Van Baro Başkanlığı Eylül ayında yapılan seçimlerden yaklaşık 5 ay sonra basınla bir araya geldi. Baro Başkanı Murat Timur Türkiye, Van gündem dair açıklamalarda bulundu.

 

Van Baro Başkanlığı 2016 yılının Ekim ayında gerçekleştirilen genel kurulun ardından Van’daki yerel ve ulusal basın ile bir araya geldi. Seçimlerin gündemi ve kamuoyunu uzun süre meşgul eden baro seçiminin ardından, Başkan Murat Timur ve yönetimi basınla bira araya gelerek yapılması planlanan, yeni baro hizmet binası ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Timur yeni hizmet binası için şunları söyledi: “Baro hizmet binası yaklaşık 3 yıldır konuştuğumuz bir proje. Genel kurulun eylül ayında yapılması ve bir takım sıkıntıların meydana gelmesinden dolayı, projemiz 3-4 ay uzadı. Pazartesi gününden itibaren projenin tamamlanması için Ankara’da görüşmeler halinde olacağız.”

 

TİMUR: EKSİKLİĞİNİ HALEN HİSSEDİYORUZ

Toplantı da konuşan Başkan Murat Timur şu ifadelere yer verdi: “Bölge baroları tarafından çeşitli çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar sonrasında da çeşitli neticeler aldık. Bu çalışmanın öncülüğünü yapan değerli abimiz Diyarbakır Baro Başkanımız Sevgili Tahir Abi’yi de yitirdik bu toplantının başında da kendisini yine rahmetle anıyoruz. Birkaç ay önce Diyarbakır’da birinci ölüm yıldönümünde bir anma gerçekleştirdik, Tahir abi bu ülkenin yetiştirdiği ender insanlardan biriydi, bölge baroları olarak hala ciddi anlamda eksikliğini hissediyoruz.”

 

“ALÇAK DARBE GİRİŞİME KARŞI DURDUK”

Timur toplantıda yaptığı konuşmada, “15 Temmuz’dan önce bölgede yaşanılan olağanüstü durum 15 Temmuz’dan sonra bütün ülkeye yayıldı. Aslında öncesinde yaşanan olağanüstü dönemin ülkenin her kesimi yaşamadığı için ülkenin her kesimi yaşanılan o ölümler, kentlerin boşaltılması, yüzbinlerce insanın kentleri boşaltması da ülkenin her tarafı bu duygusallığı yaşamadığı için ülkenin başka bir yanında başka bir problem yaşandığını görmekteyiz. Acılar katlanarak gelmeye başladı. 15 Temmuz’dan önce Suruç’ta gerçekleşen iki polis suikast inden sonra bu barış sürecini yitirdik, 15 Temmuz’dan sonra yaşanan hukuk dışı, alçakça yaşanan o darbe girişimine de aynı şekilde durduk.” Dedi.

 

TİMUR: ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Barış ve kardeşliğin sağlanması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Timur şöyle devam etti: “Cumhuriyet tarihine dönüp baktığımızda gerçekten olağanüstü dönemlerle geçirdik. Kendi yaşımıza baktığımızda bu bölgede olağan bir dönem yaşamadık. 15 Temmuz ile birlikte bölgede bizlerin yaşadığı olağanüstü hali tüm Türkiye yaşamaya başladı. Ülkede hala bir kargaşa, bir kaos ortamı yaşanıyor ve biz geleceğe dönük hiçbir umudumuz yok, ciddi bir karamsarlık yaşamaktayız. Biz her şeye rağmen bu ülkede barışa, kardeşliğin sağlanması noktasında elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağız.”

