Kurum ve kuruluşlar 10 Ocak Gazeteciler günü münasebetiyle mesajlar yayımladı. İşte o kuruluşlar ve yayımladıkları mesajlar:

KAYA VE ÇOBAN’DAN ‘DEMOKRATİKLEŞEME’ MESAJI

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Eş Başkanlar, "İktidarların her türlü baskısına karşı, gazeteciler böylesi günleri mücadele günlerine çevirmesi gerektiğine inanıyoruz. Basını özgür olmayan ülkeler asla demokratikleşemezler" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Gazeteciliğin dünyanın en zor çalışma alanlarından biri olduğunu belirten eş başkanlar, bu çalışma alanları içerisinde yüzlerce gazetecinin öldürüldüğünü, yüzlercesinin ölüm ile tehdit edilerek görevlerinden alındığını, tutuklandıklarını ve gerçekleri paylaştıkları için işten atıldıklarına şahitlik ettiklerini belirtti. Toplumun vicdanı olan medyanın özgür olmadığı bir ülkede, kimsenin özgür olamayacağını söyleyen eş başkanlar, sadece 2014 yılında 32 ülkede 138 gazetecinin katledildiğini hatırlattı. Türkiye'de ise basın örgütleri tarafından hazırlanan raporlara göre; yıl boyunca 20 gazetecinin hala tutuklu olduğu, 500'ün üzerinde gazeteci, yazar, çizer ve muhabirin işten atıldığı, 217 gazetecinin darp edildiğini hatırlatan eş başkanlar, son olarak Paris'te Charlie Hebdo adlı mizah dergisine yapılan ve 10 karikatürist'in ölümüne neden olan saldırının da gazeteci katliamlarının tüm dünyada nasıl yayılmaya başlandığının açık bir örneği olduğunu ifade etti.

Yıllarca Türkiye'de ve özellikle de bölgede gazetecilerin sokak ortasında öldürüldüklerine tanıklık ettiklerini söyleyen eş başkanlar, son zamanlarda 90'lı yıllarda uygulanan konseptin tekrar uygulama koyulmak istendiğini söyledi. Musa Anter, Abdi İpekçi, Metin Göktepe, Hrant Dink gibi Türkiye’nin vicdanlarının birer birer katledildiğini hatırlatan eş başkanlar, bu cinayetlerin 6-8 Ekim olaylarında Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu'nun sokak ortasında katledilmesi ile devam ettiğini söyledi. Cinayet, tutuklama, işten atma ve iktidar baskısının, Türkiye'de gazeteciler için artık sıradan bir durum olmaya başladığını aktaran eş başkanlar, böyle bir tablonun oluştuğu ülkelerde demokrasi ve özgürlüklerden asla söz edilemeyeceğini söyledi.

Her yazılanın suç olduğu, her doğru yazanın iktidar baskısıyla işten atıldığı ve bu yöntemlerle 'hizaya getirilmeye' çalışılan gazetecilerin buna karşı; doğruyu yazmaya devam etmeleri gerektiğini ifade eden eş başkanlar, "Basın demokratik bir toplumun vicdanıdır. Gazetecilik mesleği aynı zamanda bir kentin, ülkenin ve toplumun vicdanını yansıtmada en önemli güçtür. Bu anlamda iktidarın her türlü baskısına karşı gazeteciler bu günleri mücadele günlerine çevirmesi gerektiğini inanıyoruz. Basını özgür olmayan ve özgür bir şekilde fikirlerin ifade edilmediği ülkeler asla demokratikleşemezler. Türkiye, basına yönelik uyguladığı bu politikalarla dünyanın neredeyse en fazla baskı uygulanan ülkesi haline gelmiştir. Ülkenin bu ayıp ve utanç tablosundan mutlaka kurtulması gerekmektedir. Patronların, iktidarın, yargının ve hür türlü baskının karşısında direnen basın emekçilerini selamlıyoruz. Bu gün vesilesi ile tüm gazeteci arkadaşlarımızın gününü kutluyor, halkın haber ulaştırmak için yaptıkları görevler nedeniyle yaşamlarını yitiren tüm basın emekçilerini saygı ve minnetle anıyoruz" ifadelerine yer verdi.

VALİ DOĞAN: GAZETECİLER TER DÖKEN KAHRAMANLARDIR

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Vali Doğan, yayınladığı mesajında, “Milletimizin ve devletimizin geçmiş, gün ve gelecek tasavvurunda ve inşasında, toplumun gerçekleri öğrenmesi, yaşadığı çevre ve dünya ile sağlıklı iletişim kurabilmesinde basınımızın ve dolayısıyla da siz gazetecilerimizin üstün ve örnek katkısı muhakkaktır. Halkın doğru ve zamanında bilgilendirilmesi, başarıların alkışlanması, sorunların etkin olarak dile getirilip giderilmesi gibi son derece önemli konularda hayati bir misyonu ve sorumluluğu olan basın çalışanları, zaman mefhumu gözetmeksizin, doğru habere ulaşmak ve haberi ulaştırmak için her koşulda ter döken kahramanlardır aslında. Haber alanındaki katkılarının yanı sıra kamuoyu oluşturma işlevi ile toplumsal ve sosyal gelişmelerde de etkin rol oynar basın çalışanları. Kamuoyunu ülke ve dünya gerçekleriyle buluşturarak ve farklı görüşlerin seslendirilmesine imkân sağlayarak toplumu düşünmeye, araştırmaya ve doğru sonuçlara ulaşmaya yönlendirir. Bu önemli sorumlulukları yerine getirirken de meslek etiğini her şeyin üstünde tutar, kişilik haklarına saygılı, doğru, ilkeli, objektif ve aydınlatıcı habercilik anlayışından asla ödün vermez. Toplumumuzun ortak bir ses haline gelmesi amacıyla fedakârca emek harcayan basın mensuplarımızın başarılı ve örnek çalışmalarla Van’ımızın yükselişine katkıda bulunmaya devam edeceklerine inanıyor, tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” dedi.

ÖZGÖKÇE: GAZETECİLER TOPLUMA IŞIK TUTARLAR

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Özgökçe, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, gazetecilerin toplumun dünyadaki gelişmelerden doğru ve hızlı bilgi sahibi olabilmesi için özveriyle çalıştıklarını belirterek, “Demokrasinin, ahlakın ve adil düzenin vazgeçilmez birer aktörü olan basın yayın organları, toplumun gözü, kulağı ve sesi konumundadır. Gazeteciler, doğru, ilkeli ve tarafsız haberleri ile topluma her daim ışık tutarlar” dedi.

Yeni Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşılmasında sağlıklı, güçlü ve özgür bir basının çok önemli katkısı olacağına inandığını kaydeden Özgökçe, "Medya yaptığı yayınlarla bir şehrin ve ülkenin ekonomik, kültürel, bilimsel ve siyasal gelişiminde önemli bir güce ve paya sahiptir. Özellikle Van'da faaliyet gösteren yerel medyanın görüş, öneri ve eleştirileri şehrimizin gelişimi açısından önemlidir. Biz yerel yönetimler olarak doğru, tarafsız ve önyargısız haberleri çok önemsiyor ve hizmetlerimizi gerçekleştirirken halkımıza ulaşmak ve halkımızdan bize ulaşım yollarından biri olarak görüyoruz. Bir şehrin vicdanı, gözü, kulağı ve dili olan yerel medyanın abone, reklam gibi ekonomik desteklerle daha da güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyadaki gelişmelerden doğru ve zamanında bilgilendirilmeyen toplumların gelişmeleri de problemli ve zayıf olduğunu söyleyen Özgökçe, "O bakımdan, zaman ve mekan mefhumu gözetmeksizin, her zaman ve her yerde büyük bir özveri ile bu şerefli mesleği icra eden ve bizlerin önünü açan tüm fedakar gazetecilerimizin bu güzel gününü tekrar tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor, bu zor görevi icra eden tüm gazetecilerimizin ailerine de sağlıklı, huzurlu ve mutlu yıllar dileriz. ” şeklinde konuştu.

İLHAN: GAZETECİLERİN ZORLU GÖREVLERİNİN FARKINDAYIZ

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan 10 Ocak gazeteciler günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. İlhan mesajda şu ifadelere yer verdi: “Günümüzde hızla gelişen kitle iletişim araçları ile birlikte gücü ve etkinliği her geçen gün biraz daha artan gazetecilik mesleği, bir taraftan haberleşme özgürlüğünü sağlarken bir taraftan da kamuoyu oluşturulmasında ve sorunların giderilmesi noktasında yardımcı olmaktadır. Basın, demokrasinin vazgeçilmezleri arasında olup, basın çalışanları da fedakar bir şekilde görevini yürütmeye gayret göstermektedir. Doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışıyla, zor şartlar altında, kamuoyunun doğru ve tarafsız olarak bilgilendirilmesi görevini yürüten gazetecilerimizin, bu zorlu görevlerinin farkında ve bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, görevlerini büyük bir özen ile gerçekleştiren, İl merkezinde ve İlçelerimizdeki yerel gazete, dergi, televizyon ve radyolarda çalışan tüm gazetecilerimiz ile ulusal basın ve haber ajanslarımızın temsilcilerinin, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, geleceğin huzur, refah ve saadetli günlerle birlikte çalışmalarında başarılar dileriz.”

BİLİCİ’DE, GAZETECİLERİ UNUTMADI!

