vefa borcudur. VAN AVM, açıldığı günden bu yana öngörülerin de ötesine geçerek kent ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. İlk aşamada 1500 kişiye doğrudan veya dolaylı iş imkânı sağlamış, bölge halkı için giderek artan sayıda yeni iş imkânı kapısını ardına kadar açmıştır. VAN AVM doğru stratejilerle kısa sürede büyük bir başarı yakalamıştır. Esnafa ve mağazalarımıza destek vermek amacıyla her hafta sonu bir etkinlik organize edilmiş, reklam ve tanıtım için Global’in kiracılara yansıtmadan 1 yılda harcadığı para 1,5 milyon TL’yi aşmıştır.”

 

VAN AVM: 1 YILDA BÜYÜK BAŞARILAR YAKALANDI

AVM’nin kısa sürede cazibe merkezi haline geldiği ifade edilen açıklamada şunları kaydedildi: “Açıldığı günden itibaren ziyaretçi akınına uğramış, tüm Anadolu şehirlerindeki AVM’leri geride bırakmıştır.  Ulaşılan rakamlar, Van, hatta bölge için rekordur. Ulusal bir markamızın gazetelere ilan vererek, en çok kazanan 3 mağazalarından birinin VAN AVM’de olduğunu duyurması VAN AVM’nin 1 yılda yakaladığı başarıyı çok net tescil etmektedir. Kiraların yüksek olduğuna ilişkin iddialara karşın, somut gerçekler ve istatistikler konunun doğru anlaşılması için yeterlidir. VAN AVM’nin cirosu açıldığı Aralık 2015’ten bu yana giderek yükselmiş ve yüzde 20 artmıştır. Kişi Başına Harcama Anadolu şehirlerindeki AVM’lerde yüzde 9 artarken Van AVM’de yüzde 30 artmıştır.”

 

“BİZDE TL KULLANMAK İSTİYORUZ AMA...”

Van AVM’de yapılan açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı: “VAN AVM’de hepimiz aynı gemideyiz. Biz de TL ile çalışmak istiyoruz ancak kiraların ABD Doları olarak alınması zorunluluktan kaynaklanmaktadır. Van AVM’de kredi finansmanı ABD Doları olarak yapılandırılabilmiştir. Bu nedenle kira sözleşmeleri de ABD Doları olarak düzenlenmiştir. Global’in Denizli’deki yatırımı Sümerpark AVM’de kira sözleşmelerinin TL olarak düzenlendiğini vurgulamak isteriz. Tüm bunlara rağmen, olağanüstü hal döneminde yaşanan gelişmeleri ve kiracılarımıza etkilerini hassasiyetle takip ediyoruz. Cirosunda zorluk yaşayan esnafımızla tek tek ilgilendiğimizi özellikle belirtmek isteriz. Mağazalarımızdan kira konusunda sorun yaşayanların oranı sadece yüzde 10’dur. Bugüne kadar problem yaşayan kiracılarımızın hep yanında olduk, destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Zor durumda olan cirolarında sıkıntı yaşayan kiracılarımızla tek tek görüşüp indirim yapıyoruz. Geçen ay durumu çok kötü olan kiracılarımıza çok ciddi indirimler yaptık. Geçen ay yaptığımız indirim bu konudaki hassasiyetimizin son göstergesidir. Ancak bu dönemde herkes fedakârlık yapmalı, merkezler zorluk yaşayan bayilerine destek olmalıdır.”


ŞEHRİVAN EKONOMİ: MERAL YILDIZ / ERDAL ERBAŞ

FOTOĞRAF: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim