Akdamar Oteli’nde, Şemsettin Bakır’ın başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Saadet Partisi (SP) GİK Üyesi Fetullah Erbaş, Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Cemal Şen, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan, AK Parti Van İl Başkanlığı Medyadan Sorumlu Başkan Ümit Esengül ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Şemsettin Bakır, PKK’nın geri çekilmesi ile ülkede yeni bir döneme girmiş olduklarını belirtti. Akan kanın durduğunu, yaraları saracak adımların henüz atılmadığını ifade eden Bakır, Kürtlerin talep ettiği eşitlik ortamının sağlanması için uzun yılları kapsayacak toplumsal dönüşüme ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bu dönüşümde kimliklerin değerleriyle yüzleşmesi gerektiğini anlatan Bakır, “Bu noktada hepimize iş düşüyor. Bu coğrafyada yaşanan ihlallere top yekün bir çığlığımızın çıkması lazım. Biz barış meclisi olarak barış isteyenlerin el ele vermesini ve seslerini hep birlikte yükseltmelerini arzu ediyoruz. Tek tek hepimiz buraya başka hayatlardan çıkıp geldik ancak ortak paydamız refah, iyi bir gelecektir. Geleceğe güvenerek ağaç dikmek, onun dibinde dinlenmek ve meyvelerini yemek için gerekli demokratik mücadele için gerekli demokratik mücadele için örgütlülüğe olan ihtiyacımızın tohumlarını hep birlikte atalım temenni diliyorum” dedi.

 

Divanda bulunan Zozan Özgökçe ise, ateşkesin devam ettirilmesi ve süreci sabote edecek eylem ve söylemlerden kaçılması uyarısında bulundu. Çözüm sürecinin şimdiye kadar tedbirler ve diyalog şeklinde yürüdüğünü anlatan Özgökçe, “Bu iş idari tedbirlerle ve tek taraflı idare beyanıyla daha fazla gidemez. 90 yıldır bu ülkede hep savaş için yasalar yapıldı, bundan sonra barışı sağlamak için de yasalar yapılmalıdır. Bunun için parlamentonun devreye sokularak sürecin yasal alt yapısının oluşturulması gerekir” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından çalıştaya katılan konuklara söz hakkı verildi. İlk sözü alan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, geçmiş yıllarda Kürtçe’nin yasak olduğunu ama gelinen noktada hem ekonomik hem de demokratik alanlarda çok mesafenin kat edildiğini ifade ederek asıl yapılmadı demekle sürece balta vurulacağını belirtti. Adımların atılmasına rağmen henüz bir şeyin olmadığını anlatan Battal, kardeşlik duygularının daha da iyi olacağını bir Türkiye’ye hep birlikte yürüyeceklerini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından çalıştay basına kapalı bir şekilde sürdü. 

 

 

 

Editör: TE Bilisim