ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında üremelerinden dolayı av yasağı uygulanan Van Balığı tüm tedbirlere rağmen kaçak avcıların kıyımına uğruyor. Her yıl bu dönemlerde kilometrelerce yolu yüzüp, tatlı sulara doğru çetin bir mücadele verip yumurta bırakma yolculuğuna çıkan Van Balığı ile ilgili her gün tonlarca kaçak avlanma haberi geliyor.

 

Jandarma’nın insan korur gibi gece gündüz nöbet tuttuğu, denizde ve karada tedbiri elden bırakmadığı koruma tedbirlerine rağmen göl kenarında kaçakçılar her gün tonlarca balığı yumurta döneminde avlamaya devam ediyor. Buna rağmen koruma tedbirleri için farkındalık her geçen gün artarken özellikle de Vangölü Aktivistleri gibi STK’ların yaptığı çalışmalara takdir alıyor. Av yasağı dönemlerinde çağrılar yapan, farkındalık yaratan aktivistler şu sıralar da tüm esnafların dükkanlarına afişler asıp avlanmanın önüne geçmeye çalışıyor. Şehrivan’a konuşan vatandaşlar da yasak süresince av yapmama konusunda hassasiyet gösterdiklerini söylüyor. Esnaf avlamıyoruz, satmıyoruz ve tüketmiyoruz sloganıyla Van Gölü Balığını koruyor.

 

15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında üreme dönemi nedeniyle avlanması yasak olan Van Gölü Balığı (İnci Kefali) için esnaf duyarlılık örneği gösteriyor. Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından Van Gölü Balığı’nın korunmasına yönelik yaptığı afişleri işyerlerine asan esnaf, balığın avlanmaması, satılmaması ve tüketilmemesine dikkat çekiyor. Esnafın bu duyarlılığının yanı sıra Jandarma ve Emniyet güçlerinin de kaçak balık avcılarına yönelik operasyonları devam ediyor. Tonlarca kaçak balığı ele geçirildiği operasyonlarda, çok sayıda kişi Van Gölü Balığına zarar vermesinden dolayı soruşturmalık oldu. Vanlılar ise balığın tamamen tükenmemesi adına korumanın devam etmesini talep ediyor. Şehrivan Gazetesi olarak Van Gölü Balığının önemini ve korunma sürecini Vanlılara sorduk. Balığın korunması yönelik duyarlılık davranışları sadece Van’da değil, Van Gölü çevresinde yer alan tüm il ve yerleşim yerlerinde uygulanıyor.

 

 

GÜNEŞ: ELİMİZDEN GELENİ YAPMALIYIZ

 

Gazetemize konuşan fırıncı esnafından Emir Güneş, Van Gölü Balığı pişirmediklerini söyledi. Güneş, “15 Nisan’da başlayan balık avlanmasının ardından fırın olarak balık pişirmiyoruz. Zaman zaman bize balık pişirmek için gelenler oluyor. Ancak biz pişirmeme konusunda tepkimizi gösteriyoruz. İnci Kefali Van için önemli bir balık gıda maddesi. Bu yüzden korunma sürecinde bunun korunması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bugün balığımızı ciddi anlamda korumazsak yarın belki de balığımız bitecek.” İfadelerini kullandı.

 

 

“GÜZEL BİR BALIĞIMIZ VAR”

 

Esnafa çağrıda bulunan Güneş konuşmasını şöyle tamamladı: “Jandarma, polis ve diğer yetkililer balığın korunmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Ancak bu yeterli değil. Bu anlamda esnafın ve vatandaşın çok duyarlı olması gerekiyor. Kaçak balık tutup satana çok kişi var. İnsanlar bu balığı almazsa ya da esnaf bunu pişirmezse, şikayet ederse bu insanları, kimse ne balık tutar ne de satmaya kalkışır. Umarız insanlar buna çok dikkat eder ve birkaç yıl sonra balığımız nesli tükenmez. Güzel bir balığımız var.”

 

KARA: BALIĞI MENÜDEN KALDIRDIK

 

Restoran sahibi Mahmut Kara da, “Menümüzde Van Gölü Balığı var. Ancak 15 Nisan’dan bu yana balık satışı yapmıyoruz. İnsanları balığı çok seviyor. Ramazan ayından önce geldiklerinde soruyorlardı ancak biz kendilerine 15 Temmuz’dan sonra satabileceğimizi söylüyoruz. Özellikle başka illerden gelen insanların avlanma yasağının olduğunu bilmiyorlar. Kendilerine anlattığımızda güzel bir davranış gösterdiğimizi söylüyorlar. Bu anlamda tüm Van insanı ve vatandaşının bu duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Balığımızı seviyoruz, yemesi de güzel ama yasak olduğu zaman buna dikkat etmemiz gerekiyor.” Dedi.

 

 

YAŞAROĞLU: YASAĞI BİLMEYENLER VAR

 

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Sinan Yaşaroğlu ise balığın korunması yönelik çalışmaların yeterli olmadığını söyledi. Yaşaroğlu şunları söyledi: “Birçok mahallede olduğu gibi benim kaldığım mahallede sabah saatlerinde balık satan seyyarlar oluyor. Mahallede bangır bangır bağıran bu satıcılara müdahale edilmesi gerekiyor. Bunun dışında balık avlanmasının yasak olduğunu bilmeyen çok sayıda insan var. Bu anlamda duyarlılığın artırılması ve vatandaşın bilgilendirilmesi gerekiyor.”

 

 

“HERKESİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”

 

Yaşaroğlu, “Van Gölü Türkiye’de hiçbir şehrin sahip olmadığı bir göl hatta bir deniz. Van Gölü’ne sahip çıkılması gerekiyor. Çünkü içinde tadı ve lezzetiyle ün sanmış bir balık var. Balığın korunması sadece yetkililere de iş düşmüyor. Evet, mahalle arasında bangır bangır bağıranlar tespit edilmeli ancak, insanlar da bu seyyarları gördüğü zaman yetkililere haber vermeleri gerekiyor. Ben bu tür durumlarla karşılaştığım zaman yetkililere bilgi veriyorum. Çünkü bu balık Van’ın balığı ve neslinin tükenmemesi gerekiyor. Herkes İnci Kefaline sahip çıkmalı.” Şeklinde konuştu.

 

 

TİMUR: SADECE VAN’IN BALIĞI DEĞİL

 

Adilcevaz esnafından Ömer Timur da balığın korunması gerektiğine işaret etti. Timur şunları söyledi: “Esnaf olarak İnci Kefalinin korunması adına iş yerimizde balık pişirmiyor ve insanlara da bunun yanlışı olduğunu söylüyoruz. Bu anlamda yetkililer önemli çalışmalar yapıyor. Ancak sürekli tonlarca kaçak balığın avlandığı haberlerini duyuyoruz. Bu balık sadece Van’ın, Bitlis’in balığı değil. Van Gölü çevresinde yaşayan tüm insanların balığıdır. Bu yüzden de herkesin korunmasına yönelik duyarlı olması gerekiyor.”

 

“AVLAYANLAR CİDDİ ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI”

 

Timur konuşmasının devamında, “Balık tüketilmesinin yanı sıra Van Gölü çevresinde yaşayan birçok insanın da ekmek kapısı. Burada balıkçılık yapan insanlar ekmek parasını kazanabiliyor. Bu yüzden de şimdi avcılık yapanlar ciddi şekilde cezalandırılmalı. Ben bu kaçakçılığı yapanların gölden balık avlayarak para kazanan balıkçılar olduğuna inanmıyorum. Bu yüzden bunu yapanlar ciddi şekilde cezalandırılmalıdır ki bir daha böyle bir şey yapmasınlar. Bu anlamda biz esnaf olarak da üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor.”

 

 

DİYAR: SAHİP ÇIKMAZSAK NESLİ TÜKENEBİLİR

 

Gazetemize konuşan fırıncı esnafından Haluk Diyar, Van Gölü Aktivistleri Derneği tarafından dağıtılan afişten alıp işyerlerine astıklarını söyledi. Diyar, “Çok güzel bir duyarlılık örneği. Van Gölü Balığı Göç Ediyor şeklindeki afişi gören insanlar duyarlılığa eşlik ediyor. Bu da güzel bir şey. Bizde esnaf olarak yasak bitene kadar kesinlik balık pişirmiyor, tüketmiyor ve avlayanları şikayet ediyoruz. Bu balık hepimizin balığı bu yüzden hepimizin de koruması gerekiyor. Yoksa ileri de yiyecek bir balığımız kalmayabilir.”

 

 

44 BİN KAÇAK BALIK ELE GEÇİRİLDİ

 

600 bin yaşındaki Van Gölü’nde yaşamını sürdüren Van Gölü Balığı, 600 bin yıldır insanların geçim ve gıda kaynağı. 14 bin insanın geçim kaynağı olan Van Gölü Balığı için şu ana kadar yapılan çalışmalar kapsamında 43 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 44 bin 520 kilogram balık ele geçirildi. 97 binin üzerinde para cezasının kesildiği operasyonlarda 5 kayık, 2 bin metre ağ ve daha çok sayıda avlanma malzemesi ele geçirildi. Jandarmanın büyük operasyonlar ile gece gündüz çalıştığı operasyonlar 15 Temmuz tarihine kadar devam edecek.

Editör: TE Bilisim