 

“EKONOMİYE OLUMSUZ YANSIMIŞTIR”

Van ile ilgili de yaşanan gelişmelere dairde açıklamalarda bulunan Timur, “Van geneline baktığımız zaman bu olağanüstü halin Van’a yansımasını baktığımız zaman, bu sıkıntılın durumun Van’a yansımasını net bir şekilde görmekteyiz. Meslek odalarına baktığımız zaman, STK’lara baktığımız zaman, güvensizliğin ekonomiye olumsuz yansıdığını net bir şekilde görmekteyiz. Bu ülkeyi kurtarmak hepimizin elinde ama bu ülkeyi kurtarırken de ortada olan gerçeği de görmek zorundayız. Ortada bir Kürt meselesi söz konusu, Kürt meselesinin çözüm noktasında da zaman zaman girişimler olmakta ancak hala cesur hala kendine güvenen bir irade ortaya çıkıp bu meseleyi çözecek iradeyi ortaya koyamadı.  Hepimiz barış sürecinin yaşandığı dönemde ciddi bir şekilde umutlanmıştık, daha sonra barış sürecinin sona ermesiyle toplumda tam da bir hayal kırıklığı yaşanmaya başladı.” Şeklinde konuştu.

 

TİMUR: HAYAL KIRIKLIKLARI OLUŞTURMAKTADIR

Timur konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Bu ülkenin kurtuluşu eşit yurttaşlık temelinde, Türkiye’deki bütün farklılıkları bir kazanç olarak gördüğü bir ülke olarak artık bunu kabullenmek gerekiyor. Türkiye’de Kürtler, Türkler, Araplar, Çerkezler, farklı mezhepler, farklı inançlar bu ülkenin zenginliğidir. Bu ülkenin zenginliğini korumadığımız sürece ülke olarak hep beraber kaybediyoruz, ülke olarak bu ağır sürecin altında kalacağız. Bunun için hepimizin elini vicdanına koyup yaşanan bu ölümlere karşı artık dur diyebilmemiz gerekiyor. Canlar sadece düştüğü yeri yakmakta, bizler belki bunları gerçekten şu ana kadar candan hmediğimiz sürece, iliklerimize kadar hmediğimiz sürece bu savaş, bu savaş iklimi bize de sonuçları hem ekonomi de hem geleceğe güven noktasında ciddi hayal kırıklıkları oluşturmaktadır.”

 

“15 TEMMUZ’UN HESABI SORULMALIDIR”

15 Temmuz fail, şüphelilerinden hesabının sorulması gerektiğini kaydeden Timur, “15 Temmuz’dan sonra kırk binden fazla insan tutuklandı, yaklaşık 100 bine yakın insanın işine son verildi, yaklaşık 170’e yakın medya, basın kuruluşu kapatıldı. Sayısal olarak bunlar ifade edildiğinde korkunç bir tablo ortaya çıkıyor. 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkili olan herkesin hukuk önünde hesap vermesi gerekiyor ancak hesap verirken birileri kesinlikle adil bir yargılanmalı içinde hukuk devleti anlayışı içerisinde, suçluyu suçsuzdan ayırarak bir yargılama yapılmalıdır. Zaman zaman baromuza bu suçlamalarla ilgisi olmayan insanlar başvurmakta, hukuki destek istediklerini çok ciddi bir şekilde şahit oluyoruz. Adalet duygusunu yitiren bir uygulama bu toplumda kaos oluşturacaktır hukukuğun bu konuda çok ince bir şekilde incelemesini, araştırmasını yaparak 15 Temmuz’un fail, şüphelisi her kimse hesabını mutlak bir şekilde sorabilmelidir.” İfade etti.

 

TİMUR: VAN’DA 3 YENİ CEZAEVİ AÇILDI

Van’da 3 yeni cezaevinin açıldığını söyleyen Timur şu şekilde konuştu: “Bazen yanlış hatalı uygulamadan dönülmesi iyidir, en azından adalet duygusunu adalet duygusunu perçinleştirir. Düşünce özgürlüğü çerçevesinde hareket eden düşünce kuruluşları, kapatılan düşünce kuruluşlarının bir an önce açılması gerekiyor toplumun da bu konuda daha hassas olması gerekmektedir. Son dönem içerisinde Van’da 3 yeni cezaevi açıldı. T Tipi Cezaevi, Yüksek Güvenlik Cezaevi, Açık Cezaevi daha önce F Tipi ve M Tipi cezaevi vardı, yaklaşık kapasiteleri 3500 civarında tutuklu ve hükümlünün tutulduğu cezaevleri başka cezaevlerinin den de nakiller gelmeye başladı. Cezaevleri ile ilgili Baroya ciddi şikâyetler ulaşmakta, cezaevi komisyonumuz çalışma yürütmekte.”