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mustafa Bilici, yayınladığı mesajında, “Yoğun bilgi akışının olduğu günümüzde, basın özgürlüğü yalnızca temel bir hak ve iletişim aracı olarak değil, aynı zamanda toplumsal işlevi, dolayısıyla da önem kazanmaktadır. Vatandaşlarımızın ülkemizde ve dünyada olup biten gelişmelerden zamanında ve doğru bir şekilde haberdar olabilmesi, her türlü fikrin serbestçe ve açıkça tartışılabilmesi ancak tarafsız ve ilkeli basın emekçileri ile mümkündür. Basın, demokrasinin vazgeçilmez yapı taşlarından biridir. Basın aynı zamanda halkın bilgi edinme ve haber alma hakkının en etkili aracıdır. Ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktararak, bizleri önemli konularda aydınlatan, basın ahlakı kuralları doğrultusunda vatandaşları bilgilendiren, halkın talep ve beklentilerini dile getirerek önemli bir sorumluluğu yerine getiren ve toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan değerli basın mensuplarımızın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, sağlık ve başarılar dilerim” dedi.

SOĞANDA: ATTIĞIMIZ ADIMLAR MEDYAYA GÜÇ KATACAKTIR

AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Av. Zahir Soğanda, yayınladığı mesajında, çağın en dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü bir misyonu içerdiğini belirterek, basının, Türkiye’nin çağdaşlaşma sürecinde önemli görevler üstlendiğini ve üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirdiğini vurguladı. Başkan Soğanda, “Ülkemizdeki gelişmeleri kamuoyuna aktararak halkımızı bilgilendirmekte, vatandaşlarımızla devlet arasında köprü görevi görmenin yanı sıra ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine de önemli katkılar sağlamaktadır. Bu nedenle toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi yolunda önemli bir görevi ifa eden basın mensuplarının çalışma koşullarının kolaylaştırılarak daha iyi imkanlara ulaştırılması büyük önem taşımaktadır. Gazetecilerin çalışma şartlarının daha da iyileştirilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması, hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması yönünde attığımız adımlar, kuşkusuz medyamıza güç kazandıracaktır. Toplumumuzun menfaatleri doğrultusunda tarafsız, doğru ve ilkeli bir şekilde çalışarak, toplumun bilgilendirilmesini sağlayan basın mensuplarımız bu özellikleriyle de toplumumuzun vicdan ve duygularına tercüman olmaktadırlar. Bu duygu ve düşüncelerle başta ilimizde görev yapanlar olmak üzere tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü içtenlikle kutluyor, aileleri ile birlikte sağlıklı, başarılı ve mutlu bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

BİR MESAJDA BİK MÜDÜRÜ ÖYLEK’TEN

Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürü Yahya Öylek, 10 Ocak Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Yahya Öylek, yayınladığı mesajında, “Demokratik hayatın en önemli kurumsal yapı taşları arasında yer alan özgür basın, yöneten ile yönetilenler arasında köprü görevi görmektedir. Halkın haber alma hakkının etkili aracı olan basın, aynı zamanda Türkiye’nin demokratik ve insan haklarına olan saygının yükselmesine önemli katkıları olmuş ve bu katkılarının bundan sonra da olacağı muhakkaktır. Başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemizde zor koşullar altında ve kısıtlı imkanlarla bu görevini yerine getirmeye çalışan basın mensubu arkadaşlarımızın kalemleri, deklanşörleri ve kameraları aynı zamanda günümüz ile gelecek arasında bağ kuracak olan tanıklardır. Basın çalışanlarının çalışma şartlarının daha da iyileştirilmesi, insani şartlarda geçimlerini sağlama imkanına kavuşmaları da temel doğal hakkıdır. Bu aynı zamanda özgür gazeteciliğin gelişmesinin en önemli unsuru olarak önümüzde durmaktadır. Bu bağlamda Türkiye'de 1961 yılından bu yana resmi ilan ve reklamların adil dağılımını yaparak yerel ve ulusal basının maddi bağımsızlığı için çalışan, basın özgürlüğünün tesisinde önemli katkılar sağlayan Basın İlan Kurumu da 2 Ocak’ta 54 yaşına girmiştir. Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürlüğü olarak 2011 yılından bu yana Van’da başta yerel gazeteler olmak üzere ilimiz basın camiasına katkılarımızı sürdürmektedir. Bu vesileyle ilimizin kalkınmasına önemli katkılarının olacağını inandığım meslektaşlarımın 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutluyor, aile ve çocuklarıyla birlikte sağlık ve esenlikler diliyorum” dedi.

VANGÖLÜ EDAŞ’TAN 10 OCAK MESAJI

10 Ocak gazeteciler günü Vangölü EDAŞ bir mesaj yayımladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Haber alma özgürlüğümüzün temsilcisi değerli basın mensubu arkadaşlar. Yazılı, işitsel ve görsel kanallarda; çoğu zaman zor şartlar altında mesai gösteren ancak tarafsızlık ilkesinden taviz vermeden kamuoyunun vicdanını dile getiren ve toplumun aydınlatılmasının en önemli unsuru olan siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarız.”


HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim