Yaklaşık 2 yıl önce yapımı başlayan ve 1 yıla yakın bir süredir hizmet veren Van AVM esnafı kiraların ve ortak giderlerin yüksek olması nedeniyle basın açıklaması yaptı. Esnaf adına açıklama yapan Medeni Çelik ortak giderlerin ve kiranın her geçen gün arttığını dile getirdi.

 

Van’da kısa bir süre önce açılışı yapılan Van AVM esnafı; kira, ortak gider ve diğer sorunlarıyla ilgili bir basın açılaması yaptı. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) yapılan basın toplantısına yaklaşık 30 esnaf temsilcisinin yanı sıra Van TSO Başkan Yardımcısı Faruk Biner katılım sağladı. Esnaf adına açıklamalarda bulunan Medeni Çelik her geçen gün yükselen kur ile birlikte artan ortak giderlerden şikayetçi olduklarını söyledi. Türkiye genelinde AVM’lerin yaşanan sorunlardan dolayı kiralarda ve ortak giderlerde indirim yapıldığını ifade eden Çelik Van AVM yetkilerinin ise böyle bir şeye yanaşmadığını aktardı. Toplantıda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Biner ise sorunun çözümü için esnafın yanında olduklarını söyledi.

 

ÇELİK: AVM’NİN DURUŞU ÇOK SERT OLDU

Toplantıda ilk olarak esnaf adına açıklamalarda bulunan Medeni Çelik tüm esnafın aynı sorundan dolayı mustarip olduğunu söyledi. Çelik şunları söyledi: “Biz AVM’nin açıldığı günden bu yana gerek ortak giderlerde gerekse de kiralarda ciddi sıkıntılar yaşadık. Sıkıntıların sebeplerinden bir tanesi kurun sürekli değişmesi ve doların yükselmesidir. Biz sıkıntıları AVM yetkililerine dile getirdiğimiz zaman bize şöyle bir şey dediler: “Siz zaten bu kiraları kabullenerek girdiniz buraya.” Bizde bunun doğru olduğunu ve kabullenerek buraya girdiğimizi söyledik. Fakat bölgedeki ve ülkedeki durumlar her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Her geçen gün Türkiye’de bu sıkıntılar yaşanırken ve Türkiye’nin birçok ilinde AVM’ler bu konularda indirimler yapmışken, yatırımcılara bir nebze de olsun indirim yapılırken, bizim AVM’nin duruşu çok sert olmuştur. “Biz hiçbir şekilde indirim yapmayız ve olum bir dönüşümüz olmaz” şeklinde bir açıklama yaptılar bize.”

 

“YAPTIĞIMIZ HER GİRİŞİM SONUÇSUZ KALDI”

Ortak giderlerin her geçen gün arttığını söyleyen Çelik, “Bunun yanı sıra kur her geçen gün yükseliyor. Başlamış olduğumuz günden bu yana ödemişi olduğumuz kiralar arasında ciddi farklar oluştu. Bunu AVM’ye anlattık ve eğer ki buna bir çözüm bulunmazsa burada birçok firmanın iş yerini kapatması zorunda kalacağını ifade ettik. Burada birçok insan kredi çekti ve borçlandı. İnsanlar kira ödemek ve gider sıkıntılarını gidermek için bunları yaptı. Buradaki yatırımcıların hemen hemen hepsinde bu problem var. Yapmış olduğumuz her eleştiri her açıklama ve konuşma ne yazık ki yönetim tarafından olumsuz karşılandı. Son görüşmemizde bir basın açıklaması yapacağımızı ve durumun artık çıkmaza girdiğini söyledik. Yönetim buna rağmen olumlu bir dönüşün olmayacağını söyledi. Defalarca yapılan görüşmeler ardından basın aracılığıyla bu sıkıntımızı herkese duyurmak istedik.” İfadelerine yer verdi.

 

ÇELİK: CİRO ÜZERİ KİRA ALINSIN

Amaçlarının sadece esnaflık yapmak olduğunu ifade eden Çelik Van AVM’nin Türkiye’deki diğer AVM gibi ciro üzerinden kira alması gerektiğini dile getirdi. Çelik son olarak şunları kaydetti: “Bizim buradaki amacımız üzüm yemektir bağcıyı dövmek değil. Buna örnek olarak Türkiye’deki diğer bütün AVM’ler kira indirimine gidiyor ya da kira almama kararı alıyor. Bizde aynı şekilde Van AVM’nin de kira indirimine gitmesini veya ciro üzerinden kira almasını istiyoruz. Diyarbakır, Gaziantep ve birçok ilde ciro üzerinden kira alma söz konusudur. Özellikle Forum AVM bu konuda en iyi örnektir.”

 

BİNER: SORUNU BİLİYOR VE TAKİP EDİYORUZ

Dile getirilen sıkıntıları bildiklerini ve takip ettiklerini söyleyen Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Biner, “Bununla ilgili olarak bizlerin de bu güne kadar yönetimle üç defa görüşmemiz oldu. İlk görüşmelerde daha ılımlı bir yol izlenirken somut bir geri dönüşleri olmadı. Bizim de ısrarla üzerinde durduğumuz nokta döviz kurunun kesinlikle sabitlenmesi yönündeydi. Ortak gider noktasında 6-8 dolar civarında metre kare başı alınırken bunun 12 dolara kadar artırılması konusuydu yaptığımız görüşmede bunun artmasının sebebinin güvenliğin arttırılmasından dolayı olduğu ve bölgenizin özel şartlarından kaynaklı olduğu ifade edildi.” Şeklinde konuştu.

 

“TİCARET ODASI OLARAK YANINIZDAYIZ”

Yerel yatırımcının zarar görmemesi için uğraştıklarını dile getiren Biner son olarak şunları söyledi: “Burada çok ciddi bir güvenlik gerekiyorsa demek ki ekonomik anlamda da olağanüstü bir durum var. Dün de kendileriyle görüştük. Israrla yerel yatırımcılarımızın bir zarar görmemesi anlamında bir çaba sarf ettik. Oradaki kurumsal yapıya bir zarar gelecekse oranın imajını ve kalitesini düşürecek bir şey olursa bu sizin açınızdan da çok sıkıntılı bir durum olur. Oranın sıradan bir pasaja dönüşmemesi adına çok hassas davranılmalı. Gelinen noktada anlaşılıyor ki bundan başka da yapılacak bir şey kalmadı. Sizlerin de yaptığı en doğrusudur ve çok demokratik bir tutumla hakkınızı dile getirmeniz güzel bir tutumdur. Bizler ticaret odası olarak bu anlamda atacağınız her adımda ve her konuda yanınızda olduğumuzu ne yapılması gerekiyorsa üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi istiyoruz.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ERDAL ERBAŞ

 
Editör: TE Bilisim