 

“400-500 SIĞINMACI BULUNMAKTA”

Van’a gelen ve buradan batıya giden mültecilerle ilgili de konuşan Timur, “Özellikle Afgan, İranlı, Pakistanlı sığınmacıların geçiş güzergâhında olan bir şehirdeyiz. Van bir mülteci kenti aslında bununla ilgili baromuzun mülteci hakları komisyonu çok uzun bir süredir çalışma yürütmekte burada hem BM hem geri gönderme merkezi hem de Van Valiliği ile birlikte çalışma yürütüyor. Burada da 400-500 sığınmacı bulunmakta. Buralarda da zorunlular burada tutuldukları için zaman zaman BM, Uluslararası Af Örgütü ile birlikte yaptığımız çalışmalar neticesinde ciddi sıkıntılar içerisinde olduklarını bu sıkıntılarının çözümü için hukuki açıdan bizlerde desteklemeye çalışıyoruz. Geri Gönderme merkezinde tutulan 5-6 İranlı sınır dışı edilmek üzereyken hayati tehlikeleri bulunduğu için mülteci hakları komisyonumuz hemen mahkemelere başvurarak geri gönderilmelerine de engel oldu.” Dedi.

 

TİMUR: VAN’DA BİR PANEL YAPACAĞIZ

Baro Başkanlığı bünyesinde çalışan kurullar hakkında da bilgiler veren Timur şunları dile getirdi: “Bu anlamda uzun zamandan beri çalışıyor arkadaşlarımız. Türkiye Barolar Birliğinin mülteci hakları komisyonunun oluşumunda da çok ciddi bir şekilde destek sağlamakta. İnsan hakları komisyonumuz çok önemli bir panel gerçekleştiriyor OHAL dönemindeki yaşamdan tabloyu Ankara’dan gelecek misafirlerimiz ile beraber bu konuda Türkiye’de uzun zamandır çalışma yapan akademisyenlerle beraber yarın Elite World otelde saat 13’te gerçekleştireceğimiz panelde tüm yurttaşlarımıza açık. İşten atılan, hakkında cezai bir soruşturma açılan kişilerin neler yapabileceğini, hangi yollara başvuracağını bilmesi için verimli bir panel olacak.”

 

“HİZMET BİNASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLIYOR”

Van Baro Başkanlığı için daha önce yapılan hizmet binası projesiyle ilgili de konuşan Timur, "Baro hizmet binası yaklaşık 3 yıldır konuştuğumuz bir proje. Normal şartlarda bu yılsonunda projesinin tamamlanıp, ihalesinin yapılmasını bekliyorduk. Hemen Van Adliyesi karşısında bulunan çok güzel bir araziyi, Baro Başkanlığı tarafından bizim için satın alındı. Ancak bizim genel kurulun eylül ayında yapılması ve bir takım sıkıntıların meydana gelmesinden dolayı, projemiz 3-4 ay uzadı. Pazartesi gününden itibaren projenin tamamlanması için Ankara’da görüşmeler halinde olacağız." Şeklinde konuştu.

 

KURT: ARTIK GERİ GÖNDERİLİYORLAR

Toplantı da bir konuşma yapan Avukat Senar Kurt ise şunları söyledi: “15 Temmuz öncesinde yabancılara ilişkin olan problemler genel itibariyle bir nebze de olsa son çıkarılan yasalar kapsamında giderilebiliyordu. Özellikle 6458 yabancıların uluslararası korunması hakkındaki kanun kapsamında sınır dışı karar verildikten sonda idare mahkemesi ya da yargı yollarına başvurmanızla ile birlikte sınır dışı işlemi durdurulabiliyordu. Yalnız 15 Temmuz sonrasında çıkarılan KHK’lar kapsamında İdari Mahkemeler ya da yargı yollarına başvurunuz sınır dışı işlemlerini durdurmuyor otomatik men kişinin sınır dışı kararı verilmesi halinde ülkesine geri gönderilmesi zulme veya ölüm tehlikesi ile karşılaşacağı halde geri gönderilmesi oluyor maalesef.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN - ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim