Türkiye'nin IŞİD ile birlikte Kandil'de PKK'ya yönelik operasyonları ile çözüm süreci tehlikeye girerken ülke genelinde basın camiasına yönelik de bir anda sansür uygulaması başladı. Operasyonlardan sonra gergin havanın hakim olduğu Türkiye'de baz Rudaw, Erbil merkezli BasNews Dicle Haber Ajansı (DİHA), Hawar Haber Ajansı (ANHA) Özgür Gündem gazetesi, Yüksekova Haber, Sendika.org ve RojNews gibi yayın organlarına da yasak getirildi. Bu sansürler geniş yankı uyandırırken Van'daki basın mensupları da sansüre tepki gösterdi. Aynı gün açıklamalarla yasakları kınayan Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti ve Van İnternet Medyası Derneği iki ayrı açıklama ile sansürlenen medya organlarına destek verdi.

VGC: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SÖZLERDEN İBARET KALMAMALI

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti yönetimi açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Ülkemizde son zamanlarda gelişen ve tüm toplumu üzüntüye boğan şiddet olaylarını üzülerek takip etmekteyiz. Bu bağlamda uzun zamandır yürütülen çözüm sürecinin tıkanmaması ve barışın sağlanması en büyük arzumuzdur. Son süreçte yaşananlar barışın ne kadar elzem olduğunu ortaya koymaktadır. Barışa giden yolda ve normalleşme sürecinde gazetecilerin ve kurumlarının büyük bir rol üstlendiğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle aralarında Vangölü Gazeteciler Cemiyeti’ne üye gazeteci arkadaşlarımızın çalıştığı kurumların internet sitelerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİP) tarafından 25.07.2015 tarihinde 5156 sayılı kanun uyarınca erişim yasağı uygulanmıştır. Ülkemizin geçtiği zor süreçte gazeteciliğin ve gazetecilerin öneminin bilinmesini ve konuda basın yasaklarının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini önerir, uygulanan erişim yasağının bir an önce kaldırılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Ayrıca basın özgürlüğünün klişeleşmiş sözlerden ibaret kalmamasını ve gerçekte yaşam bulmasını temenni ederiz."

 

VİMED: HÜKÜMET BU KARARDAN BİRAN ÖNCE VAZGEÇMELİ!

Van İnternet Medyası VİMED de gözaltı ve internet haber sitelerine erişim yasağının getirilmesine karşı basın açıklaması yaptı. Gözaltı ve internet haber sitelerine erişim yasağının getirilmesine tepki vermek üzere Feqiye Teyran Parkı’nda bir araya gelen VİMED üyeleri, basın mensubu çalışanlarıyla ortak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan VİMED Başkanı İlhan Siyahtaş, "Türkiye’de 2 günden bu yana başlayan gözaltı ve tutuklamaların ardından sözde IŞİD’I bombalayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK kamplarını hedef alması ve bunu gündeme getiren internet haber siteleri ve Haber Ajanslarının erişim yasağı getirilmesi basın özgürlüğüne kısıtlama getirilmesini şiddetle kınıyoruz. Gerçeğin örtbas edilmek istendiği ve halkın doğru haber alma hakkı bu engelleme ile bu sabah bir kez daha resmen gasp edilmiştir. Hükümettin Gözaltı, tutuklama ve savaş girişimlerini haber yaparak kamuoyu görevi gören haber siteleri ve ajansların bu sabah saatlerinde itibaren erişimin yasağının uygulanması ve site sahiplerine herhangi bir bildiri yapılmaması ile birlikte halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanması Bu ülkede basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olarak değerlendirmekteyiz. Şüphesiz bizler basın emekçileri kamuoyuna en iyi şekilde doğru objektif ve tarafsız kimliğimizle bilgilendireceğimizi temel prensip görevi olarak üstlendik. Bu gün Türkiye’de haber sitelerine ve haber ajanslarına uygulanan bu erişim yasağını kınıyor, Halkın Haber alma özgürlüğünün asla kısıtlanmayacağını belirtmek isteriz. Türkiye’de çetin sürecin başlaması ile birlikte halkın haber alma hakkını elinden alarak basın özgürlüğüne darbe indiren hükümetin aldığı bu karardan bir an önce vazgeçmesini umud ediyoruz.  Bir kez daha hiçbir yasağın önünde eğilmeyeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz." dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim