ŞEHRİVAN YAŞAM: ÖNDER ALTINAL - Van'da yaşayan 44 yaşındaki Şükran Cansever azmin örneği ortaya koyuyor. İlkokulu bitirdikten sonra eğitimine devam edemeyen Cansever 37 yaşında yeniden eğitim hayatına atıldı. Cansever çocukken yediği tandır balığının tadını bir türlü unutmadı yıllar sonra hayali olan işi kurdu.

 

Ortaokul ve liseyi açıktan bitiren Cansever aşçılık belgesi aldı. Bununla da yetinmeyen Şükran Cansever daha sonra üniversite okuma kararı aldı. 2 yıllık üniversite okuyan Cansever 44 yaşında ise kendi iş yerini kurdu. Yöresel yemekler üzerine iş yeri kuran Cansever kendi imkanıyla Van'ın ve bölgenin yöresel yemeklerini insanlarla buluşturuyor. Evli ve 3 çocuk annesi olan Cansever konuştu.

 

Cansever, kendi döneminde kız çocuğunun okumasının doğal karşılanmadığını söyledi. Cansever şunları kaydetti: "Ben ilkokul beşinci sınıfa kadar okuyabildim. Ancak bu da bir yıllık bir döneme tekabül etti. Çünkü köy okulunda okumanın şartları çok zordu. Beşinci sınıfı bitirdim ve ilkokul diplomamı aldım. Okul okuduğum dönemde halı döşemeciliği de yaptım. İlkokul bittikten sonra, o dönemlerde kız çocuğunun okuması sıkıntı olduğu için okul hayatına devam edemedim."

 

 

37 YAŞINDA EĞİTİME BAŞLADI

İlkokulu bitirdikten sonra okul okumanın aklında kaldığını söyleyen Cansever, "Evlendikten sonra okul okuma aklıma geldi ancak çocuklarımı da ihmal etmek istemedim. Çocuklarım büyüdükten sonra 37 yaşında eğitim öğretim hayatına yeniden başladım. Ortaokul ve liseyi açıktan okuduktan sonra üniversite okuma kararı aldım ve 2 yıllık uzaktan eğitim ile üniversite okudum. Bu yıl mezun oldum." Dedi.

 

 

“YILLAR ÖNCEKİ TADI UNUTMADIM”

Açmış olduğu iş yeri fikrinin uzun süre aklında olduğunu ancak eğitim sürecini tamamladıktan sonra hayata geçirdiğini söyleyen Cansever, açtığı iş yeriyle insanlara hitap ettiğini söyledi. Cansever şöyle konuştu: "Ben küçükken annemin tandırda yaptığı balığı yemiştim ve bu her zaman aklımda bir yerde kalmıştı. Bu iş yerini açma fikri birazda buradan geliyor. Çocukluk hayalim olan okumayı ve iş yeri açmayı yıllar sonra Allah bana nasip etti." Açtığı iş yerini kendi imkânlarıyla kurduğunu söyleyen Cansever, aşçılık belgesi ile bir proje hazırlayacağını ve bu proje ile destek alacağını kaydetti.

 

 

CANSEVER: BENİ MUTLU EDİYOR

"Kadınlar cesaretini toplasın" diyen Cansever kadınlara önerilerde bulundu. Cansever şunları söyledi: "Boş kaldıkları zaman, boşa geçirdikleri zamanı getirmek gibi bir şey olmaz. Geçen zaman aleyhimize işliyor. Bu yüzden de kadınlara önerim boş kalmasınlar. Ellerinden gelen işleri yapsınlar ve akıllarında olan, hayata geçirmek istedikleri şeyler için çaba göstersinler. Kadının ayağının üstünde durması çok güzel bir duygudur. Ben bu duygudan dolayı çok mutluyum. Hayallerimi hayata geçirmek beni mutlu ediyor."

 

 

“KREŞ AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

İş yerinde Van'ın ve bölgenin yöresel yemeklerini yaptığını dile getiren Cansever, kurduğu iş yerinin ilgi gördüğünü söyledi. İleri ki zamanda üniversitesinin okuduğu alanda da bir yer kurmak istediğini söyleyen Cansever, "2 yıllık çocuk gelişimi okulunu okudum. Devlet okullarında yaştan dolayı belki çalışma imkânımız olmayabilir. Ancak ileri ki zamanlarda bir kreş açmayı düşünüyorum." diye konuştu.

 

 

 

Editör: TE Bilisim